2019. február 2., szombat

Topolyától a Krivaja annyira szennyezett, hogy már nincs különbség közte és a kanalizáció között!

A topolyai ökológiai mozgalom felhívta a hatóságok figyelmét, hogy itt az utolsó pillanat a Bács-ér (népnyelvben Krivaja) folyó megmentésére. A topolyai környezetvédők eddig 53 tiltakozó gyűlést szerveztek közölte az RTS.

A Bács-ér folyó kb. 100 km hosszú, ívelt, keskeny és viszonylag sekély, emiatt minden szennyezés azonnal észrevehető. A topolyai ipari zónában húsfeldolgozó ipar működik, ahol sertéseket és csirkéket dolgoznak fel.
Az ipari, de a kommunális szennyvíz is belefolyik a folyócskába. A szennyvíz szerves anyagokat tartalmaz, amelyek lebomlanak. Ez a folyamat kivonja a vízből az oxigént, ezáltal elpusztítja az élővilágot, emellett iszonyatos bűzzel jármondták a RTS-nek nyilatkozó topolyaiak.
Topolya előtt még teljesen tiszta a Bács-ér vize, Topolyától délre viszont már erősen szennyezett. Az elmúlt napokban esett hó csak elfedte a problémát. 

Látja ott, hogy a folyó színe milyen szürke, jól látszik a hab, látszik, hogy nincs benne élet. Az ott a hídnál úgy tűnik, mintha jég lenne, de nem jég, hanem zsír, megmerevedett zsír, amely azért áll így ott, mert megakadt. A vadászok szerint a zsír olyan vastag szokott lenni, hogy a vadászkutyák keresztül tudnak menni rajta
– nyilatkozta az RTS-nek Cservenák Péter, a topolyai ökológiai mozgalom elnöke.
A vizeket öt minősítési kategóriába szokták sorolni. Az ötödik kategória a szennyvíz kategóriája, ide sorolható a Bács-ér is, amely így nyílt kanalizációvá vált. Topolyától Bácsfeketehegyig nincs élet benne“
– mondta Mengyán Pletikosić Ildikó környezetvédő aktivista.
(Fotó: Dragan Živković)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése