2023. június 25., vasárnap

Szabadka felébredt, több százan tüntettek az erőszak ellen (Galéria)

 Szabadka felébredt, több százan tüntettek az erőszak ellen (Galéria)

2023-06-24 20:05

Több száz szabadkai gyűlt össze szombaton 18 órakor a Jadran épülete előtt, hogy az erőszak ellen tiltakozzon. A megmozdulást első alkalommal szervezték meg Szabadkán. A tiltakozáson két egyetemi hallgató szólalt fel, valamint egy helyi aktivista, aki többek között a migránsok közötti erőszakra és a környezetvédelem, az erdőirtás problémájára hívta fel a figyelmet. A tüntetésen előbb magyarul, majd szerbül olvasták fel a követeléseket, majd a tömeg a Đuro Đaković utcán sétált végig a Subotica Televízióig, ahol üzenetet hagytak az épület előtt. Innen a múzeumig, majd a város központjáig sétáltak a tüntetők. A békés tiltakozáson a Mondjon le!, Vučić távozz!, Vége van! mondatokat skandálták a fiatalok, a tömegben azonban rajtuk kívül minden generáció képviselője jelen volt. A tiltakozás végén a városháza előtt álltak meg, megtapsolták a bátor jelenlévőket, majd nem sokkal 19 óra után feloszlott a tömeg.

A „Szerbia az erőszak ellen” polgári tiltakozások követelései:

#01 A szerb képviselőház rendkívüli ülésének összehívása, hogy megvitatásra kerüljön az ország helyzete azt a két tragédiát követően, melyek során 17 személyt – főleg gyerekeket és fiatalokat – gyilkoltak meg.

#02 Az intézmények felelősségének megállapítása, Bratislav Gašić belügyminiszter, Aleksandar Vulin, a Nemzetbiztonsági és Hírszerzési Iroda igazgatója és Branko Ružić oktatási miniszter leváltása, mivel ők közvetlenül felelősek, amiért a rendszer csődöt mondott és az illetékesek nem reagáltak megfelelően.

#03 Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület tagjainak lemondása, mert őket terheli a felelősség, hogy az országos hullámhosszal rendelkező televíziók az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget népszerűsítik.

#04 Az álhíreket terjesztő, áskálódó és az újságírói etikai kódexet folyamatosan megsértő nyomtatott újságok és bulvárlapok betiltása.

#05 A polgárokat mérgező, erőszakot népszerűsítő televíziók – mint amilyen a Pink és a Happy – országos lefedettségű frekvenciától történő megfosztása.

#06 Az országos lefedettséggel rendelkező televíziókon sugárzott, az erőszakot, erkölcstelenséget és agressziót népszerűsítő műsorok, valóságshow-k azonnali betiltása.

#07 A Szerbiai Rádió és Televízió vezetőségének leváltása.

A tüntetést szervezőknek egy további, helyi vonatkozású követelése van:

A városban és különösen a határsávban uralkodó katasztrofális közbiztonsági állapotok miatt követeljük Bojan Šoralov észak-bácskai körzetvezető és Borivoje Mucalj, a szabadkai rendőrkapitányság parancsnokának leváltását!

 

       

 


https://szmsz.press/2023/06/24/szabadka-felebredt-tobb-szazan-tuntettek-az-eroszak-ellen-galeria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése