2023. június 13., kedd

júliusi NATO-csúcsig a magyar kormány is kénytelen lehet ratifikálni a svéd csatlakozást

A Szabad Európa honlapja

2023. június 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Most július elejét emlegetik a kormány részéről a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán
Július elején Vilniusban találkoznak a NATO-tagállamok csúcsvezetői, ahol a központi téma Ukrajna és a háború lesz. Több kormányzati forrásunk biztosra veszi, hogy addig a török és a magyar parlament is ratifikálni fogja a svéd csatlakozást.

A kormány korábban informálisan azt jelezte Stockholmnak, hogy elvárnának valamifajta „gesztust”, például hogy a svéd külügyminiszter látogasson el Budapestre, de a jelek szerint erre már nem fog sor kerülni. Egy forrásunk már abban sem nagyon bízik, hogy bármilyen, akár minimális gesztusértékű lépés is történni fog.

Békehadsereg – A 3500 milliárdos magyar fegyverbiznisz
A Zrínyi programban tíz év alatt 3500 milliárdot költenek a haderőre, de azt a szakértők sem tudják, hogy pontosan mire, mint ahogy azt sem tudják, hogy hány hadra fogható katonája van a seregnek. Amit biztosan tudunk: a minisztérium vett kökzel ötven darab hetventonnás német tankot, amelyeket a legtöbb hidunk el sem bír, és hogy a Lynx harcjárművel hiába céloznak, lőni lő, csak épp nem talál.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy az újonnan beszerzett nehézfegyvereket miért a várható fronttól szinte a legtávolabbi kiképzőponton, Tatán rakták le és, hogy mi alapján rúgtak ki nemrég ezer katonát a seregből a nagy modernizáció és a szomszédban dúló háború kellős közepén.

Egyre gyakrabban használják fegyverként a vizet
A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása volt a polgári infrastruktúra elleni legsúlyosabb támadás eddig Oroszország ukrajnai háborúja során. Már korábban is használták a vizet fegyverként, és vízrendszerek is estek áldozatául a különböző típusú konfliktusoknak, de ez a jelenség egyre inkább felgyorsulni látszik a világban. Mi több, globálisan egyre gyakrabban már eleve a tiszta vízért törnek ki komolyabb összecsapások.

Hulladékkoncesszió: mintha egy magáncég diktálna a kormánynak
Már márciusban sejthető volt, hogy a Molnak nagy valószínűséggel nem sikerült beszereznie a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy júliusban átvehesse a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, amire a hulladéktörvény és a magyar állammal kötött koncessziós szerződés is kötelezi őket, a cég álláspontja mégis az volt, hogy elég, ha a vele szerződő alvállalkozók rendelkeznek az engedélyekkel. Most a kormánytöbbség úgy tervezi módosítani a törvényt, hogy a Mol álláspontja érvényesüljön.

Teljesültek a követeléseik, beszüntették a sztrájkot a román pedagógusok
Részben teljesültek a tanárok követelései, a kormány megállapodott a szakszervezetekkel, s elfogadták a kialkudott, 25 százalékos béremelésekről szóló rendeleteket. A kezdő tanárok fizetését ugyanakkor csak jövő év elejétől fogják több szakaszban rendezni.

A Wagner elutasította, de a csecsen Ahmat-osztag leszerződött az orosz védelmi minisztériummal
A moszkvai védelmi tárca elrendelte, hogy június végéig minden önkéntes különítmény szerződjön le vele. Ezt a Wagner katonai magáncég visszautasította, az Ahmat csecsen különleges egység viszont már meg is tette. A szerződéskötéssel Szergej Sojgu hadügyminiszter saját fennhatósága alá akarja vonni az Ukrajnában harcoló zsoldosokat, ezért cserébe egyebek mellett olyan élet- és egészségügyi biztosítási feltételek vonatkoznának rájuk is, mint a reguláris hadsereg katonáira.

Az Egyesült Államok kifizeti a teljes tartozását, és visszalép az UNESCO-ba
Az amerikai kormányzat bejelentette, hogy visszalép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe csaknem hat évvel azt követően, hogy Donald Trump előző elnök kiléptette az országot az UNESCO „Izrael-ellenes elfogultságára” hivatkozva.

Amit még tudni érdemes
Tovább trükközik a kormány annak a pénznek a kifizetésével, amit Budapestnek ígért az atlétikai létesítmény engedélyéért (Népszava)
Még a felét sem kapta meg Budapest annak a pénznek, ami egy megállapodás szerint egészségügyi fejlesztésekre járna neki. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése