2023. június 13., kedd

A Magyar Szó mélyrepülése

„A világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett!

A vajdasági magyar közösség egyetlen napilapjáról legutóbb június 3-án írtam, annak kapcsán, hogy „a lapszerkesztő számára – a forrongó országban – a legfontosabb belpolitikai hír – Pásztor István és munkatársai fotójával – az volt, hogy »Költözik a Magyar Szó nyomdája«[1].
Az írásom alcíme a Van-e még lejjebb? volt. Az egyik kommentező a Facebookon megjegyezte: „Biztos van még lejjebb is.” Lett is elég gyorsan, és lesz is lejjebb!
 
 
Most, amikor Szerbiában politikai és hatalmi válság van, amikor az ország egyre jobban egy kitörő tűzhányóra kezd hasonlítani, amikor június 16-ára (a tüntetők követeléseinek teljesítésére a kormánynak adott határidőre) újabb Szerbia az erőszak ellen nevű tömeges felvonulást jelentettek be, a lapot úgy szerkesztik, mintha mi sem történne, mintha éppen a boldog békeidők nyári holtszezonjának a közepén lennénk. (Jovanović Ćuta az utak és a hidak lezárását jelezte, amennyiben nem teljesítik a tiltakozók követeléseit[2].)
Ezzel el szeretnék terelni az olvasók és a magyar közösség figyelmét az országot sújtó problémákról és Aleksadar Vučić szerb elnököt segítik a hatalma (meg)őrzésében, akiről már ország-világ tudja, hogy alkalmatlan a tisztsége ellátására, s akiről épp a napokban körözött egy videó, amelyen a gyerekei keresztapjával, a hágai büntetett Šešeljjel issza épp le magát Šešelj fiának lakodalmán[3].
Ez (is) bizonyára annak a koalíciós szerződésnek az eredménye, amit Pásztor István, a vajdasági magyar közösség érdekképviseletének szégyenfoltja, párt- és képviselőházi elnök kötött a számára „kedves Ácóval”.

A hétfői (június 12-ei) Magyar Szó vezércikke arról szól, hogy Oromhegyesen megtartották „a környék egyik legnagyobb rendezvényét”, a traktoristák ünnepét[4]! Fontosabb még annál is, hogy „Torontálvásárhelyen lezajlott a 33. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje”[5].
Nincsen nekem az égvilágon semmi bajom a traktoristákkal, nagyon is tisztelem ezeket a nehéz szakmát gyakorló embereket, csakhogy nem lehet tánccal-muzsikával, ünneppel-szemlével eltussolni az egész országot feszültségben tartó tömegmegmozdulásokat egyetlen napilapunkban.
A lap a belgrádi hatodik (június 9-ei) tömegfelvonulásról csak a negyedik oldal alján, mintegy mellékesen közöl egy rövid írást[6]. A kisebbségek vajon nem ebben az országban élnek? Vagy legyenek csak maradiak, bugyuták, nekik ilyen tájékoztatás jár közpénzen?!

A keddi (június 13.) szám címoldalának legfőbb híre, hogy „emelik a nyugdíjakat”[7], és hogy „az idén 15 közgazdászhallgató nyerte el a kiválósági ösztöndíjat[8].”
A nyugdíjemelésről és a 16 évnél fiatalabbaknak ígért „10 000 dináros támogatásról”, valamint a közszférában dogozók bérének emeléséről és a különböző juttatásokról szóló írás Vučić hatalmának meghosszabbítását segíti, a szerb elnök szánalmas idővásárlási kísérletéről szól. Hogy honnan, miből lesz pénz ezekre az ajándékokra, juttatásokra, arról viszont egy mukkot nem ír a pártújság pennabajnoka.
A 15 ösztöndíj parádés odaítélése is legalább 15 évet késik! Csak arra jó, hogy Pásztor Bálintot és pártvezér apját (Pásztor Istvánt) reklámozza. Olyan eseményről készült, amelyiken Bálintka a házigazda a szabadkai városházán, az apuka pedig az egyik fővendég („felszólaló”).
A junior olyan badarságokat is mondott, miszerint „a program hozzájárul a vajdasági magyarság versenyképességnek erősítéséhez”[9], miközben még az is kérdés, hogy a hallgatók mikor fejezik be a tanulmányaikat, és hogy egyáltalán mikor lesznek közgazdászok. A cikkíró a címben ezt azzal fokozta, hogy „közösségi boldogulást segítő támogatásról”[10] van szó.
A fáma arról viszont nem szól, hogy miért nem ad a szerb állam is ösztöndíjakat a magyar jogász- és közgazdász egyetemi hallgatóknak! Itthon nincs pénzbeli előnyöket hozó jog- és érdekérvényesítő ereje a kérkedésben világbajnok Pásztoroknak?

Lehetne a Magyar Szó nevű – névlegesen a Magyar Nemzeti Tanács alapította – pártújság szerkesztéspolitikáját minden áldott nap bírálni, de az „falra hányt borsó”. Amíg az önmagát újságírónak nevező Varjú Márta és Máriás Endre irányításával szerkesztik a lapot, változásra itt nem kell számítani!
A lap felelős szerkesztői merész felelőtlenséggel tájékoztatják félre a lap (még megmaradt) olvasóit. Szolgálnak, megfelelnek, cinkosan kézre játszanak Vučić és a Pásztorok önkényuralmához. Miközben a vajdasági magyar hagyományra hivatkoznak demagóg módon.
Egy közszolgálati lapnak nem a párt (a VMSZ), hanem a közösség érdekeit kell szolgálni – a mindenkori hatalom felé ellenőrző szerepet betöltve. A Varjú-Máriás duó cinikusan visszaél a közösség anyagi és szellemi javaival, a hetvenes évek közepén a „világ legjobb magyar nyelvű napilapjának”[11] tartott Magyar Szóból silány (párt)közlönyt csinált. Varjúnak ezért még magyar kitüntetést is adtak!
Úgy fognak bevonulni a vajdasági magyar újságírás történetébe, mint a szakma szégyenei, a megvásárolható lakájmédia iskolapéldái, a vajdasági magyar közösség és a közérdekek gátlástalan elárulói.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Pásztorlovas Szó. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. június 3. 18:44;
Lásd még a NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. május 21. 12:53,
[2] (Danas) Jovanović Ćuta najavio blokadu puteva i mostova 16. juna ako zahtevi protesta ne

budu ispunjeni [Jovanović Ćuta az utak és a hidak lezárását jelezte június 16-ára, amennyiben nem teljesítik a tiltakozók követeléseit. https://www.danas.rs/vesti/politika/jovanovic-cuta-najavio-blokadu-puteva-i-mostova-16-juna-ako-zahtevi-protesti-ne-budu-ispunjeni/, 2023. június 11. 16:12
[3] U. Z.: Vučić is ott volt tegnap Šešeljék lagziján (VIDEÓ). https://delhir.info/2023/06/12/vucic-is-ott-volt-tegnap-seseljek-lagzijan-video/
[4] JK: Oromhegyes – traktoristák ünnepe. Magyar Szó, 2023. június 12. 1. és 5.

[5] Vidács Hajnalka: Torontálvásárhelyen lezajlott a 33- Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje. Magyar Szó, 2023. június 12. 1. és 4.

[6] v-ár: Hatodszor az erőszak ellen. Magyar Szó, 2023. június 12. 4.

[7] TDL: Emelik a nyugdíjakat. Magyar Szó, 2023. június 13. 1. és 6.

[8] P.E.: Közösségi boldogulást segítő támogatás. Magyar Szó, 2023. június 13. 1. és 4.

[9] Uo. 4.

[10] Uo. 1.

[11] Magyar Szó (napilap, 1944–). https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Sz%C3%B3_(napilap,_1944%E2%80%93)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése