2023. június 5., hétfő

A gyerekek védelmét hangoztató kormány nem tesz semmit a pornófüggőség megelőzéséért

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 5.

Jó reggelt kívánok!
Ezek voltak a legfontosabb cikkeink a hét végén, ma reggelig:  

Pornófüggőség – a ki nem beszélt generációs probléma
Pornó: mindenki tudja, mi az, de senki sem beszél róla, pedig súlyos függőséget is okozhat, ami szociális félelmekhez és szexuális problémákhoz vezethet. A kormány hiába beszél a gyerekek védelméről, lényegében semmit sem tesz azért, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a pornó veszélyeire.

A francia elnök párhuzamot vont 1956 és az ukrajnai háború között
A héten rendezték Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai konferenciát, ahol több mint hatvan állam képviseltette magát. Kormányfők, külügyminiszterek és védelmi miniszterek váltották egymást a panelek során. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Emmanuel Macron francia államfő is az esemény vendége volt, de a magyar kormány vezető képviselői nem akartak részt venni rajta.

A halott bűnözőktől is elszedné az EU a bűncselekményből származó pénzt
A becslések szerint tavaly az európai bűnszervezetek bevétele 139 milliárd euró volt, amiből a tagállami hatóságoknak hárommilliárd eurót sikerült befagyasztaniuk, de ténylegesen csak egymilliárd csorgott be az államkasszákba, miközben ebből a pénzből kellene az áldozatokat is kártalanítani. Az EU új jogszabályokkal szeretné növelni a hatékonyságot.

Az EP úgy küzd a szexuális zaklatás ellen, hogy a képviselők bojkottálják a kötelező tréninget
A 2017-ben világszerte elindult MeToo mozgalom hatásait szerette volna lemérni az Európai Parlament abból, hogy milyen intézkedések történtek ennek hatására nemcsak a tagállamokban, hanem az uniós intézményeken belül is. Az eredményt mondhatjuk lesújtónak. Úgy tűnik, szavak szintjén nagyon erős az európai közösség, a tényleges fellépés, illetve bármiféle eredmény azonban még várat magára.

A Központi Nyomozó Főügyészségre került a Böröndi Gábor vezérőrnagy elleni feljelentés
A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre és onnan a Központi Nyomozó Főügyészségre került a Magyar Honvédség főparancsnoka ellen tett feljelentés – derült ki a Szabad Európa megkereséseire adott válaszokból.

Helyi vállalkozásoktól kér segítséget több település az állami cég bajba jutott dolgozóinak
Több tucat levelet kapott szerkesztőségünk az utóbbi hetekben, hónapokban, miután megírtuk, hogy az állami tulajdonú Főkefe-csoport – amely az ország 122 helyszínén mintegy kilencezer, főként megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat – több telephelyének bezárására készül. A munka nélkül maradó alkalmazottaknak másik üzemben ajánlottak munkát, ahova naponta utazni kell majd. Ez sok érintett számára megoldhatatlan nehézséget jelent.

„Bármikor jöhet egy zárlat, és akkor észnél kell lenni” – A Vígszínház súgója volt a vendégünk
Már a legelső olvasópróbától kezdve végigkíséri a darabot, segíti a színészeket, akiknek biztos pontot, védőhálót jelent. Munkájához jó emberismerőnek kell lennie, tökéletes hallás és jó ritmusérzék kell hozzá. A Szelfi vendége volt Kertes Zsuzsa, a Vígszínház súgója.

Félelem, gyanakvás és kimerültség az Ukrajnával határos orosz régióban
Oroszország belgorodi határvidékének lakói kezdetttől fogva az ukrajnai invázió frontvonalában voltak. Az idegek már az ukrán kormánnyal szövetséges fegyveresek határon átnyúló, mintegy két héttel ezelőtti rajtaütése előtt is megroppantak, aztán előző héten jöttek a további támadások.

Volt EU-fődiplomata: mulasztásokat követett el a közösség Ukrajna kapcsán
Catherine Ashton, az Európai Unió korábbi külügyi és biztonságpolitikai főképviselője védelmébe vette a blokk kezdeti reakcióját Oroszország 2014-es lépéseire, amelyek nyomán annektálta a Krímet. Elismerte, hogy „akkor nem tudtuk azt, amit most tudunk”, és azt mondta, hogy a későbbi politikában nem kapott kellő prioritást „az, ami Ukrajnában történt”.

Amit még tudni érdemes
Elkészült a jelentés, Budapesten a Gálvölgyi-féle esetek alig egynegyedében ér ki a mentő 15 perc alatt (Népszava)
A főváros lakóin kívül a veszprémiek, a debreceniek és a miskolciak is az átlagnál rosszabb helyzetben vannak.

Néhány év alatt pénznyomdává válhatnak az akkumulátorgyárakat üzemeltető cégek (24.hu)

Fénysebességgel nő a bevétel a már működő hazai akkumulátorgyáraknál.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése