2023. június 3., szombat

Pásztorlovas Szó

Van-e még lejjebb?

 

Szerbiában politikai és hatalmi válság, rendkívüli helyzet van – csak éppen nincsen, aki ezt kimondja.
Belgrádban és másutt egy hónapja szinte mindennaposak a tiltakozások.
Május 26-án a Szerb Haladó Párt (СНС) és annak koalíciós partnerei – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ nevű elszerbesedett párt –, valamint a szerb kormány szervezett tömeges ellentüntetést (mások szerint „rokonszenv-felvonulást”[1]) a fővárosban – a saját polgárai ellen.
Június 27-én a szerbiai ellenzék sorozatban negyedszer hívta Belgrád utcáira az államvezetéssel elégedetlen polgárokat, akik tízezrei egy sor követelést fogalmaztak meg a médiával, a valóságshow-kkal és a törvények tiszteletben tartásával kapcsolatban. Emellett követelik az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) tagjainak, Bratislav Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) elnökének a lemondását. Kérik továbbá a Pink és a Happy televízió nemzeti frekvenciájának megvonását is[2]. Az ötödik belgrádi tüntetést június 3-ára jelentették be.
A remény Szerbiája nevű tömegfelvonulásra Belgrádba „buszoztatták főleg az állami intézményekben dolgozókat, valamint a különböző szociális juttatásokban részesülőket, s egyes információk, valamint videófelvételek szerint a részvételért 2000-3000 dináros napidíj
mellett szendvics és ásványvíz is járt[3].”
„A kizsákmányolt, megfélemlített polgárok tömegközlekedési eszközökkel és az adófizetők pénzén, munkaidőben történt utaztatása”
[4] azt a célt szolgálta, hogy – Aleksandar Vučić támogatottságát mutassa, és hogy „lejárassa a másként gondolkodókat[5].”
– Meg kell állítanunk az erőszakot, hogy közösen folytathassuk. Ha nem állítjuk meg azokat az embereket, akik autóbuszba pakolják az embereket, akkor tankokat kell majd megállítanunk. Akik ma autóbuszokat pakolnak, 1940-ben azokat a vonatokat töltötték, amelyek az embereket kelet felé vitték – írta Midhat Mido Kapetanović[6] a belgrádi ellentüntetés kapcsán.

A kormányhű sajtó a néptömegek erőszak elleni tiltakozásait igyekezett minimalizálni vagy elhallgatni. „Az adófizetők pénzén működtetett magyar média”[4], a „Pásztorlovas Szó” a kormánypárti nagygyűlésről a május 27-ei szám címoldalán, fő hírként, terjedelmes írásban számolt be,[8] míg az ellenzéki tiltakozást mellékesen említette, mintha nem is lett volna[9].
„A polgárok és az ellenzék tiltakozását eltitkoló Pannon RTV” – Pásztor István házi televíziója Aleksandar Vučić május 26-ai, nem épp sikeres – „legnagyobb – (b)uszítás[10] néven elhíresült – gyülekezetét” „élőben közvetítette”.  (A rendezvényen a hatalmat támogató média szerint kétszázezer, a reálisabb elemzők szerint viszont csak 60 ezer ember vett részt.)
– A VMSZ Szabadkáról, Zentáról és Óbecséről is küldött embereket a nagygyűlésre, az viszont felettébb érdekes, hogy ezek közül senki nem érezte úgy, hogy meg kellene osztania egy videót vagy néhány képet arról, hogy milyen remek volt a hangulat, akár a buszban, akár a Köztársasági Képviselőház előtt, és néhány sort írjon arról, hogy milyen fontos támogatni a minden szinten koalíciós partner Szerb Haladó Pártot, valamint Aleksandar Vučić államelnököt – írta a Szabad Magyar Szó: „Se egy fotó, se egy videó arról, hogy a VMSZ ott volt Vučić nagygyűlésén” címmel[11]. Vagy már érzik Vučić (és Pásztor) hatalma végének a közeledtét?
– Az emberiség történelmében Szerbia az egyetlen ország, amelyben a hatalom tiltakozik a polgárai ellen – írja Milojko Pantić az „Elvesztett igazság” Vučićról című írásában a Danas napilapban[12].

Június 1-jén A Vajdasági Rádió és Televízió a miénk! Vajdaságiak az erőszak ellen! elnevezéssel tartottak tiltakozást Újvidéken a VRTV épülete előtt[13].
A tiltakozók követelték
, hogy a Vajdasági RTV programja „mentes legyen a politikai és a verbális erőszaktól, amelyet a Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić továbbít a programon keresztül, ezáltal a félelem és az erőszak egész Szerbiában terjed”[14].
Vučić rezsimje június 2-án „Megállítani a koszovói és metohiai szerbek elleni erőszakot” címmel tervezett újabb felvonulást[15]. Ekkor a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű ötödik belgrádi tüntetést június 3-ára halasztották, hogy elkerüljék az esetleges „provokációkat”[16]. Utóbb Vučić követői is erre a napra tették át a felvonulásukat.
– A rezsim, amelyiknek nincsen módjában megállítani a tömeges békés tüntetéseket Belgrád utcáin, szemlátomást elhatározta, hogy sötét, főleg oroszbarát csoportokat alkalmazva,  megkísérelje besározni és belülről kompromittálni azokat – kommentálta Žarko Korać pszichológus a Danasnak[17], azzal összefüggésben, hogy a június 3-ai erőszak ellenes tüntetéssel szinte egyszerre tartják meg a jobboldali erők felvonulását is.

Az eseményekről a szakmát megcsúfoló félretájékoztatás, vagy inkább nem-tájékoztatás pálmáját mégis a Magyar Szó 2023. június 1-jei címoldala érdemelte ki.
A lapszerkesztő számára – a forrongó országban – a legfontosabb belpolitikai hír – Pásztor és munkatársai fotójával – az volt, hogy „Költözik a Magyar Szó nyomdája”[18]. A másik fő hír azzal foglalkozik, hogy május 31-én „megejtették a nagyérettségi próbáját anyanyelvből”[19]. A címoldalon elhelyezett harmadik írás arról szól, hogy „a Chat GPT nevű chatbot írta meg Mette Frederiksen dán kormányfő parlamenti beszédének bevezetőjét”[20].
Mondani sem kell, mindhárom írás „rendkívül fontos” a vajdasági magyar közösség szempontjából!

A Magyar Szó nyomdájával kapcsolatos írásnak (a másik kettővel nem is foglalkozok) a gazdasági, esetleg az újvidéki oldalon lett volna a helye, de azért került a címoldalra, mert Pásztor István, a kettős (képviselőházi és Véemeszes) elnök mondott valamit a lap telepi üzemrészének „bejárása után”.
Az, hogy hol nyomják a Magyar Szót, teljesen a lap belügye. Érdektelen az olvasók számára. Ma már lapot bárhol lehet nyomtatni. Nem is az a fontos, hogy hol nyomják, hanem, hogy mit tartalmaz. Éles ésszel, a fontos események között jó érzékkel súlyozva, szakszerűen, tárgyilagosan, pártatlanul tájékoztat-e vagy sem, eleget tesz-e a közszolgálatú feladatának? Az olvasóknak joguk van arra, hogy amit megfizetnek, objektív és tisztességes legyen!
Most, amikor arról van szó, hogy „mi vagy Ő”[21], a Magyar Szó a belső szervezési dolgairól cikkezik!

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a szolgálatában áll. Így történhet meg az is, hogy Pásztor akkor is a címoldalra kerül – nem először és bizonyára nem is utoljára[22] – amikor éppen azt semmi nem indokolja, a pártvezér – a kedves Ácót utánozó – szereplési viszketegségén kívül! És az is, hogy „A mi Miránk”[23] (Lovas Ildikó pártírónő) „teleírja az újságot” mindenféle elszállt agytermékekkel! Na meg az általa felkért pennabajnokok. Van-e ettől még lejjebb?
Mi köze van Pásztor Istvánnak a Forum nyomdájához, a Pannon RTV-hez és a sajtóhoz egyáltalán? Tudjuk: az, hogy a Pásztor Kft. – Aleksandar Vučić példáját követve – a szolgalelkű, népbutító, a valóságtól eltávolodott sajtó és szerkesztők által tartja fenn a hatalmát. Mint a Happy és Pink TV-től, a Pásztorlovas Szótól is el kell kobozni a hamis valóság tükrözésének zsarnoki jogát!
Olyan kevesen vagy erőtlenek lennénk, hogy ez ellen már a tiltakozásra sincs erőnk?

BOZÓKI Antal

__________
[1] A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=15543, 2023. május 31.
[2] Ismét lesz „Szerbia az erőszak ellen” tüntetés Belgrádban. https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/ismet-lesz-szerbia-az-eroszak-ellen-tuntetes-belgradban, 2023.05.27 12:40

[3] Tőke János: (B)uszítás. Családi Kör, 2023. június 1. 3.
[4] Uo.
[5] Uo.
[6] Uo.
[7] „U inat botovima“: Nakon prijava obrisali su sliku Midhata Kapetanovića sa Instagrama, on je napravio novu, još bolju [A bottokal dacolva: A bejelentés után törölték Midhat Kapetanović rajzát az Instagramról, ő pedig újat, még jobbat készített] https://citymagazine.danas.rs/scena/drustvene-mreze/u-inat-botovima-nakon-prijava-obrisali-su-sliku-midhata-kapetanovica-sa-instagrama-on-je-napravio-novu-jos-bolju/, 2023. május 26.
[8] v-ár: Minden út Belgrádba vezet: Nagyar Szó, 2023. május 27. 1. és 5.
[9] TDL: Szerbia Belgrádba költözött. Magyar Szó, 2023. május 29. 1. és 4.

[10] Csonka Áron: Fiaskó. https://www.facebook.com/csonkaaron/videos/959509248810435 2023. május 26. 21:53

[11] Se egy fotó, se egy videó arról, hogy a VMSZ ott volt Vučić nagygyűlésén. https://szmsz.press/2023/05/28/se-foto-se-video-arrol-hogy-a-vmsz-ott-volt-vucic-nagygyulesen/, 2023. május 28. 10:52

[12] Milojko Pantić az „Elvesztett igazság” Vučićról. Danas, 2023. június 1. 12.

[13] Tiltakozás a VRTV épülete előtt. https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/tiltakoz%C3%A1s-a-vrtv-%C3%A9p%C3%BClete-el%C5%91tt_1449905.html, 2023. június 1. 21.23

[14] Uo.

[15] (Vreme) Dva skupa protiv nasilja u petak u isto vreme: Slučajnost ili ne? [Pénteken két gyülekezet ugyanabban az időben. Véletlen, vagy nem?] https://www.vreme.com/vesti/dva-skupa-protiv-nasilja-u-petak-u-isto-vreme-slucajnost-ili-ne/, 2023. május 30. 16:09, és Skup desničara „Stop nasilju nad Srbima na KiM“ odlaže se za subotu kako bi bio istovremeno sa protestom „Srbija protiv nasilja“? [Jobboldaliak „Megállítani a koszovói és metohiai szerbek elleni erőszakot” gyülekezetét szombatra halasztották, hogy ugyanabban az időben kerüljön rá sor, amikor „Szerbia az erőszak elleni” tiltakozásra]. https://www.danas.rs/vesti/politika/skup-desnicara-stop-nasilju-nad-srbima-na-kim-odlaze-se-za-sutra-kako-bi-bio-istovremeno-sa-protestom-srbija-protiv-nasilja/, 2023. június 2. 16:57

[16] Uo.
[17] S. Čongradin: I imitatori bi da zaustave građane [Az imitátorok is megállítáanák a polgérokat]. Danas, 2023. június 2. 4.
[18] v-ár: Költözik a Magyar Szó nyomdája. Magyar Szó, 2023. június 1. 1. és 4.
[19] já: Állami érettségi 2026-tól. Magyar Szó, 2023. június 1. 1. és 9.
[20] (MTI/dpa/AFP) Chatbot írta kormányfő beszédé. Magyar Szó, 2023. június 1. 1.

[21] Milojko Pantić – a 11-es jegyzetben.

[22] Lásd például a NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. május 21. 12:53

[23] Bővebben lásd A mi Miránk c. írásom https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. február 18. 15:44

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése