2018. október 2., kedd

Hétszáz euróval távoztak a tolvajok


Egészen pontosan: 650 eurót és 6000 dinárt tett ki a zsákmány, amit a napokban szereztek a Csantavéren működő betörők. És ehhez csak egyetlenegy házat kellett kirabolniuk.
Ezúttal a falu Dózsa telep nevű részében szemeltek ki maguknak egy családi házat, a 4. utcában, annak is a legvégén, a falu szélén, épp csak egy hajításnyira a szántóföldektől.
Amikor az eset történt, ketten tartózkodtak a lakásban, az édesapa, Szabó Ferenc és a lánya, aki Németországból hazatérve a szülői házban vendégeskedett.  Mindkettejük számára emlékezetes marad az az éjszaka.
– A lányom dohányzik, ezért minden este nyitva hagyta a bejárati ajtó melletti kisebb ablakot – mondta Szabó Ferenc. – Nem gondoltunk semmi rosszra, eszünk ágában sem volt az, hogy esetleg hozzánk is betörhetnek. Tőlünk nem messzire volt régebben az egyik cigánytelep, de soha semmit nem loptak el. Most viszont az éjszakai tolvajok kihasználták az alkalmat, bejöttek az udvarba, kettévágták a nyitott ablak szúnyoghálóját, a résen benyúltak és belülről, a benne lévő kulccsal kizárták az ajtót. Azt feltételezzük, hogy miután megrongálták a szúnyoghálót, valamilyen kábító permetet befújtak, mert mindketten rosszul éreztük magunkat, szédültünk, fájt a fejünk, és ugyanazt a kellemetlen szagot éreztük. Ugyanígy a két kutyánkat is elkábították, csak estefelé tértek magukhoz, akkor kezdtek ugatni.  Miután mindenkit „hatástalanítottak”, nyugodtan keresgélhettek a lakásban. Meg is lett az eredménye, 650 eurót szedtek össze, az mind a lányom pénze volt, nekem akkor 6000 dinárom volt, azt is megtalálták, és elvitték. Semmi mást, csak a pénzt. Engem nagyon felháborított az eset. Szörnyű dolgok történnek mostanában a falunkban, rengeteg a betörés, a lopás, és senki nem tesz semmit, hogy az ilyen eseteket megakadályozzuk.
A másik eset a Csikéria utcában történt. Az egyedül élő idősebb nő otthonába a spájz ablakán át jutott be a nem várt éjszakai látogató. Átment az előszobán és azon a kisszobán, amelyben az asszony aludt, és így bejutott a nagyszobába, ahol nyilván pénz után kutatott. Erről árulkodott a félig nyitva hagyott szekrényajtó.
Az idős asszony elmondta: – Ezerhatszáz dinárral távozott, ennyit sikerült ellopnia, és magával vitte a gyógyszerdobozok mellé kitett zseblámpámat is. Ahogy mesélem a történteket, most is beleborzongok: amíg én aludtam, valaki bejött a házamba és itt járkált az ágyam körül. Nem tudom, mi történt volna, ha felébredek és megzavarom a kutakodásban. Talán rám támad, vagy szörnyethalok ijedtemben. Azóta képtelen vagyok lenyugodni, éjjel nem merek elaludni. Mióta hallottam, hogy a szomszédba is be akartak menni az ablakon keresztül, csak nem sikerült a tervük, azóta még jobban félek. Mikor lesz már ennek a sok lopásnak, betörésnek vége? Sosem?

Szabó Angéla                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése