2019. február 23., szombat

Harmadszor is utcára vonultak a rezsim ellen tiltakozó polgárok Szabadkán:

„Gyáva népnek nincs hazája!”

A szélsőséges időjárás, tomboló szélvihar ellenére ismét szép számban összejöttek a polgárok a Jadran mozi előtt, ahogy azt tették az elmúlt két hét során is. Mint azt már korábban is előrevetítettük, ezúttal Goran Šušljik producer, színész, Csernik Árpád színművész, illetve Petar Mitrić zenész szólaltak fel.

A bevezetőben elhangzott, hogy a korábbi elképzeléssel ellentétben a tiltakozó séta a korábban megszokott útvonalon zajlik, mert a szervezők nem kaptak engedélyt a hatóságoktól arra, hogy a Zentai úton a fő autóbusz-pályaudvar felé tervezett útvonalon haladjanak.
Csernik Árpád felszólalásában kiemelte az alapvető emberi szabadság hiányát és szükségességét a szerbiai társadalomban. Ennek kapcsán emlékeztetett a 30 évvel ezelőtti pekingi diáktüntetésekre, ahol több ezer fiatal egyetemi hallgatót lemészároltak, illetve arra a hős résztvevőre, aki ott, akkor a tankok elé állt, és „eleget” kiáltott. A színművész megjegyezte:
„Nem vagyok hős, és nem is leszek, de kimondom, elég!”
Csernik Árpád

Csernik ezenkívül felhívta a figyelmet a szerb médiában uralkodó sötétségre és hírzárlatra, de kitért a haladó rendszer által manipulált szavazórendszer súlyos hiányosságaira is.
„Gyáva népnek nincs hazája!”
– mondta tüzes beszédje végén.
Petar Mitrić zenész a helyi Subotica-trans közlekedési közvállalatban zajló „csendes sztrájkra” utalva megjegyezte, hogy
„immár csak azok a járatok üzemelnek biztosan, amelyek a vezér alattvalóit szállítják Szerbia-szerte, de az, hogy az egyszerű polgárok hogyan jutnak el munkahelyeikre, a gyermekek iskoláikba – nem érdekli a haladó kormányt.”
Petar Mitrić

A felszólalások után a lelkes polgárok ismét sétára indultak az előző két héten már megtett útvonalon. Arra nem derült fény, hogy miért nem kaptak engedélyt a fő autóbusz-pályaudvar felé tervezett útvonalhoz.
 
„Mi SMS-ekkel gyógyítjuk őket, ti a haladókkal mérgezitek”

Kíváncsian várjuk a következő tiltakozó összejövetelt, amelyen remélhetően a rezsimmel összeboruló VMSZ felelőssége is szóba kerül, és amelyhez talán kedvezőbb időjárási körülmények is párosulnak majd.
(Fotók: Délhír portál)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése