2019. február 12., kedd

Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a nyugdíj-visszafizetésére irányuló keresetet



  - A cikkhez tartozó kép

A Felső Bíróság az elvett nyugdíjak visszafizetésére irányuló kereset ügyében meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) munkájával nem sértette meg a törvényt.
„A csökkentett nyugdíjak kifizetése az ideiglenes nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alapján történt, így az alperes PIO köteles volt a törvénnyel összhangban eljárni, ezért nem terheli felelősség amiatt, hogy a csökkentett nyugdíjat folyósította‟, áll az újvidéki Felső Bíróságnak az Insajderhez eljuttatott válaszában.
A bíróság szerint a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap csupán a munkáját végezte, vagyis a törvénnyel összhangban járt el, ami a feladata és kötelessége is egyben.
„A döntés meghozatalakor úgy értékelték, hogy az adott törvény jogerős volt Szerbiában a vitatott időszakban, hiszen 2015 szeptemberében az Alkotmánybíróság határozata elvetette a törvény alkotmányosságának meghatározásáról szóló kezdeményezést‟, közölte a bíróság.
Egyébként a palánkai Alapfokú Bíróság ítélete előbb az újvidéki Fellebbviteli Bíróságra került, de január 10-én kiderült, hogy kis értékű eljárásról van szó, ezért arról az újvidéki Felső Bíróságnak kell döntenie.
A palánkai Alapfokú Bíróság tavaly decemberben hozta meg azt az elsőfokú ítéletet, mely szerint az PIO-nak kártérítést kell fizetnie J. M.-nek, amiért csökkentett nyugdíjat folyósított számára a nyugdíjak ideiglenes elszámolási módjára vonatkozó törvény alapján.
E szerint az ítélet szerint az alapnak ki kellett volna fizetnie J. M. számára azt a különbséget, amennyivel csökkentették a nyugdíját a 2015. december 9-e és 2017. december 31-e közötti időszakban, a hozzá tartozó kamattal együtt, írja az Insajder.

2019.  február 12. [17:18] 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése