2019. február 7., csütörtök

Freedom House:

Szerbia nem szabad ország többé 

A nyugat-balkáni országok közül egyedül Horvátország dicsekedhet a „szabad ország” titulussal, legalábbis a Freedom House független nemzetközi megfigyelő szervezet éves jelentése szerint.

  - A cikkhez tartozó kép

Az összes többi ország „részlegesen szabad” a Freedom House szerint, írja a Szabad Európa Rádió internetes oldala.
A szervezet legújabb jelentése szerint Szerbia másfél évtized óta most először vesztette el a „szabad” jelzőt és került át a „részben szabad” kategóriába.
„Szerbia azért esett vissza, mert romlott a választások lebonyolításának módja, valamint azért, mert a kormány és az őt támogató média folyamatosan próbálja a törvényeken keresztül a független újságírókat bevonni a piszkos kampányba”, magyarázta a Freedom House a jelentésében.
„Aleksandar Vučić de facto összpontosította hatalmát, ami az alkotmány szerint ellentétes azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel a szerb elnök rendelkezik”, közölte a szervezet.
A Freedom House szerint Szerbia a között a négy ország között van, amelyek egy év alatt a leginkább visszaestek a besorolásban, mivel hat ponttal kevesebbet kapott 2018-ban, így Nicaragua, Tanzánia és Venezuela mögött végzett. A jelentésből az is egyértelmű, hogy Szerbia 2014-ig felfelé haladt a listán, de 2014 óta folyamatosan romlott a helyzete.


2019. február 5. [11:23]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése