2018. október 23., kedd

Nevladine organizacije:

Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno veće

Beogradu odgovara stanje haosa, politička i verska polarizacija u Novom Pazaru i Sandžaku, i u te svrhe favorizuje Zukorlića 


Više od 20 nevladinih organizacija iz Srbije upozorilo je domaću i međunarodnu javnost da u Sandžaku, tokom predizborne kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, vlada atmosfera “straha i nasilja”, koja preti da eskalira i proizvede nesagledivo loše posledice po ovaj region, ali i po celu zemlju.
“Atmosferu straha i nasilja u najvećem broju indukuju pristalice liste ‘Matica bošnjačka’, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, iza koga, neprikriveno, stoji zvanični Beograd”, navele su nevladine organizacije u saopštenju za javnost.
U saopštenju se navodi da građani Sandžaka izbore dočekuju sa velikom zabrinutošću, “strah se uvlači u ljude i podstiču se podele”.
“Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu”, piše u saopštenju.
Dodaje se da se situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila 15. oktobra kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasedanje Skupštine grada Novog Pazara i kada je u potpunosti izostala bilo kakva reakcija policije, dok očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati.
Nevladine organizacije su saopštile da je dodatno uznemirenje i napetost među građane unela informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno veće.
“Građani upozoravaju da su u Novom Pazaru – prema receptu primenjivanom u tokom izbora širom Srbije – primećeni razni ‘batinaši’ čija je uloga da zastraše građane i obezbede pobedu liste koja je favorit Beograda. Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste ‘Matica bošnjačka’, i ne samo da žmuri već i podstiče različite vrste predizbornih manipulacija. Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizija, pre svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke”, navodi se u saopštenju.
Ocenjuje se da je “očigledno” da Beogradu odgovara “stanje haosa, politička i verska polarizacija” u Novom Pazaru i Sandžaku.
“Takođe, više je nego očigledno da se vladajući SNS priprema da preuzme kontrolu nad gotovo svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, nakon izbora koji se održavaju 4. novembra. O tome svedoče vesti o brojnim sumnjivim radnjama, poput masovnog upisivanja nemanjinskog stanovništva u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete manjina”, piše u saopštenju.
Dodaje se da je, pored želje da se preuzme vlast i nad tim telima manjinskih autonomija, namera vlasti da zapravo “ućutkaju” nacionalne savete manjina i da brojne i realne probleme s kojima se nacionalne manjine u Srbiji suočavaju “gurnu pod tepih” i međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji, u redovnim izveštajima predstavi kao “nepostojeće”.
“Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da je stanje u Sandžaku nestabilno već gotovo 30 godina. Podsećamo i da je Novi Pazar tokom rata u susednoj Bosni i Hercegovini bio opkoljen tenkovima i artiljerijom srpske vojske, da su ljudi odvođeni i mučeni od strane policije, a bilo je i nekoliko slučajeva u kojima su pojedini Bošnjaci likvidirani. Na širem području Sandžaka zabeležene su, tokom rata u Bosni i Hercegovini, i otmice Bošnjaka iz autobusa i vozova, a potom i masovne likvidacije. Reč je o još uvek tabu-temi u javnosti u Srbiji”, navodi se u saopštenju.
Nevladine organizacije su skrenule pažnju nadležnim državnim organima da se pripremaju i završni predizborni mitinzi ključnih izbornih lista u Novom Pazaru i upozorili da, ukoliko policija ne bude na odgovarajući način obezbeđivala te skupove, to će biti jasna poruka da “Beogradu odgovara dalja destabilizacija Sandžaka, kroz režirane sukobe među Bošnjacima”.
“Zahtevamo od nadležnih državnih organa da obezbede mirno i regularno odvijanje izbora za BNV a od zvaničnog Beograda i SNS-a da odmah prestanu da se mešaju u izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, nasilno nameću građanima svoju volju i proizvode ozbiljne krizne situacije”, piše u saopštenju.
Nevladine organizacije su od međunarodnih organizacija zatražile da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.
Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Urban-In, Kulturni centar DamaD, Akademska inicijativa Forum 10, Vojvođanski centar za ljudska prava, Centar za interkulturalnost, Zelena mreža Vojvodine.
Saopštenje su potpisali i Centar za regionalizam, Savez antifašista Vojvodine, Građanska akcija, Centar građanskih vrednosti, Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Negotin, Glas Šumadije, Centar za decu i mlade “Maštalište”, Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka “Divanhana”.
(Autonomija) 
22 Oct 2018
http://www.autonomija.info/nevladine-organizacije-velike-tenzije-u-sandzaku-pred-izbore-za-bosnjacko-nacionalno-vece.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése