2023. június 6., kedd

Továbbra is messze a továbblépés az EU-s jogállamisági eljárásban

A Szabad Európa honlapja

2023. június 6.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Gyalog galopp tempóban egyezkedik a kormány az EU-s feltételek teljesítéséről
A Szabad Európa értesülései szerint az utolsó, májusi magyar ajánlat sem üti meg azt a szintet, amely alapján tovább lehetne lépni a jogállami feltételességi eljárásban. Ennél is rosszabbul áll az alapítványi kuratóriumok szénája, ami a szűk határidőre való tekintettel egyre közelebb hozza a kudarcot az új Erasmus-ösztöndíjak ügyében.

Brüsszelben indít híroldalt a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója
Sorra jelennek meg Brüsszelben az európai uniós közbeszéd befolyásolására törekvő, fideszes vagy kormányzati kötődésű szervezetek. Kedden elindul a Fidesz egyik korábbi amerikai kommunikációs tanácsadójának új európai uniós híroldala, a Brussels Signal. Kormányzati pozícióban dolgozó forrásunk szerint a brüsszeli közbeszéd eddig „egyszólamú” volt, ami a várakozások szerint most megváltozhat.

Gyorsítana a kormány a paksi bővítésen, Budapesten tárgyalt a Roszatom vezetője
Az európai sztenderdeknél is szigorúbb nukleáris biztonsági szabályok garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson – mondta Szijjártó Péter a Roszatom vezetőjével folytatott tárgyalás után. A külgazdasági és külügyminiszter szerint számos nemzetközi szereplő próbálja blokkolni, lassítani a paksi bővítést, miközben az államok energiabiztonságának garantálását célzó beruházások akadályozása szuverenitás elleni támadásnak számít.

Buszkörkép: izzasztó élmény nyáron a vidéki városok helyi járatain utazni
Míg Budapesten majdnem minden buszban van klíma, a megyeszékhelyekről ez nem mondható el. Szekszárdon és Nagykanizsán egy darab klímás busz sincs a helyi járaton. Ez nemcsak az utasoknak kellemetlen, hanem a sofőröknek is. A fővárosban 98 százalék a klímás buszok aránya. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt két évtizedben nagyon sok településen használt buszokat vettek. Voltak korrupciógyanús beszerzések is. Új buszok is kerültek a flottába, de sokszor légkondicionáló nélkül, mert úgy olcsóbb volt.

EU-s tervezet az ukrán élelmiszerimport-tilalom meghosszabbításáról
A lengyel mezőgazdasági miniszter közölte, hogy megkapta az Európai Bizottságtól a tervezetet, amely szeptember 15-ig meghosszabbítaná egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmát.

Fontos tárgyalásokra készül a héten az amerikai elnök Ukrajnáról
Joe Biden a héten a Fehér Házban fogadja Dánia és Nagy-Britannia miniszterelnökét. A tárgyalások középpontjában jórészt az ukrajnai háború áll, azon belül főként az amerikai F–16 típusú vadászgépek küldésének kérdése.

Amit még tudni érdemes
Rengeteget kerestek Matolcsy Ádám és barátai a Nemzeti Bankon, miközben annak vesztesége elérte a 400 milliárd forintot (RTL)
A Magyar Nemzeti Bank több százmilliárd forintos vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank rendszeres partnerei. Eközben a jegybank székházát felújító holding több mint 13 milliárdos profitot ért el tavaly, míg az intézmény kommunikációját végző cég árbevétele 3 milliárd forint volt.

Még csak rebesgetik, hogy akkugyár lesz Győrszentiván mellett, de a talajvízben már ott van a jellemző szennyezés (HVG)
Magzatkárosító anyagot találtak a talajvízben egy civil kezdeményezésű, akkreditált vizsgálat során a település területén. Ez ugyanaz az NMP, ami a gödi akkugyárnál is felbukkant. A nyomok a már meglévő távolabbi ipari parkhoz vezetnek, a helyiek tudni szeretnék, melyik ottani cég használ ilyen anyagot.

Még a Fidesz-híveknek sem tetszik, hogy a rendség könnygázzal fújta le a tüntető diákokat (Népszava)
A felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem, további 6 százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a diáktüntetők ellen, akik Orbán Viktor irodájánál megpróbálták elbontani a kordonokat – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése