2023. május 12., péntek

Novi Sad: Antifašisti postavili crvenu zvezdu petokraku

 Simbol antifašizma postavljen na postament na kojem je trebalo da se nalazi spomenik "nevinim žrtvama"

 

09. maj 2023.

Aktivisti Antifašističkog fronta „23. oktobar” postavili su danas u Novom Sadu, povodom Dana pobede nad fašizmom, veliku zvezdu petokraku na postament koji je predviđen za postavljanje kontroverznog spomenika „nevinim žrtvama“ iz 1944. i 1945. godine.

Crvena zvezda petkokraka izrađena je od gipsa i nalazi se u drvenom okviru.

Antifašistički front „23. oktobar” na tom je mestu organizovao proteste u više navrata, s obzirom da se na spisku „nevinih žrtava“ koje su stradale u oslobođenju glavnog grada Vojvodine na kraju Drugog svetskog rata, nalaze i pripadnici mađarske okupatorske vojske koji su učestvovali u fašističkoj Raciji u januaru 1942. godine.

Na spisku se nalaze i pripadnici nacističkog ustaškog pokreta, koji su učestvovali u zločinima u Sremu.

Antifašistički front „23. oktobar” je ranije saopštio da se na spornom spisku nalazi više desetina osoba koje su učestvovale u zločinima.

Ta organizacije je u više navrata upućivala i apele domaćoj i međunarodnoj javnosti, kako bi sprečili podizanje tog spomenika, čije je postavljanje inicirao Savez vojvođanskih Mađara, uz podršku Srpske napredne stranke u Skupštini grada Novog Sada.

Antifašisti su ocenili da bi taj spomenik bio „simbol revizionizma i relativizacije zločina” počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih i nacističkih zločinaca i njihovih saradnika, te da bi predstavljao izjednačavanja zločinaca i žrtava.

I više političkih stranaka, aktivista i organizacija i pojedinaca takođe je javno protestovalo zbog namere gradskih vlasti da podignu taj spomenik.

Grad Novi Sad je krajem decembra raskinuo ugovor sa izvođačem radova koji je trebalo da postavi sporni spomenik.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je tada za lokalni portal 021 da je zahtev za sporazumni raskid ugovora podneo sam izvođač.

„Izvođač radova tražio je sporazumni raskid zbog toga što nije u mogućnosti da radove okonča usled konstantnih ometanja, ugrožavanja samog gradilišta, ugrožavanja objekta i oštećenja na njemu i, naravno, i ugrožavanja bezbednosti samih radnika na gradilištu, tako da je taj ugovor raskinut”, naveo je Crnobarac.

Dodao je da Grad ne odustaje od odluke o postavljanju tog spomenika.

Na mestu gde je trebalo da bude postavljen spomenik nalazi se samo postament, na kojem antifašisti neprestano ostavljaju protestne poruke.

(Autonomija)

https://hu.autonomija.info/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése