2023. június 30., péntek

EP-elnök: a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bárki is büntetni akarja a magyar népet

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 30.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Interjú az EP elnökével: „Senki sem akarja büntetni a magyarokat”
„Ha az Európai Bizottság pozitív mérleget von októberben Ukrajna teljesítményéről, év végén meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat” – fejtette ki a Szabad Európának és több más lapnak adott interjúban Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, aki szerint az EU-s választási kampányban a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bárki is büntetni akarja a magyar népet.

Nem mondja meg a külügy, miért nem lehet egyelőre ukrán nagykövet Sándor Fegyir
Magyar Levente külügyminiszer-helyettes semmitmondó választ adott az ügyben Ungár Péter írásbeli képviselői kérdésére.

Ugyanazok a cégek nyerik a zöldterület-gondozásra kiírt tendereket a fővárosi kerületek felében
 Ahol pedig nem, ott az önkormányzat saját cége végzi a munkát. Szakmai tudás, évek alatt kiépített eszközpark, politikai kapcsolatok, versenytársak nélkül vagy álversenytársakkal megpályázott tenderek: ezek a nem a piaci szférában elért üzleti siker titkai Magyarországon.

Hónapok óta nem tud munkához látni a torontói magyar főkonzuljelölt
Több hónapja nem tudja megkezdeni főkonzuli szolgálatát Bencsik János, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselő. Kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak Bencsik kinevezése ellen korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai miatt, ezért még nem kapott vízumot Kanadától – tudta meg a Szabad Európa diplomáciai forrásokból.

Infláció az EU-ban: egy teljes kört ver Magyarország az utána következőre
Magyarország éves inflációs adata volt a legrosszabb az Európai Unió tagállamai között a májusi összesítésben: duplája az utána következő cseh és lengyel értéknek, háromszorosa az EU-átlagnak. Friss podcastunkban a számok mögé nézünk, és azt kutatjuk, mekkora a valós szerepe a háborúnak ls a szankcióknak.

PSZ: Ötből két népszavazási kérdést átengedett a Kúria
A Kúria – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését – két népszavazási kérdést hitelesített – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amelynek két alelnöke márciusban öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, de az NVB mindegyiket elutasította.

Kötelező mérföldkőhöz érkezett az új Integritás Hatóság
Az uniós pénzek megszerzése érdekében sürgősen felállított, új Integritás Hatóságnak júliusig éves jelentést kellett produkálnia, amit időben meg is tett. A szervezet viszont még fel sem állt teljesen, jelentésükből sem látszik, milyen új eredményeket érhetnek el a korrupció elleni küzdelemben.
 

Amit még tudni érdemes
Váratlanul találta el a titkosszolgálat Karácsonyt, a főpolgármester még nem is tudott kiegyenesedni (24.hu)
A hét elején nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés egyik mellékszálában tűnt fel Karácsony Gergely – a rövid aktivitású 99 Mozgalmánál felbukkant százmilliós tételekre eddig csak nehezen hihető magyarázattal szolgált a főpolgármester és környezete. A lap utánanézett a szervezetnek, ám ettől az összkép még homályosabb lett.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése