2023. június 23., péntek

Ponoš: Az ellenzék most nem fogadhatja el a választásokat, mert Vučić elfojtaná a tiltakozásokat

Ponoš: Az ellenzék most nem fogadhatja el a választásokat, mert Vučić elfojtaná a tiltakozásokat

Zdravko Ponoš (Fotó: Tóth Imre)

2023-06-23 9:06

Zdravko Ponoš, a Szerbia Központ (SRCE) mozgalom elnöke szerint idén nem lesznek parlamenti választások.

– Ilyen választásokra most csak Vučićnak van szüksége, hogy elfojthassa a tiltakozásokat. Szerbia polgárainak most nem kellenek a választások, az ellenzék ezt nem fogadhatja el. A választások kiírásának a tiltakozásokon megfogalmazott követelések teljesítésén és a megfelelő választási feltételek biztosításán kell alapulnia, ezt pedig csak egy átmeneti kormány képes megteremteni – nyilatkozta a Nova televíziónak a politikus.

Ponoš szerint Aleksandar Vučić szerb elnök ebbe bele fog menni, ha elérkezik a megfelelő pillanat és hozzátette, fontos, hogy az ellenzéki pártok közül senkit se ejtsenek kísértésbe a fővárosi választások, mert azokkal Vučić elfojthatja a tiltakozásokat.

Ponoš szerint az ellenzék a tiltakozások iránti hozzáállásával mostanra már meglehetősen összekovácsolódott.

– Egységesek lehetünk a választási feltételek kiharcolása tekintetében is, és itt a lehető legszélesebb körű együttműködés is elképzelhető, függetlenül arról, hogy valaki jobb-, vagy baloldali-e. Az összes többi kérdésben, ha elérkezik az idő, meglátjuk, mi az, ami egységet hoz, és e tekintetben az ellenzéknek a civil szektorra is figyelmesen hallgatnia kell – figyelmeztetett a politikus.

Értékelése szerint az ellenzék eddig nem hibázott, de nem is teremtett új lehetőségeket. Mint mondta, támogatja, hogy a tüntetéseket kiterjesszék az ország más területeire is, de aláhúzta, fontos, hogy Belgrádban a központi tiltakozást minden szombaton megtartsák.

– A külföldi újságírók, akik figyelemmel kísérik a belgrádi tüntetéseket, olyan repülőjeggyel érkeztek, amelynél nincs meghatározva a visszaút időpontja. Tudósításaik országaik közvéleményét is befolyásolják és Vučić elfogadhatatlanná válhat vezetőik szemében. Most még Koszovó miatt szükségük van rá, sőt még az Ukrajnának szállított muníció is fontosabb számukra, mint a szerbiai demokrácia – értékelte Zdravko Ponoš.

https://szmsz.press/2023/06/23/ponos-az-ellenzek-most-nem-fogadhatja-el-a-valasztasokat-mert-vucic-elfojtana-a-tiltakozasokat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése