2023. június 14., szerda

Néma csend

 Bódis Gábor

Bódis Gábor
Néma csend

2023. június 14.

Hiába kényszerül külföldre (magyarul: szökött) Szabadka egyik legismertebb figurája, a közvélemény, legalábbis annak nyilvános része hallgat, mint a sír. Befut az izraeli nagykövet – ez sem ver nagyobb hullámokat. Vagy azért, mert könnyebb kiállításokról és okosabbnál okosabb kerekasztalokról értekezni, világváltást mímelve, mint a szemünket kibökő eseményekről beszámolni. Netán az öncenzúra működne: úgyis levajazzák ezt is ott fenn a megbonthatatlan szerb-magyar barátság jegyében, minek itt ugrálni.

A múlt héten egy Ivan Kostić echte szélsőjobboldali (ide szégyenlős korom előtt simán más jelzőt írtam volna, de nem ezen van a hangsúly) Dveri-s képviselő a szkupstinában feltett egy kérdést:

„Kérdés a belügyminisztériumhoz és BIA-hoz (úgyis mint valamikori UDBA): április 11-én Újvidéken letartózattak egy személyt, aki a Restitúciós Ügynökségben dolgozott és vele együtt még három embert, akik kapcsolatban álltak a pénzmosással és a vagyonvisszaszármaztatással kapcsolatos hűtlen kezeléssel (azaz sikkasztással – a Napló megj.). A nyilvánosságra jutatott információk szerint egy személy, aki kapcsolatba hozható visszaélésekkel az örökös nélkül maradt zsidó vagyonok visszaszármaztatása során. Ez a személy elhagyta az országot és elfogatási parancsot adtak ki ellene. Vajon a BIA vagy a rendőrség tudja-e, hogy kiről van szó. Erről a személyről azt gyanítják, hogy ennek a bűncselekménynek a fő szervezője. Feltételezik, hogy egy személyről van szó, akinek nagyon közeli üzleti kapcsolatai vannak a jelenlegi szabadkai politikai tisztségviselőkkel és szerbiai kormány néhány miniszterével is. A rendőrség kiírt-e nemzetközi elfogatóparancsot ezzel az emberrel szemben, tekintettel a szerbiai zsidó közösséget ért igazságtalanságokra. Alapos a gyanú, hogy a zsidó közösség kárára, ingatlanokat tulajdonítottak el más személyek hasznára. Tudomásunkra jutott, hogy hamisított okmányok jelentek meg, amelyek értelmében az örökös nélkül maradt zsidó vagyont kitalált örökösök nevére írták át. Később annak a személynek a nevére írták át ezeket a vagyonokat, aki után most nyomoznak. Nagyértékű vagyonról van szó, amelyet a törvény értelmében a szerbiai zsidó közösség nevére kellet volna írni.”

Azóta néma csend. Az egyébként Szabadkán is működő független portálok érdeklődési küszöbét sem érte el az ügy.

Kedden újabb gellert kaptak az események: a belgrádi izraeli nagykövet jött Szabadkára, hogy találkozzon a polgármesterrel. Voltak már máskor is izraeli diplomaták Szabadkán, de ez azért aligha lehet véletlen egybeesés. Jó, jó Izraelnek van még mit tanulnia gazdaságvezetésből, no meg pláne, demokráciából. Főleg Szabadkától. De akkor is...

Szökésben van (ilyenkor is jól jön a magyar útlevél – ezt persze csak merő feltételezés) a leghíresebb/hírhedtebb vajdasági magyar oligarcha, akit méltán nevezhetnének Boss-nak az azonos nevű Mátyás-szobros vendéglőről.

Szerény képességeim határait a végsőkig feszítettem és - nem találtam egy fikarcnyi hírmorzsát se. Ez annyira érdektelen lenne? Szabadka egy legismertebb figurája lelépni kényszerült és ez nem érdekel senkit sem?

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15578

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése