2023. június 20., kedd

Népszerű a NATO, de kiugróan erős a fogékonyság az oroszpárti narratívákra Magyarországon

 A Szabad Európa honlapja

2023. június 20.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Friss felmérés mutatja a kormánymédia hatását az oroszbarát hangulatra Magyarországon
Magyarországon viszonylag erős a Nyugat-ellenes hangulat, amit a többi régiós országgal ellentétben a kormány és a fősodratú média is terjeszt. A magyarok bíznak a NATO-ban és az EU-ban, a Magyar Honvédségben viszont egyáltalán nem, és a kormány népszerűsége is visszaesett a tavalyi választás óta – derül ki egy friss felmérésből.

PDSZ: Tömény hazugság, amit Gulyás Gergely állít a szakszervezetekről
Nem a státusztörvény ellenzői, hanem a kormánypárti képviselők nem ismerik a javaslatot, ha azt állítják, hogy életpályamodellt tartalmaz – mondta a szakszervezet ügyvivője. Nagy Erzsébet szerint a törvényjavaslatban egy fillér béremelés nincs, és növeli a munkaterheket. Döbbenetesnek nevezte a miniszter nyilatkozatát az évi tízszázalékos béremelésről, ha nem kapják meg az EU-s pénzeket.

Több tízmilliárd eurót kérhet Ukrajnának az Európai Bizottság a következő négy évben
Több tízmilliárd eurót szán az Európai Bizottság a folyó hétéves keretköltségvetés hátralévő részében Ukrajna támogatására, amihez részben a büdzsé által garantált újabb közös kötvénykibocsátás, részben pedig a tagállamok többletbefizetésén alapuló új ukrán tartalék nyújtaná a fedezetet.

Megvan az első áldozata a védőnői hálózat államosításának: bezár a gyöngyösi anyatejgyűjtő
Ugyanabban az épületben van az anyatejgyűjtő állomás, mint a védőnői szolgáltatás, amelyet júliusban államosítanak. Az önkormányzatnak túl nagy anyagi teher lenne egyedül az anyatejgyűjtőt fenntartani, az állomás mellett érvelők szerint azonban máshol is spórolhatna az önkormányzat.

Navalnij újabb harminc év börtön elé néz, zárt ajtók mögött folyik az új per
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij újabb három évtizedet tölthet rács mögött a szélsőségesség vádjával június 19-én kezdődött új per eredményeként. A tárgyalás a moszkvai városi bíróság döntése alapján zárt ajtók mögött folyik.

Amit még tudni érdemes
Megkésett a kormány „akcióterve”, hatására nem lesz inflációt mérséklő árcsökkenés (Népszava)
Maximálja a cégek áramszámláját a kormány, a SZÉP-kártyát újra lehet használni a boltokban – ennyi a kormány újabb gazdasági „akcióterve”.

A magyarok kétharmada befogadná a háború és üldöztetés elől menekülőket (Telex)
Az embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy többek között Magyarország területén menedéket találjanak a háború vagy az üldöztetés elől – ezzel a kijelentéssel a magyarok közel kétharmada ért egyet az Ipsos felmérése szerint.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése