2019. február 14., csütörtök

Csonka:

Pásztor Istvánnak a hatalom kiszolgálása a fontos

Csonka: Pásztor Istvánnak a hatalom kiszolgálása a fontos

A tartományi parlament szerdai ülésének kezdete előtt a Szövetség Szerbiáért koalícióhoz tartozó pártok, továbbá a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Modern Szerbia Pártja, az Új Párt és az Alternatíva Vajdaságért frakció képviselői bejelentették, hogy csatlakoznak a köztársági szinten már megkezdett bojkotthoz, s nem vesznek részt az ülésen, mivel szerintük semmi értelme sincs annak, hogy asszisztáljanak a Szerb Haladó Pártnak és koalíciós partnereinek a látszatdemokrácia fenntartásában.
Alternatíva a Vajdaságért képviselő csoport nevében Csonka Áron, a Vajdasági Demokratikus Közösség (VMDK) elnöke elmondta, nem vesznek részt az ülésen a vitákban és a működésben, és a jövőben is bojkottálni fogják az üléseket, mivel ebben a társadalmi klímában, amelyben bedőltek az intézmények és egy antidemokratikus beállítottság van, a többség ellehetetleníti az ellenzék munkáját. Csonka kiemelte, hogy a köztársasági parlamentben különböző módosító indítványokat adnak be a parlamenti többséget alkotó pártokhoz tartozó képviselők, a tartományi képviselő házban pedig a képviselői órában a hatalom kérdéseket ad, tesz fel saját magának, így az ellenzéki képviselők nem marad idejük a kérdéseik feltevésére.
„Saját magukat kérdezik arról, hogy milyen jól dolgoznak. Ilyen esetekben minden politikai eszközt meg kell ragadnunk, hogy áttörjük ezt a politikai klímát és hozzáállást.
Az ülésen való munkát bojkottáljuk, de továbbra is állunk a polgárok rendelkezésére, a kérdéseikkel nyugodtan kereshetnek bennünket, és mi segítünk majd nekik megtalálni a megfelelő választ, vagy megkeressük a megoldást az őket sújtó problémára” – nyilatkozta Csonka, aki szerint tovább folytatódik a párhuzamos valóságok megalkotása a hatalom részéről, hiszen a múlt ülésről készült jegyzőkönyvi kivonatban az áll, hogy Borislav Novaković incidenst okozott az ülésen, és ezért kellett eltávolítani az ülésteremből.
„Az incidenst nem Novaković, hanem a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője, Milenko Jovanov, akinek a szavaira reagált Novaković.
Az ügyrendet pedig Pásztor István, a parlament elnöke sértette meg, aki eltávolítatta Novakovićot, ezt azonban nem tehette volna meg, mivel az ügyrendben az szerepel, hogy akkor lehet eltávolítani valakit, ha arról a parlament előtte nyilatkozik.
Ez nem történt meg, de ez sem került be a jegyzőkönyvbe, amiből az is kimaradt, hogy a teljes frakciót eltávolították az ülésteremből. Párhuzamos valóságot gyárt a hatalom, tévinformációkat adnak, vagyis a demokrácia csorbul a tartományi képviselőházban. Pásztor István Novaković eltávolításával világosan megmutatta, hogy számára fontosabb az, hogy a jelenlegi hatalmi koalíciót kiszolgálja, mintsem elvégezze a feladatát, ami az ügyrend maradéktalan betartása lenne.” – nyilatkozta Csonka, aki azt is hozzátette, hogy a hatalom egymilliárd dináros kölcsön felvételét fogadta el a vajdasági kórházak és egészségügyi intézmények felszerelésére, s ez is bizonyítja a párhuzamos valóságot, ugyanis amikor elfogadták a tartományi költségvetést, akkor a hatalmi koalíció képviselői arról beszéltek, hogy hatalmas többlet van, nagyon jól áll a tartomány anyagilag.
„Mi már akkor is felhívtuk a figyelmet, hogy a nagyberuházások esetében valóban van pénz, viszont a kihasználtság mindössze harminc százalék körüli.
De ha a költségvetés olyan jól áll, ahogy mondták, akkor miért kell kölcsönt felvenni. Két eset lehetséges: vagy nem jó a tervezés, vagy az a hatalmas többlet nem felel meg a valóságnak.”
A kisebbségi intézményekhez kapcsolódó programok támogatására vonatkozó szabályozással kapcsolatban Csonka kiemelte, hogy a szerintük még több korlátozást kellene beiktatni a rendszerbe, mert a jelenlegi rendelet lehetővé teszi az úgy nevezett burkolt pártfinanszírozást. Példaként említette, hogy a nemzeti tanácsok esetében a jóváhagyott összeg harminc százalékát a tanács működésére kell fordítani, a többit pedig az intézményhez kapcsolódó programok finanszírozására költenek.
A Magyar Nemzeti Tanács egy olyan épületben bérel helyiségeket, amelyben egy pártnak a székhelye is van, az épület pedig ennek a pártnak az alapítványáé. Ebben az esetben a Vajdasági Magyar Szövetségről és a Bíró Károly Alapítványról van szó, ez utóbbit pedig a VMSZ elnökségi tagjai alapították. Ennek az alapítványnak fizet az MNT bérleti díjat.
Mi történik ezekkel az eszközökkel utána, hiszen ez egy pártnak az alapítványa, ez pedig egy burkolt pártfinanszírozás tartományi eszközökből, amit nem szabadna megengedni.”
Ami a médiát illeti, Csonka elmondta, örülnek annak, hogy végre lesznek szabályok arra vonatkozóan, hogyan pénzelik majd az egyes kisebbségi tájékoztatási eszközöket, amelyek működése így megoldódik.
„Viszont fel kell tenni a kérdést, hogy ezeknek a tájékoztatási eszközöknek a finanszírozásánál miért nem lehetett olyan mechanizmusokat bevezetni, amelyek nem engedélyezik, hogy az igazgatóbizottságban ott üljön egy pártnak az alelnöke, valamint a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.
Ezzel a közösségünk egyetlen napilapját pártpropagandára használják közpénzekből.”
Csonka nem mondta ki a neveket, de a Magyar Szó esetében Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, valamint Erdődi Edvina (VMSZ), a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is tagja az igazgatóbizottságnak (Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület), míg a Hét Nap esetében Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét delegálta a Magyar Nemzeti Tanács az igazgatóbizottságba.

2019. február 14. [11:31]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése