2019. február 6., szerda

Megállapodás a néppel

Nyilvánosságra hozta az ellenzék a közös dokumentumukat – Csak akkor indulnak a választásokon, ha szavatolják azok becsületes voltát

<span class="entry-title-primary">Megállapodás a néppel</span> <span class="entry-subtitle">Nyilvánosságra hozta az ellenzék a közös dokumentumukat – Csak akkor indulnak a választásokon, ha szavatolják azok becsületes voltát </span>
A szerbiai ellenzéki pártok és szervezetek vezetői kedden megfogalmazták a Megállapodás a néppel elnevezésű dokumentumot, amelyben választ adnak a polgárok kérdéseire, amelyet azok a kormányellenes tüntetéseken tettek fel, és megfogalmazták a további együttműködésüket egy demokratikus állam és a jogállamiság megteremtése érdekében.
Szövetség Szerbiáért pártkoalíció bejelentette a Megállapodás a néppel hét pontból áll és tartalmazzák azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítanák a választások becsületességét, valamint a demokratikus elvek mentén a jogállamiság helyreállítására irányuló intézkedéscsomagot Aleksandar Vučić hatalmának megdöntését követően.
A megállapodás szerint az ellenzék együtt fog harcolni a sajtószabadságért, a szabad választásokért. Megállapodtak abban, ha nem lesz biztosítva a választások becsületessége, akkor azokon nem indulnak. Elkötelezik magukat, hogy „útját állják az erőszaknak” és minden fenyegetett polgárt megvédenek, akiket „üldöz a hatalom azért, mert másként gondolkodnak”.
Az aláírók megállapodtak abban, hogy rajtuk kívül más pártok, szervezetek is elláthatják aláírásukkal a megállapodást és közös céljuk érdekében Szerbia-szerte folytatják a kormányellenes tüntetéseket.
A dokumentum aláírói a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció alapítói nevében Dragan Đilas, Boško Obradović – Dveri, Zoran Lutovac – Demokrata Párt, Nebojša Zelenović – Együtt Szerbiáért, Milan Stamatović – Egészséges Szerbia, Borko Stefanović – Szerbiai Baloldal, Vuk Jeremić – Néppárt, Slaviša Ristić – „Otadžbina” koszovói szerbek nemzeti mozgalma, Janko Veselinović – a Fordulatért Mozgalom, Željko Veselinović – Egység Szakszervezet, Jovan Jovanović – Polgári platform, Zoran Živković – Új Párt, Sergej Trifunović – Szabad Polgárok Mozgalma, Boris Tadić – Szociáldemokrata Párt, Tatjana Macura – Modern Szerbia Pártja valamint Ana Stevanović és Marinika Tepić önálló képviselők – áll a közleményben.
A Szabad Magyar Szó megtudta, a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció egyik alapító tagjának, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének ajánlása alapján került be a megállapodásba, hogy a dokumentum aláírói síkra szállnak annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségek tanácsára vonatkozó törvény módosítása útján biztosítva legyenek a tanácson belüli demokratikus választási folyamatok, a nemzeti kisebbségek jogainak védelme céljából.
A Megállapodás a néppel teljes szövegét szerb nyelven itt tudják elolvasni.
2019. február 6. [16:21]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése