2023. június 2., péntek

Az EP a magyarországi jogállamisági helyzet további romlására figyelmeztet

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 2.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az EP friss határozata maximális szigort kér az Orbán-kormánnyal szemben
Az Európai Parlament csütörtökön kétharmados többséggel megszavazott állásfoglalásában felszólítja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsot, hogy a lehető leghamarabb találjon megfelelő megoldást a jövő évi magyar soros EU-elnökség ügyében, mivel a képviselők kétségbe vonják a kormány erre való alkalmasságát.

Öt éve egy helyben topog az EU: nem halad a hetes cikk szerinti eljárás
Újabb meghallgatást tartottak a jogállamiságról az Európai Unió Tanácsában, viszont az eljárás mégsem halad. Messziről jött ember című podcastunkban arra keressük a választ állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével, hogy miért nincs előrelépés, hogy elvehetik-e a soros elnökséget a magyar kormánytól, illetve hogy mi szerepel a Magyarországgal foglalkozó legfrissebb EP-határozatban.

Magyar cég is beszállított az orosz hadsereget ellátó egyik moszkvai cégnek
A magyar Alumíniumárugyár Zrt. még tavaly nyáron is szállított gázpalackot az orosz hadseregnek harci eszközöket gyártó, moszkvai Ruszbalnak. A budapesti társaság tagadja, hogy gazdasági kapcsolatban állna az orosz céggel. A Ruszbal alapítójának fia ma már Csehországban gyárt felfújható tankot, ő Nyugatra és az ukrán hadseregnek értékesít.

Kikopott a „szankciós infláció” is a kormányzati kampányból, nem volt már túl népszerű
Sokféle rövid üzenettel próbálkozott a kormány az elmúlt másfél évben a gazdasági gondok külső indoklására. A legutolsó, a „szankciós infláció” tételkifejezés mostanra került ki szinte teljesen a kampányból. Az Ipsos felmérése szerint egyre kevésbé hitte már el a magyar lakosság. A folyamatos kormányzati kampány visszaállni látszik a választásokkor jól működő, Mi = béke, ők = háború üzenetű fenyegetésre.

EU-hadüzenet a szén-dioxid-kibocsátásnak: változik a műszaki vizsga az új gyártású gépjárműveknél
Tovább zöldítené az Európai Unió az autóközlekedést, ennek jegyében egy rendelet nyomán mostantól a gépjárművek műszaki vizsgája során mérni kell a valós fogyasztási adatokat, és abból a károsanyag-kibocsátást. A változás egyelőre a 2021 január 1. után gyártott járműveket érinti.

Fokozta a nyomást a NATO Törökországon a svéd csatlakozás ratifikálása érdekében
Az észak-atlanti szövetség informális külügyminiszteri ülésén több résztvevő is felszólította Ankarát a bővítés jóváhagyására, hogy a júliusi csúcsértekezletig sor kerülhessen Svédország belépésére.

Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozóján
Közel ötven európai vezető vett részt az értekezleten, amelynek középpontjában a régió konfliktusai álltak. Fontos cél volt az egység demonstrálása Oroszország agressziójával szemben. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte: „Oroszország nincs itt, nem azért, mert nem akarjuk meghívni, hanem azért, mert Putyin Oroszországa az Ukrajna elleni indokolatlan háború megindításával kizárta magát e közösségből” – szögezte le.

Az eurózónában 6,1 százalékra csökkent az infláció májusban
Jelentősen mérséklődött az áremelkedés a közös valutát használó húsz államban, de ezt a fogyasztók igazán csak néhány hónap múlva tapasztalhatják majd a bőrükön. Németországban 6,1 százalékra, Franciaországban 5,1 százalékra, Olaszországban 7,6 százalékra csökkent az infláció májusban.

Amit még tudni érdemes
Európa idei legdrágább politikai YouTube-kampányát futtatta le a Megafon a „háborúpárti baloldalról” (Telex)
A Megafon hirdetése volt a legdrágább politikai YouTube-kampány egész Európában az elmúlt évben, de a politikai hirdetésekre jellemzően sokkal többet költő, és Magyarországnál összehasonlíthatatlanul nagyobb piacnak számító Egyesült Államokban is odaférne az idei top10 legdrágább YouTube-hirdetés közé.

Orbán Viktornak is muníciót adhat, ha az EU fellép a kínai befolyás ellen (RTL)
A Holdról is látszik Magyarország Kína-barátsága, miközben az EU számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a Kínai Kommunista Párt burkoltan – akár politikamentesnek álcázott, ártalmatlannak tűnő rádióműsorokkal – igyekszik terjeszteni világnézetét.

Esett az orosz gáz ára, nőtt a sarc, amelyet Vlagyimir Putyin kivetett Magyarországra (Népszava)
Bár 2023 márciusában a keletről érkező fűtőanyag ára soha nem látott mértékű eséssel csaknem megfeleződhetett, az Orbán-kormány nem csökkenti a lakossági rezsit, Vlagyimir Putyin pedig tovább növelte az irányadó tőzsdéhez viszonyított felárat.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése