2023. június 22., csütörtök

Kormányközeli kör kerül tűzközelbe az űrstratégia négy zászlóshajóprojektjénél is

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem a magyar űrhajós lesz a HUNOR legnagyobb nyertese – Űr és NER, 3. rész
2021 óta űrstratégiája is van Magyarországnak, amelynek célja az ágazat fejlesztése. Ebben négy nagy zászlóshajóprogram szerepel, ami a hazai űripar alapját jelentené, ezekre költené a legtöbb pénzt az állam. Része ennek a magyar űrhajósprogram. Bemutatjuk, hogy kik lehetnek ennek a valódi nyertesei. Zászlóshajó a Jászai Gellérthez kerülő izraeli műhold is – ezt az Orbán Viktor szövetségesének számító Benjámín Netanjáhúhoz közel álló üzletembertől veszi át az előző cikkünkben bemutatott üzleti kör.

Brüsszel tájékoztatást kér Magyarországtól a kárpátaljai hadifoglyok ügyében
A nemzetközi sajtó is egyre több kérdést tesz fel az Oroszországból Magyarországra érkezett kárpátaljai hadifoglyok ügyében, ahogy jelezte érdeklődését a részletek iránt az Európai Bizottság is. Brüsszelben válaszokat várnak a hadifoglyokkal kapcsolatban, akiknek sorsáról a magyar kormány nem tájékoztatta az EU-s partnereket.

Mit tudunk a Magyarország felől Ukrajnába visszatérőkről?
A háború sújtotta Ukrajnából közel sem csak menekülnek az emberek, sokan vissza is térnek, főleg családi okokból – írta friss felmérésben a Nemzetközi Migrációs Szervezet. Ezt a Magyarország felől visszatérők mintája mutatta, a megkérdezettek többsége csak néhány hónapig volt távol a hazájától.

Hiába kedvez a kormány a Molnak, hónapokat csúszhat a hulladékgazdálkodási koncesszió indulása
Három százalékkal dobhatják meg az amúgy is magas inflációt a csomagolással kapcsolatos díjemelések, ezt pár hónap múlva érzékelhetik is a vásárlók az üzletek kasszáinál. A gyártók ugyanis, akik fizetnek a termék jövőbeli hulladékkezeléséért, be fogják építeni az áraikba a költségnövekedést, vagyis a végén azt a fogyasztók fizetik meg. A Szabad Európának nyilatkozó források szerint ugyanakkor hónapokat csúszhat a rajt, és úgy tűnik, a kormány is számol ezzel a lehetőséggel. Minderről a témát több cikkben is feldolgozó Wiedemann Tamás beszélt podcastsorozatunkban.

Megkapta az építési engedélyt a kínai CATL debreceni akkumulátorgyára
Június 13-án megkapta az építési engedélyt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól a kínai CATL óriásvállalat a Debrecen Déli Gazdasági Övezetébe tervezett akkumulátorgyár első ütemére. A hivatal indoklása szerint az akkugyár építése és fenntartása nem veszélyezteti az egészséget, illetve a köz- és a vagyonbiztonságot. A döntés ellen közigazgatási per kezdeményezhető a Debreceni Törvényszéken.

Rengeteg pedagógusállást hirdetnek Vas megyében
Mintegy százhúsz tanári állást hirdetnek egyedül Vas megyében – derül ki a belügyminisztérium által működtetett Közszolgállás portál friss adataiból. Keresnek többek között tanítókat, nyelvtanárokat, matematika- és informatikatanárokat, gyógypedagógusokat. A Sárvári Tankerületi Központ szerint a jelenleg meghirdetett álláshelyek száma nem haladja meg a korábbi évek hasonló időszakának átlagát.

A szövetségesek milliárdokat ígérnek Ukrajna újjáépítésére a londoni konferencián
Ukrajna szövetségesei a szerdai londoni donorkonferencián több milliárd dollárnyi nem katonai segélyt ígértek a háború sújtotta ország infrastruktúrájának újjáépítésére, a korrupció elleni küzdelemre és az európai uniós tagság előkészítésére.

Mit lehet tudni Joe Biden fiának vádalkujáról?
A bejelentés, miszerint a szövetségi ügyészek vádalkut kötöttek Joe Biden amerikai elnök fegyver- és adóügyekben megvádolt fiával, vélhetően pontot tesz az igazságügyi tárca öt éve tartó nyomozására, amely alaposan megviselte a családot.
 

Amit még tudni érdemes
A Rétvári-kör 8,7 milliárdot hasított ki az államból - itt a KDNP–ciszterci-sztori folytatása (Válasz Online)
Ha a Vatikán nem kezdett volna vizsgálódni a zirci apátságnál, talán soha nem derül ki, hogy mennyire összeépült a ciszterci vezetés Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes holdudvarával.

A helyieknek tagadták, hogy akkugyár-beszállító épülne Ácson, majd jött a miniszteri bejelentés (G7)
Az Ácson élők két hete hallottak először arról, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánított valamit a városukban, de hogy mit, az nem derült ki, az ezt firtató kérdésekre pedig a polgármester kifejezetten cáfolta, hogy akkumulátorgyárról lenne szó.

Az Orbán családdal is üzletelő állami megbízottat azonosítottak Schadl György oldalán (24.hu)
A felszámolók királyaként emlegette a Schadl-Völner-ügy egyik vádlottja Koller Mihály Dávid állami felszámolóbiztost, aki a jelek szerint üzleti viszonyban állt a végrehajtók korrupcióval vádolt volt elnökével.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése