2023. június 24., szombat

Igazgató-választási cirkusz az RTV-ben

„A klemmatizálás folytatódik” 
 
Őrizd a titkot és meg fog savanyodni,  
attól, amiről hallgatsz, megfájdul a gyomor.
Salman Rushdie   


Klemm József (Fotó: Pannon RTV)
 
A minap folytatódott a Vajdasági RTV (RTV) körüli vezérigazgató-választási cirkusz. Sőt, újabb „mutatványokkal” is gazdagodott.
Az RTV igazgató bizottsága 2022. július 5-én Klemm Józsefet nevezte ki a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatójának[1]. Ezt megelőzően Klemm a tartományi közmédiumban a vezérigazgató-helyettesi tisztséget töltötte be[2].


Klemm József (Székelykeve, 1954. február 28.), „költő, publicista, szerkesztő”[3] – az önéletrajza szerint – „1977 és 1982 között az Újvidéki Televízió újságírója, 1982-től az Újvidéki Rádió külpolitikai szerkesztője, főszerkesztője, majd igazgatóhelyettese, megbízott igazgatója, 2011-től igazgatója”[4], majd a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese és megbízott vezérigazgató lett.
Klemm, tehát, a titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig főleg vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Mostanában a Magyar Szó nevű pártlap – Lovas Ildikó (Pásztor István élettársa) által is szerkesztett – Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet közli a verseit.

A vajdasági magyar újságírás gyökereit Klemm József „az Ideiglenes Nemzeti Tanács megalakításának évéből, 1999-ből eredezteti. Ebben a kisebbségi önkormányzatban ő maga volt a tájékoztatási megbízott. Ekkor fektették le, hogy a vajdasági magyar újságírásnak nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyarnak kell lennie”[5].
Klemm magyarázata szerint „ez azt jelenti, hogy a témaválasztáskor és a témafeldolgozáskor is a magyar érdekeket kell figyelembe venniük az újságíróknak[6].” Ebből az következik, hogy nem a szakma szabályai, a hiteles tájékoztatás a fontos, hanem „a magyar szellemiség”, vagyis az, amit Pásztor István Véemesz elnök, illetve Orbán Viktor Magyar miniszterelnök mond!
Klemm elmélete szerint az igazi vajdasági magyar újságírás 1999-től kezdődött, vagyis amikor „ő maga volt a tájékoztatási megbízott”/komisszár (1999-től 2009-ig)! A történelem mindig tőlünk kezdődik, előtte pedig tabula rasa? Ne már!

A médiaháznak – amióta Miodrag Koprivicának és az RTV igazgató bizottsága hat tagjának is két évvel ezelőtt lejárt a mandátuma[7] – nincs vezérigazgatója.
2023. március 7-én négy ellenzéki párt és két mozgalom hivatalosan átadta a ház igazgatóválasztásával kapcsolatos követeléseit.
– Tény, hogy az RTV az elmúlt 7 évben nem végzi a rendeltetését, mert a médiaház rossz vezetési politikája miatt történelmi minimumra csökkent a nézettség és hallgatottság. Ez a vajdasági közszolgálati médium tudatos leépítésének az eredménye. A jelenlegi hatalom teljesen jelentéktelenné akarja tenni ezt a médiaházat, hogy az többé ne legyen téma. Az RTV-re igen károsan hat, hogy felhalmozódtak a költségek és az adósságok, mintegy 300 millió dinárral adósak csak a beszerzőknek. A program nézettsége jelentősen csökkent, most a statisztikai hiba szintjén van – hangzott el a médiaház az napi híradójában.[8]

A vezérigazgatói tisztség betöltésére kiírt pályázat „két és fél hónapja zárult le”[9], de erről az igazgató bizottság 2023. június 20-ai ülésén sem született döntés, „mert a jelentkezők egyike sem kapta meg a szükséges többséget”[10].
A testület ülésén Klemm Józsefet felmentették tisztségéből, „aki személyes okokra hivatkozva nyújtotta be visszavonhatatlan lemondását”[11], „megköszönték a munkáját”[12], majd Sanja Jašarević Kužić okleveles jogászt nevezték ki új megbízott igazgatónak, „aki több mint 10 éve felelősségteljes munkaköröket tölt be a Vajdasági Rádió és Televízióban”[13]. A döntést azonban „rövidesen meg is semmisítették”[14].
Az RTV igazgató bizottsága közölte, hogy két jelölt, Budimir Marković és Željko Dvožak felelt volna meg a vezérigazgatói tisztséghez szükséges feltételeknek, ám egyikük sem kapta meg a kilenctagú igazgató bizottság szükséges kétharmados támogatását[15]. Ezért úgy döntöttek, hogy „új pályázatot írnak ki az RTV vezérigazgatói munkakörére”[16]. Ezzel legalább további fél évre elodázták nem csak a ház vezetőjének a megválasztását, de az agóniáját is!

Sanja Jašarević Kužić megbízatása azonban „kevesebb, mint hat óráig tartott, mivel az esti órákban megsemmisítették a kinevezéséről szóló határozatot. A jelenlegi megbízott igazgatónak, Klemm Józsefnek, aki 15 nap múlva nyugdíjjogosult lesz (pontosabban már 2022. „július 6-ától nyugdíjba vonulhatott” volna[17]), megparancsolták, hogy vonja vissza lemondását” – áll az ellenzéki pártok sajtóközleményében, amelyet a Szabadság és Igazságosság Párt [Stranka slobode i pravde], a Mozgalom a fordulatért [Pokret za preokret], a Szabad Polgárok Mozgalma [Pokret slobodnih građana] és a Vajdasági Progresszív Akciópárt [Akcija progresivne Vojvodine] írt alá[18].
A hírt Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője a közösségi oldalán is megosztotta, ahol azt kérdezte Pásztor Bálinttól, igaz-e, hogy az apja (Pásztor István) „az este (június 20-án – B. A.) telefonon hívta fel Klemm Józsefet és arra kérte, hogy vonja vissza a megbízott vezérigazgatói tisztségével kapcsolatos lemondását”[19]? Válasz persze – mint általában – nem érkezett.
„A klemmatizálás folytatódik” – írja Öreg Anna bejegyzésének kommentelője[20].

Másnap (június 21-én) a vajdasági közmédium igazgató bizottsága közölte, hogy „Klemm   József marad a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója” [21].
Az (újabb) ülésen „a vajdasági közmédium igazgató bizottsága elfogadta a lemondás visszavonását és hatályon kívül helyezte az új megbízott igazgató kinevezéséről szóló keddi (egy nappal korábbi, június 20-ai – B. A) döntést”[22].
A döntést a testület azzal indokolta, hogy „Klemm az RTV igazgató bizottságának ülését megelőzően írásban visszavonta korábbi lemondását, de ez nem érkezett meg az ülésre (sic!!), így az igazgató bizottság nem tudhatott erről a döntésről”[23] – áll a közleményben.

Az újvidéki ellenzéki pártok követelik az RTV igazgató bizottsági tagjainak sürgős menesztését, akiket azzal vádoltak meg, hogy „a tartományi közmédiumból cirkuszt csináltak” – írja az N1[24]

– Klemm József jelenlegi megbízott vezérigazgatónak, aki 15 nap múlva nyugdíjjogosult lesz, megparancsolták, hogy vonja vissza lemondását – írja az ellenzéki pártok közleményében[25].
Az ellenzékiek értékelése szerint „tovább folytatódik az RTV »pénzügyi fosztogatása«, „a médiasötétség és az igazság eltitkolása az újvidéki, valamint a vajdasági helyzetről”[26].
Ahelyett, hogy keresnék a gyanús kooprodukciók, a TV célszerűtlen bérleti kiadásai (miközben az új épület kong az ürességtől), a biztonsági és a karbantartási költségcsökkentés kérdéseinek a megoldását, az igazgató bizottság úgy döntött, hogy az eddigiek szerint folytatja, ezért követeljük minden tagjának a sürgős leváltását – üzenték az ellenzéki pártok[27].

Az RTV-ben két év sem volt elég a vezérigazgató megválasztására! Ez is jól mutatja, milyen is a rendszer! Semmit nem tudnak tisztességesen megoldani!
Klemm Józsefnek lehetősége volt, hogy most – „személyes okokra” hivatkozva – távozzon az RTV-ből és ezáltal valamilyen szinten megőrizze az integritását!
Teljesen érthetetlen és értelmetlen, hogy kinek a parancsára és miért vonta vissza a „visszavonhatatlan lemondását”. Odaszólt a nagyfőnök (Pásztor), aki telefonon rendezi/intézi az ügyeket, mint a kommunista rendszerben? A nagy fizetés fontosabb a tisztességnél? Vagy, mert a Lovas nem közli majd a verseit?
Milyen ember az, aki nem gondolja meg előre cselekedetét, és ha már döntött, nem tart ki mellette? Aki szégyeníti nem csak önmagát, de a vajdasági magyarokat is?
Külön nevetséges az indoklás, „nyilvános komédia”, miszerint az igazgató bizottság ülésére „nem érkezett meg” Klemm lemondása, „így az igazgató bizottság nem tudhatott erről a döntésről”. Klemmnek nincsen telefonja? Miért hallgatnak az RTV dolgozói? Nekik mindegy?
Ezzel a tettével Klemm sajnos igazolta, hogy a mostani vajdasági médiasötétség, a pártalapú magyar „tájékoztatás” egyik megalapozója, a hiteles tájékoztatás és a demokrácia egyik kerékkötője! Nevéhez tapad a vajdasági újságírás lezüllesztése, most már így vonulhat nyugdíjba. Majd ha megengedi a birkákat irányító pásztor.
BOZÓKI Antal
__________
[1] Klemm Józsefet kinevezték a Vajdasági RTV megbízott vezérigazgatójának. https://www.magyarszo.rs/hu/4971/kozelet/267929/, 2022. július 5. 15:28 >> 2022. július 5., 21:15, és Klemm Józsefet nevezték ki a Vajdasági RTV élére. https://szmsz.press/2022/07/05/klemm-jozsefet-neveztek-ki-a-vajdasagi-rtv-elere/, 2022. július 5. 14:44
[2] A SZMSZ írása az 1-es jegyzetben.

[3] Klemm József. https://www.vamadia.rs/profil/klemm-jozsef
Lásd még Tóth D. Lívia: Az újságíró, akik alkotni hivatott. Magyar Szó, 2022. július 2. 22., és/vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/4969/mellekletek_hetvege/267811/Az-%C3%BAjs%C3%A1g%C3%ADr%C3%B3-aki-alkotni-hivatott-magyarorsz%C3%A1g-Klemm-J%C3%B3zsef-Magyar-%C3%89rdemrend-lovagkereszt.htm, 2022. július 3. 17:56, és/vagy Magyar Szó, 2022. június 2. 22.

[4] Uo.

[5] Szakács Áron: Magyar nyelvű tájékoztatás a Vajdaságban.
https://europakollegium.com/magyar-nyelvu-tajekoztatas-a-vajdasagban/, 2022. március 11.

[6] Uo. Lásd még a „Közéleti estek” az Európa Kollégiumban c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14407, 2022. április 15.,

[7] (RTV) Klemm József vezérigazgató-helyettes vezeti a Vajdasági RTV-t. https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/klemm-j%C3%B3zsef-vez%C3%A9rigazgat%C3%B3-helyettes-vezeti-a-vajdas%C3%A1gi-rtv-t_1255783.html, 2021. július 9. 21.53 |

[8] (VRTV) Híradó - 2023. március 7. https://media.rtv.rs/hu/hirado/81373, 11:00 –
Lásd még: Híradó - 2023. március 31. https://media.rtv.rs/hu/hirado/82001, 20:12
Bővebben lásd A vajdasági magyarság többet és jobbat érdemel, mint a jelenlegi tájékoztatás! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. április 1. 12:47

[9] Továbbra is megbízott igazgatója lesz a Vajdasági RTV-nek. https://m.vajma.info/cikk/media/3386/Tovabbra-is-megbizott-igazgatoja-lesz-a-Vajdasagi-RTV-nek.html, 2023. június 20. 19:15

[10] Uo.

[11] Uo.

[12] Uo.

[13] dn: Új megbízott igazgató a VRT élén. Magyar Szó, 2023. június 21. 4.

[14] Öreg Anna Pásztor Bálintnak: Igaz-e, hogy az Ön apja megkérte Klemm Józsefet, hogy vonja vissza lemondását? https://szmsz.press/2023/06/21/oreg-anna-pasztor-balintnak-igaz-e-hogy-az-on-apja-megkerte-klemm-jozsefet-hogy-vonja-vissza-lemondasat/, 2023. június 21. 16:48

[15] Uo.

[16] A. L.: Jožef Klem ostaje na mestu v. d. direktora RTV [Klemm József marad az RTV megbízott vezérigazgatója]. Danas, 2023. június 23. 8.

[17] Lásd az 1-es alatti írást.

[18] Lásd a 14-es alatti jegyzetben.

[19] Oreg Anna. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0yL5ogfAAxuC4Sfu9hmoJHP2LUwdMtadgWeuQsizhy7qAHe1cwqkbeeU8MDA19e8Dl&id=1266514589&eav=AfYWQA4qRTjVsjFESZrsKc-jwFJLXYxS-q0I-XiHyLSOeIjjFyCcMex1L7uv1SK_Nfk&m_entstream_source=permalink&paipv=0, 2023. június 21. 14:15, Öreg Anna Pásztor Bálintnak: Igaz-e, hogy az Ön apja megkérte Klemm Józsefet, hogy vonja vissza lemondását?
https://szmsz.press/2023/06/21/oreg-anna-pasztor-balintnak-igaz-e-hogy-az-on-apja-megkerte-klemm-jozsefet-hogy-vonja-vissza-lemondasat/

[20] Öreg Anna – Facebook oldala, a 19-es jegyzetben.

[21] Klemm József marad a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója. https://szmsz.press/2023/06/21/klemm-jozsef-marad-a-vajdasagi-radio-es-televizio-megbizott-vezerigazgatoja/, 2023. június 21. 19:57

[22] Uo.

[23] Uo.

[24] (N1 SRB) Opozicija traži smenu Upravnog odbora RTV-a [Az ellenzék követeli a VRTV igazgató bizottságának leváltását]. https://n1info.rs/vesti/opozicija-trazi-smenu-upravnog-odbora-rtv-a/, 2023- június 21. 12:51

[25] Uo.

[26] Uo.

[27] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése