2023. június 1., csütörtök

Átütemezés híján megnehezítheti a magyar EU-elnökséget az Európai Parlament

A Szabad Európa honlapja

2023. június 1. 

Jó reggelt kívánunk!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ha már nem tudja megakadályozni, az EP megkeserítené a magyar EU-elnökség életét
Amennyiben a tagállamokat tömörítő tanács nem tesz eleget a felszólításnak, és nem kezdeményezi a a 2024 második felében esedékes soros magyar elnökség átütemezését, akkor az Európai Parlament rendelkezésére állnak eszközök, amelyekkel megnehezítheti ezen időszakot, többek között a jogalkotás lassítása révén – figyelmeztettek képviselők közvetlenül a magyar jogállamiságról szóló újabb plenáris vita előtt.

Nem nagyon működik a dohányzás visszaszorítása Magyarországon
A szórványosan rendelkezésre álló adatok alapján nem igazán sikerül Magyarországon csökkenteni a dohányzást a WHO szerint. A magyar állam sem erőlteti meg magát, pedig ismert az állami leszoktatás leghatékonyabb módszere, csak az költségvetési bevételkieséssel is jár. A trafiktörvény után érdemben nőtt a rendszeresen dohányzó fiatalok aránya, noha papíron ez volt a fő indok.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy ezzel szemben Svédország lehet az első füstmentes ország az Európai Unióban.

Feljelentették Böröndi Gábor honvéd főparancsnokot
A szerkesztőségünkhöz eljuttatott feljelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával. Az 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

Vagyonmentés, üzlet vagy titkosszolgálati feladat? Orosz cégek Magyarországon
Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta eltelt másfél évben megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. A hazánkban működő orosz cégek 15 százalékát a háború kitörése után alapították. A Szabad Európa újságírói annak jártak utána, hogy mivel foglalkoznak ezek a cégek, és mi motiválhatja tulajdonosaikat, amikor Magyarországon terjeszkednek. A Sztoriban című podcastunkban Keller-Alánt Ákos beszélt a cikk keletkezésének hátteréről.

Bíróság: A hulladékkoncessziós szerződés mellékletei is nyilvános adatok
Újabb ítélet született a kormány által favorizált 35 éves koncessziós szerződésekkel kapcsolatban. A Szabad Európa áprilisban nyert az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteinek nyilvánosságra hozatalában a bíróságon. Most a Transparency International járt hasonlóképpen: az ítélet szerint ki kell adni a hulladékkoncessziós szerződés mellékleteit is. A kormány nyilvánosságra hozza a szerződéseket, azonban a lényeg, vagyis a pénz a mellékletekben van.

Amit még tudni érdemes
Egymás után vallottak a polgármesterek arról, hogyan kellett volna visszagurítaniuk az uniós pénzeket a Fidesz kampányába (444)
Három Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgármester is arról vallott a Fővárosi Törvényszéken, hogy a 2018-as választások előtt a térség fideszes képviselőjének emberei azzal keresték meg, gurítsanak vissza 10-20 százalékot a településnek járó EU-s pénzből a kampányra.

Történelmi, 400 milliárdos veszteség a jegybanknál, és még rosszabb jön, a kormány pedig nem akar fizetni (HVG)
Hiába nyert nagyot a forint gyengülésén a jegybank tavaly, a brutális kamatkiadások miatt 402 milliárd forint veszteséggel zárt. Idén a veszteség még nagyobb lehet, a jegybank saját tőkéje szinte biztosan negatívba fordul. A kormánynak veszteségtérítést kellene fizetnie, de nagyon úgy tűnik, hogy ezt meg akarja spórolni.

Inkább Kína, semmint az OTP érdekében vétózhatja a magyar kormány az újabb uniós szankciót (24.hu)
A legtöbbet az OTP ukrán listázásáról beszélnek a magyar kormány új uniós vétóival kapcsolatban, pedig itt kevés eredményt lehet elérni. Valójában a fontosabb üzenet Kínának szólhat, az új szankciós csomag ugyanis kifejezetten árthat a távol-keleti szuperhatalomnak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése