2023. május 14., vasárnap

Pásztor „irányváltást nem tervez”

Nincs, aki leváltsa?

Büszkék vagyunk arra, hogy a VMSZ hosszú évek óta kormánypártként
járul hozzá Szerbia látványos fejlődéséhez. Bravó, Pásztor István!
Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter

 
Fotó: Pannon RTV

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű, elszerbesedett „magyar” párt elnöke (a fotón), etc., április 25-én az alábbi bejegyzést tette közzé a hivatalos internetes oldalán: 

❗ Ma van a magyarcsernyei közgyűlés 8️⃣. évfordulója! Büszkén, emelt fővel emlékezzünk meg róla, drága VMSZ-s barátaim, mert irtózatos csatákat vívtunk utána végig sikerrel!
➡️ A ránk rontókra gondolva jut eszembe, Petőfi után, költői kérdésként, szabadon: "...... hol vagytok ti régi játszótársak...... cserebogár, sárga cserebogár!"[1]

Pásztor István azonban nem a magyarcsernyei pártközgyűlés (2015) óta szerencsétleníti a jobb sorsra érdemes délvidéki/vajdasági magyar közösséget, hanem a Magyarkanizsán  2007. május 5-én tartott 11. tisztújító közgyűlés óta, amikor először választották elnöknek[2].
– A párt erőteljesen törekszik arra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács, mint a perszonális autonómia megvalósulási formája, jogköreiben megerősödjék, kiteljesedjék. A VMSZ fontosnak tartja a Vajdaság autonómiájának kiterjesztését, és azt akarja, hogy ha megértek rá a feltételek, napirendre kerüljön a nemzeti elvű területi autonómia kérdése is – ígérte akkor
Pásztor István, „aki saját és pártja legnagyobb erényének a »következetességet« tartja”[3].
Ezekből az ígéretekből, „amolyan eskütételből Pásztor István részéről, miután Kasza Józseftől átvette az elnöki posztot”[4], nem valósult meg aztán semmi. Biztosan nem értek meg rá a feltételek. Nagyon valószínű, hogy ekkora fogyás után már nem is fognak megérni!

Pásztor István 16 éve tartó egyeduralmának katasztrofális következményei vannak a magyar közösségre nézve.
Már maga a tény, hogy az utóbbi 12 évben csaknem egyharmadával csökkent a magyarok száma, minősíti Pásztor közösségre káros politikai tevékenységét. A népszámlálási eredmények után minimum le kellene mondania, ha lenne benne tisztesség. A 2011. évi népszámlás idején – a magyarok száma Szerbiában 253.899 volt, 2022-ben pedig már csak 184.442-en vallották magukat magyarnak. Ez bizony 27,36 százalékos csökkenést jelent!
A magyar közösség autonómiáját a Véemeszben már szinte egyáltalán meg sem említik, az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) pedig egyetlen magyar párt (a VMSZ) „kihelyezett tagozataként”, „idomított testületként”, szavazóautomataként működik.
A meghirdetett részarányos foglalkoztatás nemhogy nem valósult meg, hanem a magyarok száma a közigazgatásban, az igazságügyben és a közhivatalokban folyamatosan csökkent. Szűkültek az anyanyelvhasználati jogok, csökkent a magyar iskolai tagozatok száma. Nem valósult meg az arányos/biztosított képviselet a döntéshozatali szervekben, a sajtó és a gondolat szabadsága, a szellemi élet és a kiadói tevékenység mélyrepülésben van, nincs tudományos nemzeti kisebbségkutatás, stb. A magyar közösségen belül megszűnt mindenfajta politikai párbeszéd és pluralizmus.

Pásztor István vezetése alatt a VMSZ – mint a (jelenleg hatalmat gyakorló, többségében meghatározó fekete-vörös, a Szerb Haladó Pártból – SZHP/СНС és a Szerb Szocialista Pártból – SZSZP/CПC álló) koalíció része – megszűnt hiteles, a magyar közösség érdekeit képviselő magyar párt lenni.
Olyan döntések meghozatalában is részt vett, illetve olyan határozatokat szavazott meg a szerb parlamentben és a tartományi képviselőházban, amelyek hátrányosan érintették a magyar közösséget, de voltak olyanok is, amelyeket megalázónak is lehet minősíteni.
Így például a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően, stb. Folyik a latin betűs írásmód kiiktatása a közéletből, a cirill írásnak és Szent Száva ünnepének a kisebbségekre kényszerítése, a „szerb világ” alakítása, stb.

Pásztor bejegyzéséből nem hiányzik a cinizmus sem, amikor a „régi játszótársakat”, valójában a volt párttársait említi, csúfolja.
Sikerült neki mindenkit eltávolítani a pártjából, akinek bármilyen véleménye volt, aki másként, közösségben és nem csupán pártban gondolkodott.
Először (2010. február 10-én) – az időközben elhunyt – Kasza Józsefet, a párt volt elnökét[5], és (az ugyancsak elhunyt) Bunyik Zoltánt (aki 2000-es rendszerváltás után a VMSZ alelnöke is volt, betöltötte a tartományi művelődési és oktatási titkári tisztségét[6] is) azért zárták ki a pártból, mert bírálták a VMSZ Elnökségének és tisztségviselőinek döntéseit[7].
Kasza József egy beszélgetésben a kérdésre, hogy „miért zárták ki a VMSZ-ből”, azt válaszolta, „azért, mert azt mondtam, hogy az ellenséggel szövetségre lépni nem szabad”[8]. „Kasza itt arra utal, hogy a VMSZ egyre inkább elkezdett együttműködni a Szerb Radikális Pártból kiváló, Vučić vezette Szerb Haladó Párttal, 2014-ben a kormányzati többséghez is csatlakozva”[9].
Két évvel később azokat az óbecseieket záratta ki a pártból, akik koalíciós szerződést kötöttek a Szerb Radikális Pártból (СРС) haladóvá vedlett Szerb Haladó Párttal (СНС) [10]. 2014-ben aztán – a „következetes”(!) Pásztor – Aleksandar Vučić szövetségese lett[11], ami a délvidéki/vajdasági magyarságnak éppen semmi jót nem hozott.
2016-ban 82 személyt zártak ki a VMSZ-ből, mert más nézeteik voltak, és később csatlakoztak a Magyar Mozgalomhoz is[12]. A VMSZ a párt harmadik és negyedik szabadkai polgármesterét is kizárta (Kucsera Gézát és Maglai Jenőt. Az első két szabadkai magyar polgármesterét Kasza Józsefet és Ispánovics Istvánt korábban zárták ki[13].)

Az Orbánt és Vučićot utánzó Pásztor István már egy ideje rendszeresen beül a rádióba megmondani a tutit a jámbor népnek. „Tájékoztat.”
A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című május 9-ei műsorában Pásztor István, a VMSZ elnöke a május 20-ára bejelentett tisztújító közgyűléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „irányváltást nem terveznek, hiszen az irány örök, nevezetesen: abban segíteni a közösség tagjait, hogy magyarként boldogulhassanak szülőföldjükön. Ennek az örök iránynak a fenntartása eredményezte azt, hogy a VMSZ idestova 29 éve működik és élvezi a vajdasági magyar közösség támogatását[14]. Ennek az örök iránynak látjuk most a következményeit!
Pásztor István pártelnöki mandátuma május 4-én lejárt/megszűnt, mivel a legutóbbi tisztújító közgyűlést Doroszlón ezen a napon tartották[15]. Most dölyfösen arra számít – mivel másik jelölt nincs is/„hogy is merne lenni –, hogy a párt május 20-án Kishegyesen esedékes tisztújító közgyűlésén ötödször is elnöknek választják. Hisz már bejelentette, hogy vállalja! Lenne valaki ellene? Ugyan! Nincs, aki leváltsa?

A 2015. április 25-ei magyarcsernyei közgyűlés évfordulója kapcsán –, mivel Pásztor időközben a pártot és a sajtót is teljesen leuralta, szinte minden ellenzéki/önálló gondolkodót becstelenül ellehetetlenített, „Petőfi után, költői kérdésként, szabadon” kérdezi: ... „hol vagytok ti régi játszótársak?… cserebogár, sárga cserebogár!”
Micsoda öntelt, pökhendi, gúnyos, kényúri jellem! Arra nem gondol, hogy eljön az az idő is, amikor majd azt a kérdést is felteszik: hol van/hova lett Pásztor István?
Tudjuk, hol vannak az őt becstelenségbe nem követő „játszótársak”, de nem ez most a kérdés, hanem hogy hol van 69.457 magyar, Pásztor Pista? Erre kell a „következetes” pártelnöknek felelnie!
Az örökös Pártvezér irányváltást nem tervez, pedig minden értelmes politikus a tényekből levonná a következményeket! Márpedig, ha ő nem tervez, akkor a dekoratív, bólogató tagság sem tervez. Neki és a holdudvarának jó, miért is változtatna? Hogy közben a közösség elfogy, szétszéled, mit se számít neki és a többnyire lakájokból álló, hazugságokban élő, haszonélvező és megalkuvó tagságnak!

BOZÓKI Antal

__________
[1] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2023. április 25. 12:27
[2] Pásztor István (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztor_Istv%C3%A1n_(politikus)

[3] F. F.: A VMSZ elnöke 2007-ben területi autonómiát „akart” a délvidéki magyarság számára, azóta pedig…
https://delhir.info/2023/05/12/a-vmsz-elnoke-2007-ben-teruleti-autonomiat-akart-a-delvideki-magyaroknak-ma-pedig-csak-a-szerb-hatalom-resze-ohajt-lenni/

[4] Uo.

[5] Kasza József (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasza_J%C3%B3zsef_(politikus

[6] Elhunyt Bunyik Zoltán. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20699/Elhunyt-Bunyik-Zoltan.html, 2016. október 7. 14:00

[7] Kizárták Kasza Józsefet és Bunyik Zoltánt a VMSZ-ből. https://www.vajma.info/cikk/tukor/3187/Kizartak-Kasza-Jozsefet-es-Bunyik-Zoltant-a-VMSZ-bol.html, 2010. február 10. 19:20

[8] Losoncz Márk – Tóth Szilárd: Ha lenne még egy életem, egyáltalán nem foglalkoznék politikával. https://www.researchgate.net/publication/314011547_Ha_lenne_meg_egy_eletem_egyaltalan_nem_foglalkoznek_politikaval_Beszelgetes_Kasza_Jozseffel, 213

[9] Uo.

[10] Kizárják a VMSZ-ből az óbecsei koalíció támogatóit. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/kizarjak-vmsz-bol-az-obecsei-koalicio-tamogatoit, 2012.07.17 12:05

[11] Pásztor István a koalíciós megállapodásról. https://www.vmsz.org.rs/hirek/interjuk/pasztor-istvan-koalicios-megallapodasrol, 2014. április 29. 9:46

[12] Basity Gréta: A VMSZ Tanácsa 82 személyt zárt ki a pártból. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19702/A-VMSZ-Tanacsa-82-szemelyt-zart-ki-a-partbol.html, 2016. február 11. 23:56

[13] Uo.

[14] P.E.: A VMSZ megtartja eddigi irányvonalát. Magyar Szó, 2023. május 10. 4., és https://www.magyarszo.rs/hu/5231/kozelet/285580/A-VMSZ-megtartja-eddigi-ir%C3%A1nyvonal%C3%A1t-P%C3%A1sztor-Istv%C3%A1n.htm, 2023. május 9. 14:16 >> 2023. május 9., 22:47

[15] Bővebben lásd a Pásztor után Pásztor c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=11730, 2019. május 6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése