2023. június 9., péntek

Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása

 A Szabad Európa honlapja

 2023. június 9.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A Mol-koncesszió ára: egy monitor hulladékdíja közel ötször drágább lett, mint Ausztriában
Miután a kormány koncesszióba adta a Molnak a hazai hulladékkezelés nagy részét, durva díjemelést jelentettek be: van olyan anyagáram, ahol 979 százalékos a drágulás. Ezt közvetlenül a Mol cégének kell majd befizetniük a gyártóknak, akik a drágítást várhatóan be fogják építeni a termékek árába. Azaz nem csökken a szemétszállítás díja, sőt azt valójában a boltok kasszájánál fogja a lakosság megfizetni a Mol busás bevételével együtt. Az osztrák díjak is alacsonyabbak a magyarnál.

Nyugat felé vinné az országot a többség, de Oroszország egyre népszerűbb
Jelentősen befolyásolja, hogy ki mit gondol a külpolitikáról a viszonyulás a kormánypárthoz és az, hogy az adott személy milyen médiából tájékozódik. A legtöbb külpolitikai kérdésben a Mi Hazánk szavazói közelebb állnak a többi ellenzéki párt szavazóihoz, mint a fideszesekhez, akik a leginkább Nyugat-ellenesek. A többség szerint Magyarország helye továbbra is Nyugaton van, de jelentősen nőtt azok száma, akik inkább Oroszországhoz közelednének. Az ukrán menekültek megítélése jelentősen romlott a háború kitörése utáni hónapokhoz képest.

Hiába csökken az infláció, az élelmiszerek ára tovább nőtt
A májusi 24-ről 21,5 százalékra csökkent az éves átlag infláció, de az élelmiszerek drágultak havi alapon. Elemzők szerint a csökkenő trend ellenére nem ért véget az áremelkedés elleni küzdelem. A boltokban vegyesen alakultak az árak, a kávé drágult, a tej olcsóbb lett.

Várjuk az uniós pénzeket, mégis halasztana Magyarország egy 114 milliárd forintos támogatást
Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság 114 milliárd forintnyi EU-s forrás felhasználásának késleltetését kérte Magyarország nevében. A klímasemlegesség felé történő átmenetet segítő Igazságos Átmenet Alap támogatásaira Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye lenne jogosult. Halasztást más országok is kértek, de szakmai forrásunk szerint nem indokolt a magyar kérelem, amelynek – ha elfogadják – súlyos hatása lesz a helyi társadalmi-gazdasági viszonyokra és a környezeti állapotra. A késleltetés okára vonatkozó kérdéseinkre sem az ezt kérő szervezet, sem a kormány képviselői nem válaszoltak.

Kétharmad az integráció mellett: egy év múlva lesznek az EP-választások
Nemcsak az Európai Unió irányítása vizsgázik 2024. június 9-én; a szavazás – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – pillanatfelvétel lesz a tagállami kormányok teljesítményéről is. Az esélyekről és technikai kérdésekről beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal a podcastsorozat friss epizódjában.

Az Európai Bizottság fellép az uniós intézményi korrupcióval szemben – elméletben
Régi adósságát szeretné törleszteni az Európai Bizottság az intézményközi etikai testület felállításával, az első fogadtatások alapján azonban úgy tűnik, az érintettek nagyon elégedetlenek, és úgy gondolják, hogy ezzel biztosan nem lesz hatékonyabb a korrupció felderítése. Márpedig a kérdés hónapok óta a brüsszeli közbeszéd középpontjában van, és alighanem ott is marad a jövőre esedékes választásokig. A javaslat csak újabb támadási felületet jelent az EU-s intézmények számára.

Ausztriában nem építettek még vasbeton szállodát a Fertő tó medrébe
Lázár János építési és közlekedési miniszter képviselői kérdésre válaszolva elismerte, hogy újratervezik a Fertő tavi beruházást. Számonkérte, hogy miért nem zavarja az LMP-s politikusokat a tó osztrák oldali beépítése. A miniszter szerint a kormányzat a tó „természetes és turisztikai szempontjai szerint tervezi újra a beruházást”. A beépítés ellen küzdő civil szervezet szerint e kijelentés fényében viszont nehezen értelmezhető, miért adta be a tárca változatlan tartalommal a korábbi tervanyagot környezetvédelmi engedélyezésre.

Védőruha nélkül dolgozhattak a villanyszerelők az iváncsai akkugyár veszélyes anyagokkal működő üzemegységében
A Szabad Európa részleteket tudott meg az iváncsai akkumulátorgyár hétfői, több tucat embert érintő balesetéről, amely miatt a rendőrség is nyomoz. A villanyszerelési munkákért a beruházáson a Garancsi István tulajdonában álló Vilati Kft. felelős.

Amit még tudni érdemes
Moszkva Magyarországra szállíthatta az ukrán hadifoglyok egy részét (Index)
Az Orosz Ortodox Egyház arról számolt be, hogy az Ukrajna oldalán harcoló katonák közül többeket is Magyarországra szállítottak. Sajtóhírek szerint legalább tizenegy személyről lehet szó, a döntést pedig az ukrán vezetéssel nem egyeztették.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése