2023. június 26., hétfő

Meggyengíthette Putyin pozícióit a posztszovjet Oroszországban példátlan fegyveres felkelés

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 26. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az orosz elnök elengedte – Belaruszba távozhat a Wagner-vezér, miután leállította Moszkvába tartó zsoldosait
Vlagyimir Putyin beleegyezett, hogy a befolyásos zsoldosfőnök, Jevgenyij Prigozsin szabadon távozzon Belaruszba azután a feszült 24 óra után, amely az eddigi legnagyobb fenyegetést jelentette több mint két évtizedes hatalmára, és sokak szerint véres polgárháború kockázatával fenyegetett.

Kínozzák az ukrán gyerekeket, a Fidesz EP-képviselői pedig elfordítják a fejüket
Idén már legalább kilenc esetben döntöttek úgy a Fidesz EP-képviselői, hogy nem vesznek részt azokon a szavazásokon, ahol emberi jogok megsértéséről kellene állást foglalni, így közömbösek maradtak a kormánypárti politikusok például a szudáni gyerekkatonák, a tanulás jogáért küzdő afgán lányok vagy a megkínzott ukrán tinédzserek ügyében.

Magyar Bálint a közoktatásról: Semmi értelme a békés tárgyalgatásnak
A volt oktatási miniszter szerint a kormánynak nincs oktatási szakpolitikája. „Ha az eddigi változtatásokat a Fidesz részéről oktatási reformnak nevezzük, az olyan, mintha Drezda szőnyegbombázását új építészeti reformnak hívnánk”mondja most induló podcastsorozatunk első epizódjában.

Hungarikumok az új EU-s szankciós csomagban
Hatályba léptek pénteken az Oroszországgal szembeni újabb európai uniós korlátozó intézkedések úgy, hogy az orosz Metrovagonmas az általános tilalom ellenére továbbra is végezheti a budapesti 3-as metró karbantartását. A tizenegyedik szankciós csomagot annak ellenére fogadták el, hogy az OTP nem került le a háborút támogató cégek ukrán feketelistájáról.

Elemző: "A pártalapítványi támogatások rendszere lehet a következő célpont"
A frakcióbüdzsék lefelezése volt az első csapás, az ÁSZ-bírság a második lépés lehet az ellenzéki pártok kampánylehetőségeinek szűkítésére – mondja a politológus podcastunkban. Beszélgettünk arról, hogy a DK vezető, de nem domináló párt, és hogy van-e esélye a kormányszóvivőnek Budapesten.

Muhi András: „El kell adnod magad, ha filmhez akarsz jutni”
A jelek azt mutatják, hogy a NER teljesen leuralta a filmszakmát (is): elsőfilmes és/vagy rutintalan, ám a hatalomnak kedves rendezők közpénzmilliárdokból készíthetnek filmet, miközben ismert és nagyon tehetséges alkotók a pálya szélére szorultak. Erről is beszélt a Szelfi vendégeként Muhi András filmproducer, aki számos, nemzetközi fesztivált is megjáró alkotás elkészítésében vett részt.

Zöld civil országos találkozó: az akkugyárak ügye lesz az egyik fő téma
A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóján hétvégén kiemelt téma volt az egyre szaporodó hazai akkumulátorgyárak kérdése. Nincs olyan kompetens hatóság és nincs olyan szabályozási keret, amely elejét tudná venni az üzemi baleseteknek és a környezetbe jutó, rákkeltő és magzatkárosító szennyezéseknek – mutatott rá Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, a találkozó egyik felszólalója.

Eddig nem jött be a finnek számítása az új atomerőművel – arra nem jó, amire építették
Vissza kell szabályozni Finnországban az Olkiluoto–3 reaktor hálózatra adható teljesítményét, mert az erőmű úgy, ahogy eredetileg megtervezték, már nem illeszthető az észak-európai ország villamosenergia-rendszerébe. A szél fúj, a piac diktál, és ez intő jel minden, atomerőmű-építéssel kacérkodó ország számára.

Klímabarát vagy ütőképes hadsereg? A NATO felvenné a harcot a klímaváltozással szemben is
Az észak-atlanti katonai szövetség komoly dilemmákkal szembesül azon a téren, hogy úgy próbáljon meg fellépni a globális felmelegedés ellen, hogy eközben ne szenvedjenek kárt a tagállamok védelmi képességei. „Nem lehetséges egy csapásra száz százalékosan átállni a fosszilis tüzelőanyagon alapuló technológiákról zéró kibocsátásúakra” – hangsúlyozta a szervezet főtitkára.

Víz alatt lélegezve: néhány orosz pap csendesen ellenzi az Ukrajna elleni háborút
Bár az orosz pravoszláv egyház nyíltan támogatta Moszkva ukrajnai agresszióját, s utasította a papokat, hogy imádkozzanak a győzelemért, néhány pap lelkiismereti kötelességének érzi, hogy ellenezze az erőszakot, amelyet az orosz társadalom leépülésének tart.
 
Amit még tudni érdemes
Látványdiplomácia a Föld körül 4.: évtizedes kudarc lett a keleti nyitásból, de legalább Szijjártó Pétert egyből ki is tüntették (Népszava)
Cikksorozata befejező részében a lap az ázsiai üzleteket vizsgáltuk. E szerint a már 12 éve meghirdetett keleti nyitás sem az a sikertörténet, amit az Orbán-kormány folyamatosan propagál.

Egy másik állami bombaüzletre is kilátás nyílik Schadl György főhadiszállásáról (24.hu)
Miközben a végrehajtók volt elnöke a „felszámolók királyaként” emlegetett állami megbízottal mozgott együtt, az érdekeltségében álló irodaházban egy különös körülmények közt megalakult felszámoló cég is működik, amely éppen az állami pályázat leadási határidejének napján jött létre.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése