2023. június 24., szombat

„Találkozzunk szombaton este hatkor a Jadran előtt!”

„Találkozzunk szombaton este hatkor a Jadran előtt!”

 2023-06-23 15:22

Sajtóközleményben fordultak a nyilvánossághoz a szombati erőszakellenes tüntetés szabadkai szervezői. Levelüket az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.


Tisztelt szabadkaiak!

Lépten-nyomon erőszakba botlunk: az utcán, a tájékoztatási eszközökben, a munkahelyen, az intézményekben. Ez a valóság május elején a lehető legszörnyűbb módon sújtott le ránk. Attól a pillanattól kezdve mindannyiunk számára világossá vált, hogy ez az ország örökre megváltozott. Nem várhatjuk, hogy elmúljon, mert a legrosszabb már bekövetkezett.

Semmit sem tehetünk, hogy meg nem történtté tegyük a dolgokat, de annak érdekében mindent meg kell tennünk, hogy ilyesmi soha többé ne forduljon elő.

Így gondolkodnak polgárok százezrei is, akik Belgrádban gyülekeznek, illetve országszerte még ennél is többen.

Meg kell változtatnunk társadalmunkat.

Mindent meg kell változtatnunk, hogy a tragédia arra figyelmeztessen bennünket, a hallgatásnak és a tétlenségnek végzetesek a következményei.

Mindent meg kell változtatnunk – kezdve, hogy hogyan beszélünk egymással és gyerekeinkkel, egészen azokig, akik visszaélve hatalmukkal, tisztségükkel és a sajtóval, az erőszak eszkalálódásához juttattak bennünket. Egy szóval mindent!

Nem nézhetjük tovább, hogy csak Belgrádban vigasztalják egymást az emberek, megértő tekintetekkel, vagy sétával. Szeretnénk mi is vigaszt nyújtani szomszédainknak, barátainknak itt, Szabadkán, és ennek a szerencsétlen országnak a többi településén is.

Nem fogjuk számlálgatni az embereket, nem haragszunk meg azokra a szomszédainkra, akik nem csatlakoznak hozzánk – majd eljönnek jövő szombaton. Rombolni nem fogunk, de kitartunk.

Állhatatosaknak kell lennünk, mert mögöttünk csak tragédiák vannak, de a jövőnk lehet az, amiért összejövünk: egy rendezett ország, jóakaratú, tisztességes emberekkel, gondtalan és védelmet élvező gyermekekkel.

Nekünk kell cselekednünk, más nem fogja ezt megtenni.

Ez az országunk, ez a városunk, és ez a mi felelősségünk. Ez pedig semmiképpen sem lehet éretlen emberek komplexusainak a gyakorlópályája.

Győzzék meg maguk körül az embereket, hogy ebben a városban még mindig vannak olyanok, akikkel érdemes együtt küzdeni a gonosz ellen.

Találkozzunk szombaton 18 órakor a Jadran előtt!

Szombatonként a saját városunkban – olvasható a tiltakozás szervezőinek, a Szabadság és Igazságossá Párt, a Néppárt és a Szabad Polgárok Mozgalma városi szervezeteinek közös sajtóközleményében.

https://szmsz.press/2023/06/23/talalkozzunk-szombaton-este-hatkor-a-jadran-elott/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése