2023. június 8., csütörtök

A hazai egyetemi kör fél év alatt tíz-tizenöt EU-s kutatási projekttől eshetett el

A Szabad Európa honlapja

2023. június 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Sorra zuhannak ki az EU-s konzorciumokból a hazai egyetemi kutatóközpontok
Az alapítványi kuratóriumok körüli vita megoldatlansága miatt a hazai egyetemi kör fél év alatt tíz-tizenöt uniós kutatási konzorciumban való részvételtől eshetett el Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem kutatójának becslése szerint. Eközben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy EP-meghallgatáson úgy vélte, hogy „alapjaiban téves ismereteken nyugszik” az Erasmus+ programokbeli részvételt ellehetetlenítő döntés.

Darabokra szedték a szakszervezetek Pintér Sándor tájékoztatóját a benyújtott státusztörvényről
Szemenszedett hazugság, párhuzamos valóság, propagandaanyag, már a címe sem igaz – válogatott kritikákkal minősítették a szakszervetek Pintér Sándor belügyminiszter levelét, amelyet minden tanár megkapott kedd este. Ebből kiderül, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a státusztörvényt, amely minden idők legjobban egyeztetett törvényjavaslata a kormány szerint, és a pedagógusok megbecsülésének emelését szolgálja. A szakszervezetek és a civilek másképp látják.

Újra leszavazzák-e a magyar kormányt a migrációs dossziéban?
A több éve óta tartó vita lezárására készül az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége a menekültügyi és migrációs paktumról, akár azon az áron is, hogy – ahogy 2015 szeptemberében történt – nem veszik figyelembe néhány tagállam elutasító álláspontját. Stockholm véglegesnek szánt javaslata nem foglalja magába a menedékkérők kötelező elosztását, alternatívaként viszont húszezer euró összegű fejpénz befizetését igen.

Hogyan lett a belvárosi önkormányzaté az erdélyi Gyilkos-tó körüli terület hasznosításának joga?
A testvérvárosi együttműködésből mára az lett, hogy Belváros-Lipótváros évtizedekig teljesen egyedül, a területet tulajdonló gyergyószentmiklósi önkormányzat nélkül dönthet az idegenforgalmi célpontnak számító Gyilkos-tó környékének hasznosításáról. A kilencvenes években közösen létrehozott cégből a helyiek kiszorulnak.

Milliárdos magyar kötvények ragadtak benn a szankciók miatt
Szinte a nyilvánossággal egy időben értesült az Orbán-kormány arról, hogy amerikai szankciós listára került a budapesti központú, orosz hátterű, a sajtóban gyakran kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank. Milyen folyamatokat indított be itthon az amerikai döntés? Erről is beszélt a Sztoriban vendégeként a témával több cikkben is foglalkozó Garamvölgyi Flóra.

Többen rosszul lettek hétfőn az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, a rendőrség nyomoz
Többtucatnyian lettek rosszul néhány napja az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került. Az érintettek hánytak, hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett – értesült a Szabad Európa.

A kormányhivatalhoz fordult egy civil szervezet a Normafánál tervezett lakópark miatt
Ne fogadja el a kormányhivatal a budai hegyekben tervezett legújabb lakópark-beruházás környezeti hatástanulmányát – kérte beadványában az Élhető Hegyvidékért Egyesület. A civil szervezet közölte, hogy ha a kérésük nem talál meghallgatásra, akkor bírósághoz fordulnak.

Ukrajnai gátrobbantás: mi történik és mi forog kockán?
A Dnyipro felső szakaszán fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása nyomán kizúduló víz jelentős pusztítást végez a környezetben és komoly károkat okoz a térségben élőknek. Cikkünkben azt vettük végig, hogy milyen következményekkel járhat a katasztrófa a környezet, a víz- és energiaellátás, illetve a harctéri helyzet szempontjából.

Amit még tudni érdemes
Nem lesz tömeges elbocsátás, ígérte a kormány, aztán egyetlen intézményből 661 dolgozót rúgtak ki (HVG)
Sok száz embert rúg ki egyik napról a másikra a kormány, de még így sem látszik, hogy ez elég fedezetet teremtene a maradók béremelésére. Lassan már a versenyszféra is biztosabb jövőt kínál, mint a közszolgálat.

Tavaly összesen több mint 9 milliárd forintos nyereséget termeltek maguknak a végrehajtók (RTL)
A végrehajtói irodák vezetői átlagosan több mint 40 millió forint osztalékot vehettek ki tisztán a 2022-es év eredménye után. A több mint 200 iroda 9 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el, az egyik legnagyobb nyereség pedig éppen Schadl György feleségének cégéhez fűződik.

Debrecenben egyre többen ellenzik akkumulátorgyár építését (Népszava)
Míg ősszel a megkérdezettek 76 százaléka, most már 88 százaléka ellenzi akkumulátorüzem építését Debrecenben. Erősíti a fenntartásokat, hogy egy Iváncsán épülő hasonló üzemnél baleset történt.

Volt valami Karácsonyéknál, ami nagyon kellett Orbánéknak (444)
A villanyoszlopokra kihelyezhető értékes fővárosi reklámfelületek körüli mizéria mint cseppben a tenger mutatja meg az Orbán-rendszer hétköznapi működését.


Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése