2018. október 6., szombat

FC Barcelona vs. FC Zenta

FC Barcelona vs. FC Zenta

Vajdaságiak és zentaiak számára talán meglepő módon, de mégis ki merem jelenteni:  a zentai fociklub jobb, erősebb és sikeresebb, mint az  FC Barcelona! Szinte biztos vagyok benne, hogy tíz egymásközti meccsből a Zenta legalább hétszer győzne.  A gólkülönbség is tetemes lenne a zentaiak javára.  És hogy mire alapozom ezt a bátor kijelentést?
A következőkre. A futball nemzetközi szabályai egységesek, szigorúan szabályozottak, és minden csapatra egyformán érvényesek. A kapuk egyforma méretűek. Mindegyik csapatnak 11 játékosa tartózkodhat a pályán, és a cserejátékosok száma is azonos. Emellett több bíró vezeti és felügyeli a meccset.  A félidőben még térfelet is cserélnek a csapatok, nehogy a pálya lejtsen. Vagy ha mégis lejt, akkor mindkét fél egyformán szenvedje el ezt a hátrányt.
Teljesen azonos feltételek mellett tehát, úgy gondolom, a zentaiak sokkal motiváltabbak, tehetségesebbek, és – ami a legfontosabb – sokkal jobban ki vannak éhezve a sikerre, mint a katalánok, vagyis jobban harapnának a meccseken.
Most pedig, mielőtt még a kedves olvasó végleg azt gondolná, hogy egy teljesen eszement, dezorientált, a valóságtól elrugaszkodott ember zavarodott sorait olvassa, felteszem a kérdést: miért nem történhet meg mégsem ez a hősies zentai győzelem a híres katalán klub ellen? Miért veszítené el a való világban mind a tíz feltételezett meccset, talán egyetlen rúgott gól nélkül, hatalmas negatív gólkülönbséggel a Zenta csapata?
Azért, mert a valóság a következő: a Barcelona csapata rengeteg pénzzel rendelkezik, több forrásból. Erős gépezet segíti. Üzleti érdekek miatt rengeteg nagy cég, üzletemberek, politikusok, apparátus áll mögötte. Megveheti a világ legjobb játékosait, edzőit, orvosait, felszerelését, és persze reklámozhatja magát minden médiumban.  Az FC Zenta pedig… Hát, kár a szóért. Lelkes, tehetséges fiúk, akik akár jobbak is lehetnének a túlfizetett sztároknál, de a körülmények…
Valahogy így van ez a vajdasági magyar és a szerbiai politikában is. A választásoknak és a támogató aláírások gyűjtésének megvannak a szigorú szabályai. Pontosan le van írva az erre vonatkozó törvényekben, hogy milyen szabályozott, minden politikai pártra érvényes eljárásoknak kell eleget tenniük a résztvevő pártoknak. Mindez persze azért, hogy minden versengő politikai szervezetnek egyforma esélye legyen a választásokon.
A valóság viszont a következő: a VMSZ az a vajdasági magyar párt, amely már hosszú évek óta (Pásztor István és a szűk pártvezetés személyes érdekei miatt) elárulja, lenézi, megkülönbözteti, zsarolja, élősködő politikájával elűzi az egyre gyorsabban fogyó vajdasági magyarságot. Mégis újra és újra sikerül megkapnia a legtöbb magyar szavazatot, a leggyorsabban gyűjti össze a támogató aláírásokat, miközben a többi magyar párt kínkeservesen megszenved minden egyes aláírásért és szavazatért. Hogyan lehetséges ez?!
Még jóformán fel sem tettem a kérdést, máris hallom Pásztor István és a VMSZ tiltakozását: „Tisztelt Zec úr! Mindenkinek egyforma, a törvény által biztosított esélye és lehetősége van. Tessék élni vele!”
Igen, valóban joga lenne erre a kisemmizett ellenzéknek. Csakhogy a helyzet hasonló, mint az  FC Barcelona és az  FC Zenta esetében. Az egyik oldalon ott van a VMSZ,  hatalmas pénzekkel, például a több millió eurós Prosperitati pénzalapokkal. Ha most esetleg el is tekintünk attól a gyanútól, hogy annak egy részét kényük-kedvük szerint párttevékenységre költik, akkor is ott van az a néhány ezer kisvállalkozó, vagy földműves és családtagjaik,akik attól az aprópénztől függnek, amit ezekből a hatalmas pénzekből odaítélnek nekik. Csak próbáljanak meg ők, kérem szépen, a családtagjaikkal együtt nem elmenni, netán támogató aláírásukat, szavazatukat nem nekik adni!
Aztán ott vannak még az önkormányzatokban, közvállalatokban dolgozók és családjaik,  akiknek a munkahelye szintén tőlük függ. Ott vannak a szülők, akiknek a  gyerekei ösztöndíjat kapnak, vagy abban reménykednek, hogy majd kapnak, mert anélkül esélyük sincs egyetemre járni.  Hát csak próbálják meg, kérem szépen, nem a VMSZ-t  támogatni és rá szavazni!
Tudniillik, a közvállalatokat, a szociális intézményeket, a Prosperitatit, az ösztöndíjak odaítélését, és még sok minden mást is  a VMSZ tartja a markában. Akárcsak a magyar nyelvű tévét és rádiót, újságot és a hirdetések oroszlánrészét. Továbbá ott vannak a VMSZ holdudvarában lévő gazdag vállalkozók, akik készek minden módon támogatni a VMSZ-t, cserébe a nekik juttatott több százezer, vagy több millió euróért, ugyanabból a Prosperitati pályázatalapból, amelyből egy átlagos magyarnak teáskanállal adagolnak. És mindemellett még minden segítséget megkapnak az uralmon lévő haladó párttól és államapparátusától is.
A másik oldalon pedig ott van a többi vajdasági magyar párt, minimális állami támogatással, tévé, rádió, újságok, hirdetési felület, pártapparátus nélkül. És – szerencsére! – anélkül a több tízezer megzsarolt, szegény, kiszolgáltatott vajdasági magyar nélkül, akik szavazógépezetként szolgálhatnának.
És mindezek után még van képe a VMSZ-nek azt bizonygatni, hogy azért ők a vezető magyar párt, mert ők a legjobbak. Ez nem igaz.
A VMSZ azért van hatalmon, mert hajlandó a fekete ördöggel is szövetkezni a hatalom megtartása érdekében. Hajlandó ezért feláldozni magát a vajdasági magyarságot is, ha kell. Hajlandó zsarnokoskodni tulajdon nemzete felett. Hajlandó elárulni Trianon szent ügyét, hajlandó minden machinációra. Mindezt azért, hogy egy pártelnök és fia megtarthassa  hatalmát. De persze ne feledkezzünk el arról a több száz VMSZ-esről sem, akik a magyar önkormányzatokban kiszolgálják őket, kisebb-nagyobb haszon reményében.
Végül tehát: legyőzheti a FC Zenta a FC Barcelonát?  Sajnos, nem.
Elveszítheti a VMSZ a hatalmát?  Szerencsére igen.
Az ok a következő: a VMSZ kisemmizi, zsarolja és lenézi még a saját választóit is. Az FC Barcelona viszont cserébe nyújt is valamit a a szurkolóinak a belépőért, amit kifizetnek.

Boris Zec, okleveles jogász, a Zenta a zentaiaké! frakció tagja

2018. október 6. [9:2]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése