2018. október 8., hétfő

Újvidék:

Megvertek két albán fiatalt, egyikük életveszélyben van

Újvidék: Megvertek két albán fiatalt, egyikük életveszélyben van

Az újvidéki székhelyű Szerbiai Albánok Maticája közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy két albán fiatalt vertek meg vasárnap hajnalban Újvidéken. Egyikük súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba.
A két fiatalt a közlemény szerint a Futaki utcában, a Gaja szerencsejáték előtt lévő taxiállomáson támadta meg egy négy főből álló csoport. A vasárnap hajnalban történt esetnek semmilyen előzménye nem volt, G.B. és Č.M, 19 éves fiatalokat feltehetően azért verték meg, mert egymás között albánul beszélgettek.
Č.M. a verekedés során súlyos testi sérüléseket szenvedett, koponyatörése és agyvérzése is van, a Vajdasági Klinikai Központban megműtötték, élete azonban továbbra is veszélyben van. A másik áldozatnak szintén súlyosak a sérülései, azonban nem életveszélyesek. A rendőrség intenzíven keresi a támadókat.
A Szerbiai Albánok Maticájának elnöke, Demo Beriša a közleményben köszönetet mondott a Vajdasági Klinikai Központ egészségügyi személyzetének és reményét fejezte ki, hogy a rendőrség mielőbb kézre keríti a tetteseket.

https://szabadmagyarszo.com/2018/10/08/ujvidek-megvertek-ket-alban-fiatalt-egyikuk-eletveszelyben-van/,  2018. október 8. [8:23]














8. oktobar  2018.
Novi Sad

zločin prema dvojici mladića albanske nacionalnosti u novom sadu - direktna posledica širenjA govora mržnje i državne Tolerancije prema nasilju
Vojvođanski klub zahteva od nadležnih državnih organa hitno i efikasno preduzimanje svih raspoloživih mera protiv kriminalaca koji su juče u Futoškoj ulici u Novom Sadu teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti. Takođe zahtevamo da se nepobitno utvrdi motiv napada, jer je zakonska kvalifikacija ovog zločina veoma važan ispit za naše društvo! Tolerancija države prema nasilju ozbiljno ugrožava sve njene građane!
Kada je u pitanju etnički motivisano nasilje, vlast svesno i sistematski zanemaruje činjenicu da sva istraživanja u Srbiji (2011, 2013, 2015, 2016, 2018.) pokazuju da je etnička distanca u Srbiji sve veća, kao i da je najveća prema pripadnicima albanske nacionalnosti i prema Romima, što znači da su pripadnici ove dve nacije najranjiviji od svih naših građana.  Vlast ništa ne čini da se to promeni. Čini se da im to uopšte ne smeta!
Vlast takođe, vrlo precizno i zlonamerno krije činjenicu da je etnička distanca u Srbiji bila značajno smanjena nakon 2000. godine, da bi danas ponovo bila u ozbiljnom porastu. Jasno je  čijom zaslugom.
Najuže političko rukovodstvo zemlje, svojim zlonamenim, šovinističkim i etnički netolerantnim govorom i licemernom praktičnom politikom, direktno podstrekava ne samo širenje govora mržnje, već time i direktno stvara klimu netolerancije u kojoj se etnički motivisano nasilje podrazumeva.
Kada je u pitanju Vojvodina, aktuelne vlasti, posebno tokom ove godine, u okviru "obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja" Vojvodinu prečesto prekrštavaju u "Srpsku Vojvodinu", naglašavajući i prenaglašavajući "srpstvo" u Vojvodini.
Vojvodina je bila, sada je i zauvek će biti domovina velikog broja nacija! Isticanje jedne nacije u Vojvodini nikada nije donelo ništa dobro. Zato: ili sprečite etnički motivisano nasilje u Vojvodini, ili nas pustite da to sami uradimo.
Direktnu odgovornost za jučerašnji zločin snose konkrente osobe koje treba pronaći, uhapsiti i osuditi. Istovremeno, ogromna odgovornost je na državi koja nije razvila efikasan odgovor na nasilje u društvu, niti je razvila mehanizme za razvoj i negovanje međunacionalne tolerancije, razumevanja i kvalitetne interkulturalne komunikacije. Nprotiv!
Vojvođanski klub se solidariše sa napadnutim sugrađanima i upućuje im želje za brz i potpuni oporavak.

Za    "Vojvođanski klub"
Dr Branislava Kostić, Predsednica

Pásztor István elítéli az albán fiatalok elleni támadást
Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke a legélesebben elítélte ma az albán nemzetiségű fiatalok elleni támadást, amely szombatról vasárnapra virradó éjjel történt Újvidéken.
Pásztor felszólította az illetékes állami szerveket, hogy derítsenek fényt a részletekre, s találják meg, állítsák elő és a törvénnyel összhangban büntessék meg azokat, akik felelősek ezért a súlyos incidensért.
Pásztor reményét fejezte ki, hogy a megsérült fiatalok mielőbb felépülnek, s leszögezte, úgy az állami szervek, mint a polgárok prioritása minden polgár biztonsága, nemzeti hovatartozástól függetlenül, s az ilyen incidensek a legélesebb ítéletet és reakciót kívánják, áll a tartományi házelnök sajtószolgálatának közleményében.
2018. október 8. [17:31] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése