2018. október 19., péntek

A haladók és a csatlósaik végleg „rátehetik a mancsukat” a nemzeti tanácsokra (is)?

 

A szerb hatalmi szövetség (haladók + szocialisták + VMSZ + hasonszőrűek) behatol a társadalom minden pórusába, bekebelezi (vagy éppen eltapossa) az intézményeket. Még azokat is, amelyeket már korábban sikerült semlegesíteni, ellehetetleníteni, kinyírni…

A nemzeti tanácsokból eddig sem származott különösebb haszon, hiszen nem tudták jelentősebben (vagy egyáltalán) befolyásolni a nemzeti közösségek sorsát. A törvénymódosításoknak köszönhetően a látszat-hatáskörüket is megnyirbálták. A politikai „hiénák” azonban ezekre a közéleti cafatokra is rávetik magukat.
A csillapíthatatlan étvágyú rezsimnek ugyanis lépten-nyomon bizonyítania kell a dominanciáját és a gátlástalanságát.
A nemzeti tanácsi választasok kampányát “természetesen” számos szabálytalanság és rendellenesség jellemzi: a külön választói névjegyzékek körüli manipulációktól kezdve, a kampány részleteit elhallgató „többségi” (értsd: a rezsim csizmája alatt működő) médiumok magatartásáig.
Egyértelmű, hogy
a Vučić-féle hatalom azokat a kisebbségi pártokat akarja látni a nemzeti közösségek intézményeinek, így a nemzeti tanácsok élén is, amelyek hűségesen szolgálják a rezsimet,
és segítenek annak a hazug és undorító propagandának a terjesztésében, miszerint a szerbiai kisebbségek maximális jogokat élveznek.
A haladók tehát a „csúcsról” leviszik a nyomasztó, fojtogató légkört a nemzeti tanácsok szintjére (is).
Miközben a VMSZ vezetői kijelentik, hogy nem óhajtanak Koszovóról beszélni, addig a délvidéki magyarság gondolkodó része feltészi magának a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a szerb hatalom legszélesebb körű autonómiát követel a koszovói szerb községek közössége számára, ugyanakkor pedig a Szerbia területén élő nemzeti közösségektől (a nagyon szófogadó kisebbségi pártok kivételével) jóformán megvonja a politikai tevékenység jogát, terét. Sőt, a kisebbségi önkormányzatok (vagyis nemzeti tanácsok) működését is megbénítja, vagyis kizárólag a rezsimhez dörgölőző pártok semmittevésének a szintjére zülleszti?
A fentiekből kifolyólag
a VMSZ totális uralmat és kontrollt gyakorolhat a magyar nemzeti közösség intézményei felett
– beleértve az MNT-t is.
Ez persze aligha mondható furcsának, ha szem előtt tartjuk azt a már-már szélsőséges lojalitást, amely odáig vezetett, hogy a VMSZ-es képviselők mégcsak nem is tartózkodtak, hanem a szerbekkel együtt megszavazták, hogy Délvidék Magyarországtól való elcsatolásának évfordulója „vajdasági ünnep” legyen. Hiába nem ért egyet ezzel a bázis (a délvidéki magyarság többsége)….

(Részben a voice.org.rs nyomán, fotó: novosti.rs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése