2023. június 27., kedd

„VégeVéget ért az általunk ismert Putyin-rezsim, valami új kezdődik Oroszországban”

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 27.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 

Interjú: „Véget ért az általunk ismert Putyin-rezsim, valami új kezdődik Oroszországban”
Miután a Wagner orosz katonai magánvállalatot vezető Jevgenyij Prigozsin elrendelte Moszkva felé tartó zsoldosai visszavonását, Konstantin Eggert újságíró és politikai elemző arról beszélt a Szabad Európának, hogy mindez jelentősen meggyengíthette Vlagyimir Putyin hatalmát.

Egy másik cikkünkben is azzal foglalkoztunk, hogy mi történhet a Wagner-vezér lázadása után, amely a legnagyobb kihívást támasztotta az orosz elnök számára immár huszonhárom éve tartó hatalma során. Hogy innen hová jutunk, még korántsem biztos.

Illetve beszámoltunk arról is, hogy Oroszország jól láthatóan demonstrálni kívánja a gyors visszatérést a fegyveres felkelés előtti állapothoz. Ennek részeként feloldották a terrorellenes intézkedéseket, és ismét megjelent a nyilvánosság előtt Szergej Sojgu védelmi miniszter, akinek elmozdítása a zendülést hirdető Jevgenyij Prigozsin egyik legfőbb követelése volt.

Német nagykövet: „Reménykedem abban, hogy a hangulat nem az EU elhagyása felé mutat”
Először látogatott Pécsre Németország magyarországi nagykövete. Julia Gross a Szabad Pécsnek adott interjúban kijelentette, hogy Magyarországnak nagyon nehéz lenne politikailag és gazdaságilag „jól megmaradnia” az európai uniós tagság nélkül. A diplomata újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a sajtószabadság helyzetéről, a menekültkérdésről, és reagált az erőszakos cégátvételek problémájára is, hangsúlyozva a kiszámítható és tisztességes játékszabályok fontosságát.

Az otthon ápoltak kilátástalan sorsa: „Ha én most itt meghalok, mit csinálnak a két gyerekkel?”
Rendkívül nehéz az idős szülők már felnőtt, de folyamatos ápolást igénylő fogyatékos gyerekeinek helyzete. Vagy véglegesen elszakadnak egy távoli, határ menti otthonba költözve a családjuktól, vagy a szüleik rokkannak bele az ellátásukba. Pedig megoldás lenne, sőt már évek óta zajlik, csak nagyon lassan. Erről az illetékes bizottságban is mesélt volna az egyik érintett szülő, de a kormánytöbbség nem hagyta szóhoz jutni. Ezt a helyzetet járta körbe friss videoriportjában a Szabad Európa.

Újra sártengerré vált a recski Hunyadi utca
A hétvégi nagy esőzések ismét sártengerré változtatták azt az utcán Recsken, amelyet két hete öntött el a sárlavina a hegy tetején nyitott, NER-közeli andezitbányából. Olyan sok eső esett hirtelen, hogy a fél település víz alá került. Arról, hogy jött-e újabb sár a bányából, vagy csak a már lemosott és megszáradt földet oldotta fel az eső, eltérők a vélemények.

Négyezer német katonával erősítik meg a NATO keleti szárnyát Litvániában
Németország kormánya felajánlotta négyezer katona állandó állomásoztatását Litvániában a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében. „A Német Szövetségi Köztársaság kifejezetten elismeri felelősségét és kötelességét NATO-tagként és a legnagyobb európai gazdaságként, és készen áll kiállni a keleti szárny védelméért” – mondta a német védelmi miniszter.
 
Amit még tudni érdemes
Az Integritás Hatóság nem adja ki közpénzes szerződéseit, mert „azok nem tartoznak harmadik félre” (Átlátszó)
Az Integritás Hatóság elnöke nem adta ki három, általa megkötött szerződést a lapnak, de azt elárulta, hogy nem kértek be több ajánlatot a megbízásokhoz, hanem ő maga választotta ki a partnereket a saját preferenciái alapján.

Kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válna Magyarország, Rogán és köre tűnik fel a projekt mögött (Direkt36)
Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – derül ki nem nyilvános anyagokból, amelyek szerint a kormány támogatja az előrehaladott állapotban lévő terveket.

Elveszi az Orbán-kormány a védőnői szolgálatokat az önkormányzatoktól, de a rezsit és a béren kívüli juttatásokat mindenütt velük fizettetné meg (Népszava)
Ugyan a védőnői szolgálatok államosításáról szóló törvénymódosítást már tavaly elfogadták, az átállás részletei csak most, a július elsejei bevezetés előtt kezdenek felsejleni.

Titkosszolgálati jelentés: félmilliárd forintnyi támogatás érkezett Karácsony mozgalmának számlájára is (Magyar Nemzet)
A lap szerint nagyon valószínű, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számláján is külföldi pénzek landoltak.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése