2023. június 21., szerda

Maglai: Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni!

 Maglai: Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni!

 Blagiša Jefić, Ljuben Hristov és Maglai Jenő az SZPM sajtótájékoztatóján (Fotó: Tóth Imre)

2023-06-21 15:14

A menekülteket a rendőrség és a katonaság Szerbia déli határain is képes lenne megállítani, de a hatalomnak ez nem érdeke, mert ez egy állami biznisz. A palicsi aquapark egy komolytalan beruházás, nagy melléfogás és komoly korrupció is van a háttérben. Ehhez hasonló beruházás a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhája, amelyre öt év alatt több mint 50 millió dinárt költöttek, mégsem épült fel. Többek között erről volt szó Szabadka Polgári Mozgalmának szerdai sajtótájékoztatóján.

– A menekültkérdés óriási probléma Szabadkán, amit az állami intézmények több éve képtelenek megoldani. Azt gondoljuk, a belügyi szervek és a hadsereg nem véletlenül nem képesek megállítani a migránsinváziót. A menekültek állandó veszélyt jelentenek az itt élő polgárok számára, az utóbbi időben már gépfegyverekkel számolnak le egymással, de ugyanígy bárkire rálőhetnek, mert komoly fegyverarzenállal rendelkeznek – nyilatkozta az SZMP nevében Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere.

A politikus szerint nem véletlen, hogy Szabadkára és a határmenti településekre nagy mértékben özönlenek a menekültek, mert ez, mint mondja, csak úgy történhet, ha ebben az állami hatóságok is keze is benne van.

– Ez egy állami biznisz. Óriási pénzekről van szó, az emberkereskedelem egy nagyon jövedelmező üzlet és ebben az állami hivatalok is benne vannak. Különben nem jöhetnének ide tízezrével, sőt százezrével.

Úgy gondoljuk, amíg nem lesz hatalomváltás, addig ez a helyzet se fog változni.

– Meg lehetne állítani, és azt gondoljuk, hogy a szerb rendőrség és hadsereg rendelkezik akkora állománnyal, felszereléssel és képesítéssel, hogy Szerbia déli határainál megállítsa a menekültáradatot. De ezt nem teszik, mert nagy pénzekről van szó, amiből sokan részesülnek. Az államnak, a pártoknak és szervezeteknek ez egy komoly jövedelmet jelent – mutatott rá Maglai Jenő.

A palicsi aquapark kapcsán a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szabadka Polgári Mozgalma azt komolytalan beruházásnak és óriási melléfogásnak tartja.

– Az SZPM honlapján leírtuk, mit gondolunk erről. A végére kiderül, hogy ez egy 15 millió eurós beruházás, holott egy ilyen aquapark kiépítése 2,5, de legfeljebb 4 millió euróba kerül. Azt gondoljuk, a háttérben komoly korrupció is van. De ami a legproblematikusabb, az az, hogy ez a beruházás nem fog megtérülni. Ha ezt egy magánvállalkozónak havi 2300-2500 euróért adják majd bérbe, akkor ez egy brutális melléfogás – hangsúlyozta Maglai Jenő, és felsorolta azoknak a politikusoknak a nevét is akik „eltapsolták” az 1,6 milliárd dinárt:

Bogdan Laban, Nebojša Daraboš, Pásztor István és Dencs Valéria.

– Ezen kívül bedöntötték a palicsi főtervet is, amelynek szerint eredetileg egy SPA-egészségügyi szállodakomplexum épült volna, ami a sokkal nagyobb vásárlóerővel rendelkező turistákat vonzott volna Palicsra – tette hozzá.

Maglai Jenő beszélt a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben uralkodó áldatlan állapotokról is.

– Panaszkodnak a szülők, katasztrofálisak a gyerekek elhelyezésének feltételei. Az intézmény egyes vezetői megalázó módon viselkednek a szülőkkel. Amiről pedig külön tanácsnoki kérdésben is érdeklődtünk, az a központi konyha kiépítése, amivel kapcsolatosan azt tapasztaljuk, hogy ez hasonló ügy, mint az aquapark. Öt év alatt 51 és fél millió dinárt költöttek el, de a mai napig a munkálatoknak talán az egyharmadát végezték el – mutatott rá Maglai.

A politikus felszólította a szabadkaiakat, hogy szombaton 18 órakor menjenek el a Jadran elé tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben. Mint mondta, nem a Szabadka Polgári Mozgalma szervezi, ellenben az SZMP teljes mértékben támogatja az erőszakellenes tiltakozásokat.

https://szmsz.press/2023/06/21/maglai-szombaton-a-szabadkaiak-is-menjenek-el-tuntetni/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése