2018. október 6., szombat

30 godina bez vojvođanske vlasti


6. oktobar 2018.
Novi Sad


Danas, 6. oktobra 2018. godine, navršava se 30 godina od kako Vojvodina nema svoju vlast. Smenjivale su se razne vlasti u Vojvodini, ali ni jedna nije bila vojvođanska. Nakon 30 godina, došlo je vreme da se to promeni.
Miloševićevi ljudi su, nakon besmislene, ali uspešno izvedene „jogurt revolucije“, 6. oktobra ujutru ušli u Banovinu i zauzeli je. Od tada na ovamo, u Banovini su većinsku vlast činile razne partije i različite vlasti. Bez obzira na njihove razlike, jedna stvar im je bila zajednička: uvek su većinu imale i glavnu reč vodile stranke sa centralom u Beogradu! Njih nisu zanimali ni Vojvodina, ni interesi Vojvođana. Zato Vojvodina decenijama propada.

 

Autohtone vojvođanske snage i partije, građanske i manjinske podjednako, pokušavale su decenijama da uspstave različite koalicije i pokrete sa partijama iz Beograda. Svi ti napori su završavali isto: dogovori i sporazumi o položaju Vojvodine i njenom uređenju zvučali su dobro pre izbora, dok su nakon izbora svi postajali samo deo praznih i nikad ispunjenih obećanja. Zato je danas došlo vreme da Vojvođani „uzmu sudbinu u svoje ruke“ i da konačno, bez patronata Beograda i „velikih stranaka“, bez zvučnih prestoničkih imena i naslovnih strana u novinama – obezbede stvaranje vojvođanske opcije koja će omogućiti da prvi put nakon 30 godina Vojvodina dobije VOJVOĐANSKU VLAST. Vojvođanski front polako i sistematično dobija svoje obrise!
Mi, Vojvođani: starosedeoci i oni kojima je Vojvodina postala dom poslednjih godina i decenija, Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Rumuni, Rusini, Ukrajinci, Jevreji, Romi, Aškalije, Bošnjaci, Crnogorci i građani svih drugih nacija, prvi put nakon 30 godina bićemo zajedno, udruženi oko jedinstvenog cilja – VOJVODINE. Niko do nas se neće odreći svojih izvornih ciljeva, ali smo svi saglasni da je okupljanje oko osnovnih zahteva (sročenih po poznatoj skraćenoj formuli „zakonodavna, izvršna i sudska vlast+decentralizacija, demokratizacija, ravnopravnost i povraćaj vojvođanskih resursa“), neophodna i urgentna! Uz pomenu da će VOJVODINE BITI (SAMO) ONOLIKO KOLIKO BUDE BORBE ZA NJU, krenuli smo u susret istinskom objedinjavanju svih Vojvođanskih snaga, na koje već mesecima pozivaju Vojvođanski klub, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, nevladine organizacije i građani. Za snažnu, razvijenu, multikulturalnu i multikonfesionalnu, slobodnu Vojvodinu, u demokratskoj, građanskoj i pristojnoj Republici Srbiji!

Za Vojvođanski klub
Dr Branislava Kostić, Predsednica

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése