2018. október 14., vasárnap

Beograd favorizuje Zukorlića

Izborne liste za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“ i „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“ smatraju da državne vlasti favorizuju listu Matice bošnjačke, čiji je nosilac predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić.
 
Foto: FoNet

To je bio razlog da predstavnik Ugljaninove liste Ahmedin Škrijelj napustio sastanak u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) na kojoj su birani članovi biračkih odbora za izbore za BNV. Škrijelj je ocenio da je „sastanak organizovan na uštrb svih demokratskih pravila zakonskih odredbi, sa intencijom RIK da favorizuje izbornu listu koju predvodi Muamer Zukorlić i lista „Samoopredeljenje“ ne želi da da legitimitet takvoj nameri“.
– Kada su u pitanju izbori za BNV, suspendovani su pravda i demokratija, sa jasnom namerom da se Bošnjacima kao predstavnik nametne Muamer Zukorlić, onaj za koga stoji trenutna srpska politička oligarhija – rekao je Škrijelj i optužio predstavnike Zukorlićeve liste da „u poseban birački spisak bošnjačke zajednice upisuju lica srpske nacionalnosti, a uz odobrenje nadležnog ministarstva RIK ulazi u privatnost građana i krši Zakon o tajnosti ličnih podataka“, a RIK da je na sastanku pokušala da za BNV uspostavi „posebna pravila u odnosu na sva ostala nacionalna veća u ovoj državi, suprotno Ustavu i suprotno aktima koja regulišu izborni proces“.
Lista „Samoopredeljenje“ pozvala je EU, OEBS, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije da „preduzmu konkretne mere kako bi se sprečilo dalje kompromitovanje demokratskih procedura vezanih za izbore za BNV“.
Primedbe na rad državnih organa ima lista „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“, jer je njihov predstavnik u RIK da su promenjeni članovi radnih tela pri izbornim komisijama, koje su imenovali načelnici uprava u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici, kao neutralna lica i na njihova mesta imenovani visoki funkcioneri SPP. Zameraju što se „Zukorliću daju termini na televizijama sa nacionalnim frekvencijama sa kojih on satima iznosi najgrublje uvrede na račun ostalih učesnika u izbornom procesu i na sve Bošnjake koji nisu za jednoumlje koje on sprovodi, dok ostale liste nemaju šanse ni da odgovore na insinuacije i uvrede, a kamo li da predstave svoje programe i planove“. Ova lista najavljuje krivičnu prijavu protiv ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ostalih odgovornih lica, jer se to ministarstvo „na najgrublji način meša u izborni proces za izbor nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i očigledno ima svog favorita Muamera Zukorlića“.
MUP otežava rad BNV
Novi Pazar – Kako se približava dan izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, tako u Novom Pazaru atmosfera postaje sve uzavrelija. Pretendenti na mesta u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), počeli su da razmenjuju optužbe međusobno, na račun države, ali i lokalne samouprave.
Iz aktuelnog saziva BNV, juče, je optužilo MUP Srbije da „direktno otežava rad BNV“. Zbog toga su se za pomoć obratili Savetu Evrope, Misiji OEBS u Srbiji i Evropskoj uniji. Policija je optužena da na prelazu Brnjak bespotrebno zadržava predstavnike nevladine organizacije „Kosovo za Sandžak“, „koja ima konstitutivno-participativni status u BNV“. U saopštenju se tvrdi da to traje „konstantno godinu dana“ i da se na tom prelazu „u oba pravca, vrši neosnovano i bespotrebno zadržavanje predsednika NVO „Kosovo za Sandžak“ Ismeta Azizija u trajanju od 30 do 60 minuta“. To se dogodilo i pre nedelju dana kada je Azizi na prelazu Brnjak zadržan 40 minuta, a da policajci zadržavanje „obrazlažu naredbom iz Beograda“ da kad god izlazi ili ulazi sa Kosova „moraju da ga prijave“.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése