2023. május 26., péntek

Történész: orosz mintát követett a kormány a Budaházy-kegyelemmel

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 26. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ez a Fidesz rendszerének fontos eleme – kutatók a Budaházy-kegyelemről
Ungváry Krisztián történész szerint orosz mintát a követett a kormány, amikor kegyelemet adott a terrorizmus miatt elítélt Budaházynak és társainak, és életveszélyes az általuk jelentett szélsőjobboldali erőszak kockázatát figyelmen kívül hagyni. Tóth Mihály jogászprofesszor szerint Novák Katalin döntése példátlan, de felelős a döntésben Varga Judit is. Pulai András politikai elemző pedig arról beszélt, hogy ezzel a szélsőjobboldali választókat akarja maga felé terelni a Fidesz.

Babják Zoltán kárpátaljai polgármester: „Nagy felelősséggel kell kezelnem az interetnikus harmónia erősségét”
Babják Zoltán, aki  korábban a kárpátaljai Beregszász, 2020-tól már a kistérség polgármestere, nemrég a frontra látogatott. Humanitárius segélyt és egy felújított pick-up terepjárót vitt a 128-as kárpátaljai dandár katonáinak. Ennek kapcsán kerestük meg, és kérdeztük arról is, hogy nincs-e kettős nyomás alatt a magyar kormányzati támogatásokért hálás kárpátaljai magyarság Orbán Viktor politikája miatt.

Az EU-s helyreállítási hitellel sem lehet megkerülni a jogállamisági feltételeket
Döntés még nincs, csak lebegteti a kormány az EU helyreállítási alapjának (RRF) részeként szolgáló hitel esetleges felvételét. Augusztus végén kell kimondani a végső szót, de az biztosnak látszik, hogy a kölcsönnel sem lehet megkerülni a kifizetésekért a magyar kormánynak szabott 27 feltételt. Erről is beszélt állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán a Messziről jött ember című podcastsorozatunk legfrissebb részében.

Így einstandolhatja a Mol a hulladékos cégek vagyonát
Bő egy hónap múlva már a Mol koncessziós cége kezeli a Magyarországon keletkező hulladékot. Egyik napról a másikra kell átállni, sok kérdés bizonytalan még. Nem tudni például, hogy a hulladékos cégeknél felhalmozott készletekkel mi lesz, a Mol mennyi fizet majd az értékkel bíró fém-, papír- és műanyaghulladékért.

További hatósági zaklatásnak vannak kitéve a börtönből kiszabadult belarusz tüntetők
Korábban bebörtönzött demonstrálók számoltak be arról, hogy még büntetésük letöltését követően is a hatóságok célkeresztjében állnak: megbírságolják őket, folyamatos rendőrségi ellenőrzésnek vannak kitéve, nem kapnak munkát.

Amit még tudni érdemes
Hihetetlenül sok vizet vinnének el Tata környékéről, új akkugyárat terveznek titokban? (24.hu)
Nagy területet érintő, szerteágazó vízügyi fejlesztések zajlanak Tata és Komárom térségében. A hivatalos jelentésekből nem derül ki, miért van szükség ekkora léptékű fejlesztésekre, de a helyi civilek sejteni vélik az okot.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése