2023. június 22., csütörtök

Szerbia végre „normális ország legyen”!

Tüntetések egy erkölcsi megújhodásért


A hetedik Szerbia az erőszak elleni tüntetés (Fotó: VOA/Jovana Đurović)

Június 17-én – a sorrendben hetedik alkalommal – már nemcsak Belgrádban tüntettek a polgárok a Szerbia az erőszak ellen jelszóval, hanem Újvidéken, Kragujevacon és Nišben is. – A legtömegesebb gyülekezetek voltak ezek, amilyeneket 2000 óta nem láttunk – írja a Danas[1].
A tiltakozások
közvetlen oka a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában (május 3-án), amelyben kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, és a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosság volt (május 4-én), amelyben 8-an meghaltak és legalább 13-an megsérültek.
A május 8-án kezdődött tiltakozásokba időközben bekapcsolódtak az egyetemi hallgatók, a bányászok, a színészek, az újságírók, a polgárok egyesületei…

A követelések változatlanok: az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) valamennyi tagjának, valamint Bratislav Gašić belügyminiszternek a lemondása, továbbá Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) vezetőjének a távozása, az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget hirdető valóságshow-k sugárzásának leállítása az országos lefedettségű televíziós csatornákon, továbbá a Pink és a Happy kereskedelmi csatorna betiltása és a köztévé (RTS) vezetőségének a menesztése[2].
A tiltakozásokon újabban egyre gyakrabban és erélyesebben/hangosabban hallani a szerb államfő lemondását – a Vučiću odlazi [Vučić távozz] követelőket is.

A tüntetők egyrészt nem fogadták el Vučić dialógusra szóló meghívását, másrészt Vučić a követelésekből eddig egyet sem teljesített. – A tiltakozásokat akkor állítjuk le, ha minden követelés teljesült – közölték legutóbb (június 17-én 21 órakor) az egyetemi hallgatók[3].
A hatalomtartók azonban nem akarják meghallani a néptömegek követeléseit. A köztársasági parlamentben folyamatban van a heves, vádaskodásokkal, a hatalmi és az ellenzéki képviselők egymás gyalázásával is terhes vita az ellenzék indítványáról, amelyben Bratislav Gašić belügyminiszter leváltását követelik.

A Képviselőházban szemet szúr a hatalomtartók nyilvánvaló időhúzása is. A Szerb Haladó Pártnak (SNS) és a szövetségeseinek (Szerbiai Szocialista Párt – SPS és Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ) elegendő számú képviselője van (137 a 250-ből[4]), hogy elutasítsák a belügyminiszter leváltását, mint ahogy a többi követelést is, de a néptömegek reakciójától tartva ezt egyelőre nem merik meglépni. Feltehetően arra számítanak, hogy a tömegek előbb-utóbb kifulladnak, ráunnak a tiltakozó sétákra, vagy a nyári szabadságok közeledtével szétszélednek.
– A szervezők konkrét akciókat, valamint a gyülekezések más városokra való kiterjesztését jelentették be, a hatalom viszont a dialógusról beszél, amelyikre senki nem hajlandó, de üzeni azt is, hogy a választásokra készül – írja az Euronews Serbia portál[5]. Az elemzők szerint a választások „többeknek ebben a pillanatban nem is felelnek meg”[6].
Másrészt Boško Obradović, a Dveri nevű nacionalista mozgalom vezetője arra szólította fel a tiltakozások szervezőit, hogy „a következő tiltakozás a koszovói szervek elleni erőszak miatti gyülekezés legyen”, ami – figyelemelterelésként – egyértelműen Vučićnak kedvezne.

A kiszüremlett információk szerint – az elszerbesedett VMSZ szervezésében – a magyar polgárokat külön buszokkal szállították Zentáról, Kanizsáról, Szabadkáról és Óbecséről[7] (napidíjjal, vízzel és szendviccsel), hogy a május 26-ai ellen-mítingen támogassák Vučićot és a
szerbiai kormánypolitikát a belgrádi demonstrálók ellenében. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) irányította sajtó ezt persze teljes egészében elhallgatta!
Pásztor István Bálint nevű fia, a VMSZ (egyik) alelnöke, frakcióvezetője szerb nyelvű felszólalásában egyértelműen állást foglalt a hatalmi politika mellett a szerb parlament június 15-ei ülésén, amikor hangoztatta, „a VMSZ képviselőcsoportja teljes mértékben támogatja Bratislav Gašić belügyminisztert, mint ahogyan az Ana Brnabić által irányított teljes kormányt is, ezért nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt”[8]. Ezzel is szégyenítette a pártját.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) június 16-ai közleménye szerint a VMSZ „haladó magyar hang" szintre süllyedt, nem a magyar érdekeket képviseli, hanem „csakis a saját egyéni, és a szűk pártérdekek a fontosak![9]
A közösség hanyatlása miatti VMSZ-vezetőség felelősségének a megállapítása helyett „fergeteges néptánc és népdalfesztiválokat rendeznek”[10].

Ana Brnabić kormányfő június 21-én a képviselőházban kijelentette, hogy nem fogja javasolni Bratislav Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulin hírszerzési főnök leváltását – tovább irritálva az ellenzéki képviselőket.
Az ülésen azt is elmondta, hogy az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) tagjait pedig azért nem fogja leváltani, mert ez nem tartozik a hatáskörébe.
– Az egyetlen releváns dolog az az, hogy javasolni fogom-e Gašić és Vulin leváltását. De fogjuk ezt rövidre, nem fogom javasolni. Köszönöm szépen, ezzel ezt a vitát le is zárhatjuk – mondta a miniszterelnök[11]. A kijelentése nyomán (bizonyára) még nagyobb tömeg lesz a következő tüntetésen.
Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere Szabadka Polgári Mozgalmának június 21-ei sajtótájékoztatóján „felszólította a szabadkaiakat, hogy szombaton (június 24-én – B. A.) 18 órakor menjenek el a Jadran elé tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben”[12].

A vajdasági magyar közösségben szinte semmilyen visszhangja nincsen a Belgrádban és más városokban zajló tömegtüntetéseknek. Az MNT – pontosabban a VMSZ – uralta sajtó úgy viselkedik, mintha nem történne semmi az országban. Ugyanúgy hallgat erről, mint arról, hogy Pásztor István felelős azért, hogy az utóbbi évtizedben 70 ezer magyarral lett kevesebb a Vajdaságban. – Flegmán vesz tudomást a belgrádi tüntetésekről – írja Végel László Lázadás – nem forradalom című jegyzetében[13].
Az MNT „alapította” Magyar Szó (közszolgálatú politikai napilapként) minden kommentárt mellőzve, csak úgy mellékesen tájékoztatott a hetedik tiltakozásról (is)[14]. Ezzel járul hozzá Vučić és Pásztor hatalmának a meghosszabbításához.
A pártlap június 20-ai címoldala jól példázza a pásztori (strucc)politikát: Az első oldalon azt közli, hogy „Virágzik a Tisza”[15], hogy „Megkezdték az árpa aratását”[16], és hogy „QR-kódos táblákat helyeznek el a turisztikai létesítményekre”[17].
A vajdasági magyaroknak nincs joguk a hiteles tájékoztatásra?! A magyaroknak közpénzeket bitorló hazugsággyárak szolgáltatják a híreket? Ilyen látványosan torzítják, hamisítják az országban-világban zajló eseményeket politikai rendeletre?! Ebben az évtizedes sötétségben semmilyen választások nem lehetnek elfogadhatóak!

A tiltakozásokon – amelyeken eddig nyíltan nem mondták ki, de nagy valószínűséggel lehet állítani, hogy – a néptömegek valójában nem elégszenek meg Vučić és káderei távozásával, rendszerváltást akarnak, az ország erkölcsi megújulását követelik. Hogy Szerbia végre „normális ország legyen, amelyben mindenki biztonságban van”[18].
Akárhogy is van/lesz, Szerbiában elindult a társadalmi változások követelése, amit nehezen lehet leállítani. A szervezők azt mondják „nincs visszaút, vége van”[19]!
– Hirtelen felébredünk a mély állomból és megértjük, hogy – autokráciában találtuk magunkat, amelyben egy mániákus a haverjaival körülvéve tapossa az alkotmányt, a törvényeket, a népet, az államot. Mindannyian csodálkozunk és rámutatunk, mintha nem tizenegy éve tartana, hanem tegnapelőtt kezdődött volna. […] Soha nem késő azonban az ébredésre. Jobb későn, mint soha hangosan mondani, kivel van dolgunk. Üdvözlünk minden hangot, amely szembeszáll az állami terrorral, ez ő felettünk, mert most fontos felemelni a hangot, függetlenül attól, hogy mindannyian évek óta mindent tudunk – írja Marko Vidojković a Danasban[20]

Ha Szerbiában netán le is csillapod(ná)nak a tiltakozások, előfordulhat, hogy egy idő után a népharag még erőteljesebben fog kitörni.
A vajdasági magyar közösség sem fog erkölcsileg megújulni, amíg Pásztor és kompániája élvezi a hatalmat!
Az itteni magyar közösségnek is van miért tüntetni, mert az Orbántól kapott Júdás-pénzen nem lehet megvenni egy közösség lelkét, becsületét. Előbb-utóbb meg fognak jelenni a tüntetéseken a Pásztorok távozzatok!, Le a Magyar Szó pártújsággal! feliratú táblák is, mert a legerkölcstelenebb úgy kiszolgálni a többségi hatalmat, hogy közben eladjuk a saját nemzeti érdekeinket és lezüllesztjük a közösséget.

BOZÓKI Antal

__________
[1] Zoran Mišić: Ničija fotelja ne može biti važnija od života [Senki fotelja nem lehet fontosabb az életnél]. Danas, 2023. június 19. 4-5
[2] Aleksić: Svi u petak na protest [Pénteken mindenki a tiltakozásra]. Danas, 2023. május 15. 3.; Aleksić: U petak svi ispred Skupštine, protest do ispunjenja… [Pénteken mindenki a Képviselőház elé, tiltakozás a teljesítésig…]. https://n1info.rs/vesti/aleksic-u-petak-svi-ispred-skupstine-protest-do-ispunjenja-zahteva/, 2023. május 14. 12:09, és Tiltakozások hetedszer. Magyar Szó. 2023. június 19. 4., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/5266/kozelet_belfold/287902/Tiltakoz%C3%A1sok-hetedszer.htm,  2023. június 19. 08:01

[3] Uo.

[4] Poslaničke grupe [Képviselői csoportok]. http://www.parlament.gov.rs/narodna-skupstina-/narodna-skupstina-u-brojkama/poslanicke-grupe.1738.html

[5] Stezanje političkog čvora: Opozicija menja taktiku dok se vlast nada osipanju protesta, izbori još pitanje bez odgovora [A politikai csomó szorítása: Az ellenzék taktikát változtat, a hatalom pedig a tiltakozások lemorzsolódásában reménykedik, a választások még válasz nélküli kérdés]. https://www.euronews.rs/srbija/politika/90837/stezanje-politickog-cvora-opozicija-menja-taktiku-dok-se-vlast-nada-osipanju-protesta-izbori-jos-pitanje-bez-odgovora/vest, 2023. június 19. 19:31

[6] Uo.

[7] Uo.

[8] Pásztor Bálint: Kedves ellenzéki képviselők, önök épp most betonozták be a kormányt legalább 180 napra! https://szmsz.press/2023/06/15/pasztor-balint-kedves-ellenzeki-kepviselok-onok-epp-most-betonoztak-be-a-kormanyt-legalabb-180-napra/A teljes felszólalást itt lehet megnézni: https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2023. június 15. 20:00, a kommenteket pedig itt: https://www.facebook.com/search/top/?q=szabad%20magyar%20sz%C3%B3

[9] (VMDK) Egy a kuckó a kemencével! https://www.facebook.com/groups/2008057006104864/?multi_permalinks=2683061788604379&notif_id=1592726300562406&notif_t=group_highlights, 2023. június 16. 9:55

[10] Végel László: Bűnbakkeresés fergeteges néptánccal és népdalfesztiválokkal kísérve
https://szmsz.press/2023/06/20/bunbakkereses-fergeteges-nepitanccal-es-nepdalfesztivalokkal-kiserve/, 2023. június 20. 10:01

[11] Brnabić: Fogjuk ezt rövidre, nem fogom teljesíteni a követeléseket!
https://szmsz.press/2023/06/21/brnabic-fogjuk-ezt-rovidre-nem-fogom-teljesiteni-a-koveteleseket/, 2023. június 21 17:41

[12] Maglai: Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni! https://szmsz.press/2023/06/21/maglai-szombaton-a-szabadkaiak-is-menjenek-el-tuntetni/, 2023. június 21. 15:14

[13] Végel László: Lázadás – nem forradalom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15590 , 2023. június 20.

[14] Tiltakozások hetedszer – a 2-es jegyzetben.

[15] ger: „Virágzik a Tisza”. Magyar Szó. 2023. június 20. 1.

[16] T. P: Megkezdték az árpa aratását. Magyar Szó. 2023. június 20. 1. és 13.

[17] dn: QR-kódos táblákat helyeznek el a turisztikai létesítményekre”. Magyar Szó. 2023. június 20. 1. és 6.

[18] E. D.: Za normalnu zemlju u kojoj su svi bezbedni [Normális országért, amelyben

mindenki biztonságban van]. Danas, 2023. június 19. 5.
[19] S porukom "Nema nazad, gotov je" završen prvi dio protesta u Beogradu, demonstranti krenuli ka Vladi Srbije [A „nincs visszaút, vége van” üzenettel fejeződött be a belgrádi tiltakozás, a demonstrálók Szerbia kormánya felé indultak].https://mnews.world/sr/news/s-porukom-nema-nazad-gotov-je-zavrsen-prvi-dio-protesta-u-beogradu-demonstranti-krenuli-ka-vladi-srbije, 2023. június 9.
21:44.
[20] Marko Vidojković: Predsednik ne gazi Ustav! [Az elnök nem tapossa az Alkotmányt!]. Danas, 2023. június 20. 32.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése