2023. május 16., kedd

Brüsszel a magyar infláció ugrásszerű csökkenését prognosztizálja jövő évre

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az infláció zuhanását jelzi előre Magyarországon az Európai Bizottság
Az infláció ugrásszerű csökkenését prognosztizálja Magyarországon 2024-re gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság: a 2023-as átlagosan 16,4 százalékról négy százalékra. A javuló makrogazdasági kilátások ellenére Brüsszel magas, négy százalékot meghaladó államháztartási hiánnyal számol jövőre is.

Hogy jelenik meg Magyarország Putyin propagandájában, és fordítva?
Megvizsgáltuk, hogy pár nagyobb magyar és orosz kormányközeli médiakiadvány vonatkozó címeiben milyennek mutatják be az orosz támadást Ukrajnában, hogy jelennek meg a főbb szereplők, illetve Európa két, egy irányba evező „béketeremtője”: Putyin és Orbán. Látszik, hogy a magyar kormány inkább a háború kitörése óta lett érdemben hasznos az orosz állami propagandának. Legfőképp az EU megosztottságát próbálják hangsúlyozni Orbánékra hivatkozva.

A státusztörvényt összhangba kell hozni a magyar kormány EU-nak tett vállalásaival
Az Európai Bizottság árgus szemekkel figyeli a pedagógusok jogállásáról szóló törvény tervezetéről folyó egyeztetéseket a kormány és a szakszervezetek között. A párbeszéd, a konszenzuskeresés és a pedagógusi pálya vonzerejének javítása az a három fő szempont, amely alapján a testület mérlegre teszi majd a törvényt. Úgy tudjuk, hogy Brüsszel a magyar kötelezettségvállalásokkal összhangban egyértelművé tette, hogy milyen kívánalmaknak kell megfelelnie a majdani jogszabálynak.

„Kedves kollégák! Nincs erre jobb szövegünk?” – Jogszerűtlenül állított kordont véd a rendőrség a Karmelitánál
Bár Orbán Viktor a törvények betartására kérte a munkahelye körül tüntetőket, úgy tűnik, hogy ez a kormánynak sem sikerül. A Miniszterelnökség utcájának lekordonozását munkatársai hol azzal védik, hogy munkaterület, hol azzal, hogy védett személyt/létesítményt biztosítanak. A kormányzati kommunikációban szokatlan bizonytalankodás oka az lehet, hogy egyik sem megfelelő jogalap, ezt az egyikről már bírósági ítélet is kimondta. De ebből még nem következik, hogy a kordon védelme okán tett rendőri intézkedések is szükségszerűen jogszerűtlenek.

Elkezdődött a krónikus osztályok idős betegeinek kiszervezése
Első lépésben hat kórházból kerülnek át szociális intézménybe a betegek a belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátott rendelete szerint. Az átadás tervezett időpontja július elseje, a rendelet szerint addigra 334 idős beteget helyeznek át, a hatból négy esetben másik városba. Kérdés, hogy lesz-e elég szakdolgozó az ellátásukhoz – mondja a szociális dolgozók szakmai szervezetének elnöke.

„Békemisszióra” indul Európába a kínai kormány különmegbízottja
Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Ukrajnába, Oroszországba és más európai államokba látogat a következő napokban a háború politikai rendezésének előmozdítása érdekében. Ő eddig a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki az invázió tavaly februári megindítása óta ellátogatott Ukrajnába.

Jelentősen emelkedett a kivégzések száma tavaly a világban
Ötéves csúcsot döntött a kivégzések száma világszerte az Amnesty International friss éves jelentése szerint. Az emelkedés nagyrészt az iráni tömegtüntetésekkel kapcsolatban kiszabott halálbüntetések számlájára írható.
 
Amit még tudni érdemes
Tömegével engedi rá Európára az Orbán-kormány a külföldi embercsempészeket a hazai börtönökből (HVG)
Szinte az amnesztiával felérő lehetőséget kapnak a kormánytól a Magyarországon embercsempészet miatt elítélt külföldiek, köztük olyanok, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai: szabadon távozhatnak a börtönökből, a magyar állam pusztán annyit kér tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el az országot.

Rezsivédelem: sokba kerül az államnak a napelemek tiltása (24.hu)
Bár a napelemstopot elvileg idén feloldják, a napenergia-ágazatban továbbra is óriási a bizonytalanság, már több ezer munkavállalót elbocsátottak.

„Akarsz egy jót szórakozni Brüsszelben?” – az EU központjában támad a NER kommunistából lett kultúrharcosa (RTL)
Frank Füredi kacskaringós pálya után landolt a kormányközeli Matthias Corvinus Collegiumnál, amelynek nemrég nyitott brüsszeli kirendeltségét igazgatja.

A kormány minisztériumi álláshelyek megszüntetésével fedezi a tisztviselők fizetésemelését (Telex)
Újabb körrel folytatódhat a béremelés a közszférában és módosult a kormánytisztviselői bértábla is - derül ki a kormány hétfő esti közleményéből.

Magyarország megvétózhatta az Ukrajnának szánt euromilliókat (Index)
Az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását vétózhatta meg a magyar kormány, amely lapértesülések szerint biztosítékokat akar arra nézve, hogy a keret globális célokat, nem pedig Ukrajna felfegyverzését szolgálja.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése