2018. október 25., csütörtök

Szerb segédtankönyv a magyar diákoknak Szabadkán – miközben saját anyanyelvüket sem ismerik



 

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulói kézhez kapták a „Szerb, mint nem anyanyelv” című kiadványt. A szöveg- és feladatgyűjteménynek nemcsak elsősök vehetik hasznát, hanem az idősebb középiskolások is – írja az egyik helyi médium.

A szerb nyelv nem anyanyelvként való oktatása az új tanterv szerint idén kezdődött. A Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában megjelent segédtankönyv olyan feladatsorokat tartalmaz, amely a mindennapi életben a funkcionális nyelvhasználatban, a szókincs bővítésben segít – folytatódik a közlemény.
A szöveg- és feladatgyűjteményt negyvenkét elsős diák, illetve hat tanár vehette át Szabadkán. A segédtankönyveket az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet adta ki a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.
Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke elmondta: „Kulcsfontosságú, hogy ezekkel a könyvekkel egyfajta segédeszközt nyújtsunk, úgy a tanároknak, mint a tanulóknak is, hogy amíg el nem készül az új tanterv szerint a középiskolák, illetve a gimnáziumok számára a tankönyv, addig is használni tudják, de ezen túlmenően mint segédeszközt a későbbiekben is forgassák.”
Mint kiderült, a héten mintegy 1600 diák és tanár veheti át a könyvet, ami főként
„a felszabadult kommunikációra ösztönzi a gyerekeket, mindezt szerb nyelven”.
A bökkenő „csak” az, hogy a délvidéki fiatalok jelentős része még saját anyanyelvét sem ismeri kellőképpen, de ennek ellenére
„megint 1-értelmű”, hogy a magyar „érdekképviseletek” számára fontosabb a szerb nyelv népszerűsítése, mint az ősöké…
(Szerb média nyomán)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése