2023. június 14., szerda

Hónapok óta Novák Katalin asztalán hever az új ukrán nagykövetjelölt jóváhagyása

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 14.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az új ukrán nagykövetjelölt március óta várja a jóváhagyását a Sándor Palotától
Több hónapja nem kerül aláírás Sándor Fegyir nagyköveti agrémentjére – tudta meg a Szabad Európa diplomáciai forrásokból. A kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára már márciusban megerősítette a hírt, hogy ő lehet Ukrajna új budapesti nagykövete, ám hivatalát még nem tudta elfoglalni, a befogadó nyilatkozat egyelőre Novák Katalin köztársasági elnök asztalán várakozik.

Másfélszeresére nőtt a titkos megfigyelések száma egy év alatt
Körülbelül ötven százalékkal több bírói engedéllyel végzett titkosszolgálati megfigyelést és lehallgatást hajtottak végre tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban a Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint. Az igazságügyi minisztérium nem árulja el a jóváhagyott megfigyelések számát, mindössze a beérkezett kérelmekét, azok pedig 2022-ben valamivel csökkentek 2021-hez képest.

Jól terhelhetők, szívesen túlóráznak – így ajánlják az ázsiai munkaerőt Debrecenben
Mindenkit érdekel Debrecenben, kiket foglalkoztatnak majd a városba települő akkumulátorgyárban, valamint a többi tervezett üzemben. Egy, a városban működő munkaerő-közvetítő cég százszázalékos cseregaranciát vállal az általa ajánlott dolgozókra arra az esetre, ha a munkáltató szerint nem válnak be. Az új gyárak várhatóan több ezer dolgozót fognak alkalmazni.

Az EP bővül, de a magyar képviselők száma nem változik
Az Európai Parlament csütörtökön szavaz arról a jogszabályi javaslatról, amely a következő ciklusban a jelenlegi 705-ről 716-ra növelné a 2024. június eleji európai választásokat követően a képviselőtestület mandátumainak számát. A magyar képviselők száma a következő ciklusban is változatlan marad.

Teljesen bekebelezte a Librit az MCC
A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata, az SQ Invest Kft. megvásárolta a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját, ezzel a cégcsoport 98,41 százalékos tulajdonosává vált. A Libri vezetése változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos igazgatósági tagként segíti a cégcsoportot – derült ki a kiadott közleményből.

Érdekesen módosították a szerződéseket menet közben Mészáros Lőrinc cégeinek több építkezésen
Több, egymástól független állami vagy államilag támogatott beruházáson is már menet közben derült ki Mészáros Lőrinc cégei számára, hogy a munkálatokra nem a fordított áfa fizetésének szabályai érvényesek. Ezzel az érintett cégek jól, a ki nem fizetett kisvállalkozók duplán rosszul is járhattak.

Lombkoronasétány: nem nyomoznak a facebookos szmájlit töröltető polgármester ügyében
A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt a nyírmártonfalvai fideszes polgármester, amikor levetette egyik közmunkása nevető fejes szmájliját egy lombkoronasétányos Facebook-bejegyzés alól. A feljelentést Hadházy Ákos tette, mert úgy tudja, hogy a polgármester kirúgással is megfenyegette a közmunkásként foglakoztatott szociális gondozót. Filemon Mihály szerint nem bocsátották el a nőt.

Hatalmas orosz dezinformációs kampányt lepleztek le Franciaországban
Kiterjedt orosz dezinformációs kampány leleplezését jelentette be Franciaország. Ennek keretében Oroszország hamis és ellenséges híreket közölt Ukrajnáról, azt a látszatot keltve, mintha ismert francia hírszervezetek információiról lenne szó.
 
Amit még tudni érdemes
Tovább drágulhatnak az élelmiszerek a zöld termékdíj miatt, vagy a gyártók profitja bánja (Telex)
Az eddigi 25 milliárd forintos csomagolási termékdíj helyett a jövőben szektorszinten 125-150 milliárd forintot fizethetnek a cégek a csomagolóanyagaik feldolgozásáért. Ezt vagy az árakba építik be, vagy az új díj elviszi a nyereségük jelentős részét.

Gigantikus autópálya-bírságok: ennél lehúzásszagúbb hungarikum nincs (HVG)
Aki külföldi rendszámú járművel mulaszt el autópálya-matricát venni Magyarországon, az a magyar rendszámúakhoz képest két és félszeres bírságot kap, és a csekket nem is a magyar útdíjbeszedő, hanem egy németországi, de amúgy szintén magyar családi vállalkozás küldi.

Módosították a kormányrendeletet, ahogy csúszik a Citadella felújítása, úgy automatikusan nő a beruházás költsége (Népszava)
Sietett a kormány kipótolni a két NER-es beruházó költségkeretét, hogy még véletlenül se csorbítsa hasznukat az infláció.

Szlovákia pénzügyminisztere: Az összeszerelő-üzemekre alapozott gazdasági modellel nem lehet felzárkózni Nyugat-Európához (Portfolio)
A Horváth Mihály interjújában elmondottak rendkívül tanulságosak lehetnek Magyarország számára is.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése