2019. február 4., hétfő

Mentsük meg az óbecsei Petőfi iskolát!

Bezárás fenyegeti az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát, amelyben zömmel magyar diákok tanulnak. Noha Pásztor István, a VMSZ (Vučić Magyarjainak Szövetsége?) elnöke korábban többször is azt nyilatkozta, hogy pártjának a Szerb Haladó Párttal való szövetsége  a „kölcsönös megbecsülésen alapszik”, a jelek szerint még  egy iskola megmentésére sem képes rábírni partnereit”, főként most, mikor a történelmi szerb-magyar kapcsolatok „csúcsán” vagyunk – állítólag.

Óbecse község polgárai és a Petőfi Sándor Általános Iskola szimpatizánsai ezért a maguk kezébe vették sorsukat és petíciót indítottak, amelyben követelik az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezárásának megakadályozását, mely intézmény szavatolja az Alkotmányos jogot a magyar nyelvű oktatásra, a kulturális örökség védelmét és a helyi lakosok hagyományainak megőrzését.
„Óbecse-Belvároson két iskola is van, Alsóvároson meg csak ez az egy. Célszerűbb lenne a benti kettő közül az egyiket bezárni, ezt meg élni hagyni, hogy az alsóvárosi gyerekeknek ne kelljen olyan messzire járni iskolába. Ha a város térképét nézem, ez lenne a logikus. Azt is tudom, hogy azok jobbára szerb többségű iskolák, míg a Petőfi diákjainak többsége magyar, ezért sok reményt nem fűzök a területi eloszlás figyelembevételéhez, de egy igazságos világban bizony a távolságokra is figyelni kellene… A magyar ember nálunk már száz éve úgy szocializálódik, hogy neki hallgass a neve, mert úgyis a szerbek döntenek helyette, de most itt az alkalom, hogy valamit megmutassunk abból, ami még megmaradt belőlünk, a magyar virtusunkból! Ne hagyjuk a magyar iskolát!“
-írta a Facebookon Ft. Világos Miklós atya, az óbecsei Árpád-házi Szent Margit plébániatemplom plébánosa.

A petíciót a Petőfi Sándor Általános Iskola  megvédéséért a  tanintézmény épületében, illetve itt írhatja alá minden személyigazolvánnyal rendelkező szerbiai állampolgár:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése