2023. május 10., szerda

Az EP rendszerszintű problémát állapított meg Magyarországon a Pegasus használata kapcsán

 A Szabad Európa honlapja

 2023. május 10.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elmarasztalja Magyarországot az EP Pegasusról szóló jelentése

Az EU jószerével valamennyi tagállamában alkalmaznak a hatóságok kémszoftvereket, de az ezek használatát vizsgáló európai parlamenti szakbizottság által jelentése Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű problémát állapított meg. „Magyarországon teljes és totális a megfigyelés alkalmazása feletti politikai ellenőrzés. Magyarországon a kémprogram használata előre kiszámított és stratégiai kampány része volt, amely a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság megsemmisítésére irányult a kormány részéről” – húzták alá.

A TASZ, az Átlátszó és a Fidesz ritka együttállása a sajtószabadság ügyében
Jogvédők, oknyomozó újságírók és egy médiajogász is pozitív fejleményként értékelte a Szabad Európa kérdésére azt a fideszes törvénymódosítást, amely dekriminalizálná a rágalmazást és becsületsértést újságírók esetében. Ellenzéki képviselők szerint a javaslat alkotmányellenes, aljas, és csak védené a kormánypropagandát. Egy rágalmazási büntetőügyben érintett jogász szerint a módosítás nem zárja ki a jövőben sem a büntetőpert, ha a hamis állítások nem a közügyek szabad megvitatásának körébe tartoznak.

Szlovákiának már jövő héten magyar miniszterelnöke lesz
Zuzana Čaputová szlovák államfő felmentette Eduard Heger kormányát, és szakértői kabinetet nevez ki, amelyet a magyar nemzetiségű Ódor Lajos fog vezetni. Az országot a történelmében először fogja ilyen kormány irányítani, és ez az első alkalom, hogy Szlovákiának magyar miniszterelnöke lesz.

Tizenhét áldozat kellett, hogy Szerbiában tegyenek az illegális fegyverek ellen
E héten Szerbiában két lövöldözés is történt, ezekben összesen tizenhét ember vesztette életét. Az országban száz lakosra majdnem negyven lőfegyver jut, ami kiemelkedően sok európai viszonylatban. Ezek többségét engedély nélkül tartják, azonban bejelentették a szabályok és ellenőrzések szigorítását. Európában főleg bűnözők szoktak lövöldözni, az elkövetők és az áldozatok is többnyire fiatal férfiak.

A német kancellár kiterjesztené Brüsszel jogállami jogköreit
„Az Európai Unió csak akkor bővülhet tovább, ha a külpolitika és az adózás terén feladja az egyhangú döntéshozatalt, és ehelyett áttér a minősített többségre. Erre azért van szükség, hogy megőrizzük a cselekvőképességünket” – jelentette ki Európai Parlament plenáris ülésén Olaf Scholz, aki a jogállami elvek fenntartása mellett is kiállt, felvetve, hogy erősítsék meg az Európai Bizottság hatásköreit ezen a téren.

Ki mondja meg, hogy mi a nemzeti érdek? Bárdi Nándor és Körösényi András beszélgetése
A nemzeti érdekre hivatkozik a tüntető és az is, aki ellen tüntetnek. Orbán Viktor kedvenc szófordulata a nemzeti érdek, a magyarok érdeke. Hogyan születik és fogalmazódik meg a nemzeti érdek? Bárdi Nándor történész és Körösényi András politikatudós Kerényi György mikrofonja előtt a Szabad Európa podcastjában.

Miért korlátozza az EU az ukrajnai gabonaimportot?
Az Európai Bizottság június 5-ig korlátozásokat jelentett be ukrán búza, kukorica, napraforgómag és repje bulgáriai, lengyelországi, magyarországi, romániai és szlovákiai importjára. Ennek nyomán az érintett államok feloldották a saját gazdáik védelmére hivatkozva bevezetett egyoldalú importtilalmat.
 

Amit még tudni érdemes
Orbán jó zsaruja, aki orvosoknak, tanároknak keresztbe tesz, de megkegyelmez egy terroristának (Telex)
Pontosan egy éve lépett hivatalba Novák Katalin, aki azt ígérte, hogy köztársasági elnökként fül, szív és száj lesz, és csak a jó törvényeket írja majd alá. A beiktatása óta eltelt egy év alapján viszont úgy tűnik, szereti aláírni az Orbán Viktorék megszavazta törvényeket, a tiltakozók hangját pedig nem hallja meg. 

Fű alatt, kétes indokkal és céllal módosította az autópályákra 35 évig vonatkozó szabályokat a kormány (HVG)
Korábban a kormány azzal érvelt az autópályák 35 éves koncesszióba adása mellett, hogy szinte minden kockázat a koncesszorra hárul. Egy fű alatt, kétes indokkal végrehajtott szerződésmódosítás épp a kockázatokat hárítja el a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségében álló társaság feje fölül.

Egész Európa foggal-körömmel küzd a keleti nyomulás ellen, miközben Magyarország tágra nyitja a kapuit (Portfolio)
Európában szabályozói lépésekkel igyekeznek nehezíteni a kínai beruházásokat, illetve a legtöbb ország próbálja távol tartani magát a kínai tőkétől.A kontinensen az egyetlen kivétel talán épp Magyarország, ahova továbbra is ömlik be a kínai tőke, tavaly minden ötödik jüan nálunk landolt.

Keményen bírálja a multik ellen kampányoló és a külföldi cégeket kivéreztetni próbáló Orbán-kormányt egy EP-jelentés, amelyről ma szavaznak (Népszava)
Navracsics Tibor is találkozik az EP költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttségével.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése