2023. május 8., hétfő

Növekvő költségek, csökkenő műszaki tartalom Mészáros Lőrinc cégének vasúti fejlesztésénél

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 8. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Titkos határozattal dobná meg Mészáros Lőrinc cégét 17 milliárd forinttal a kormány
Az egyik legnagyobb vasúti fejlesztés költségeit 17 milliárd forinttal toldhatják meg, miközben a műszaki tartalom jelentősen csökkenne egy nem nyilvános kormányhatározat nyomán. A kormány kivenné a beruházást az EU-s operatív programból, inkább a magyar adófizetőkre terhelve azt.

Újabb három ítéletben marasztalta el a magyar kormány menekültpolitikáját a strasbourgi bíróság
Egy bántalmazott 14 éves menedékkérőt visszadobtak Szerbiába, egy 17 évest három hónapig fogva tartottak, egy 28 éves, megkínzott menekültnek nem adtak megfelelő ellátást a magyar hatóságok. Ezekben az ügyekben mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a magyar állam megsértette az érintettek emberi jogait - közölte a felperesek képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság.

Kordonbontás vagy árnyékkormány - az ellenzék lehetőségei
Egy évvel az országgyűlési választás után a pártok támogatottságában nem sok változás történt. Most vasárnap is a Fidesz győzne, és még az sem kizárt, hogy újabb kétharmaddal. Hiába Magyarországon a legmagasabb infláció, hiába a világpolitikai elszigetelődés, az energiaválság, a háború, úgy tűnik, az ellenzék mindebből nem tud profitálni. Árnyékkormány vagy kordonbontás? Mi a célravezető? Parlamenten belül vagy kívül érhet el eredményt az ellenzék? 2007-ben a Fidesz tudott érdemi politikai tőkét kovácsolni a kordonbontásból. Kérdés, hogy ugyanez sikerül-e a Momentumnak? Lehet-e ebből hosszabb távú összellenzéki politika? Ezt járja körbe a Szabad Európa tényfeltáró magazinja.

Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?
A zord tél után, amikor az orosz erőknek nem sikerült visszanyerniük a harctéri lendületet, Moszkva és Kijev is az előre beharangozott új ukrán ellentámadásra készül. Amikor megindul, valószínűleg jelentős fordulópont lesz a 14 hónapja tartó invázióban.

Kukorelly Endre: "A németek másképp nem őszinték, mint mi"
Kukorelly Endre író, költő szerint képtelenek vagyunk őszintének lenni, ő sem tudott a saját apjával őszintén beszélni a családjuk múltjáról, de ezzel nem vagyunk egyedül. A Lipcsei Nemzetközi Könyvfesztiválról nemrég hazatért író szerint a németek például másképp őszintétlenek, mint a magyarok.

A Kreml az ukrajnai háború árnyékában visszafogja a győzelemnapi rendezvényeket
Miközben Moszkva derékig benne van a szomszédos Ukrajna költséges inváziójában, és egyelőre nem is látszik még a rendezés esélye, a május 9-i győzelem napja idén gyökeresen másképpen fog kinézni Oroszországban, mint a korábbiakban.

Montenegró a korábbi adósságprobléma ellenére újabb kínai projektbe kezd
Montenegró szándéknyilatkozatot írt alá Kínával egy új autópálya építéséről, amely a tengerparti Budvát és Tivatot köti majd össze. A projekt várhatóan mintegy 59 millió dollárba (húszmilliárd forintba) fog kerülni, és feléleszti az ismert aggodalmakat, miután egy korábbi autópálya-projekt súlyos adósságba taszította az országot.

Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi
A helyiek úgy érzik, hogy a mindennapi élet és a gazdasági mutatók tekintetében jelentősen javult a helyzet a járványügyi korlátozásokat feloldását követően, a korábbi brit gyarmatra jellemző politikai jogokat azonban véglegesen felszámolta a kínai vezetés.


Amit még tudni érdemes
Kétmilliárd köbméterrel kevesebb gázt égettünk a télen, mint egy évvel korábban (G7)
Tavaly október eleje, és az idén március vége között (tehát nagyjából a fűtési szezon alatt) durván 5,7 milliárd köbméter földgázt égettünk el Magyarországon. Ez az egy évvel korábbitól negyedével, az ezt megelőző három év átlagától pedig bő ötödével marad el.

Infláció: a világ kezd jobban állni, de itthon nagy bravúr lenne az év végi egy számjegyű szint (Telex)
Amíg a mi kelet-közép-európai régiónk, az Egyesült Államok és Kína is munkaerőhiánnyal küszködik, nem is olyan egyszerű eltüntetni az inflációt. Pedig amúgy segítene lassan a bázishatás, az alacsony energiaár és a feldolgozóipari recesszió.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése