2019. február 16., szombat

Nagy tömeg, tüzes szónoklatok a második szabadkai tiltakozáson:




Az Egy az ötmillióból nevet viselő rezsimellenes tüntetéssorozat keretében megtartott második szabadkai tiltakozáson mintegy kétezer elkeseredett polgár gyűlt össze, ami ugyan még nem nevezhető „kritikus tömegnek”, de mindenképpen több mint múlt pénteken.

A duzzadó tömegesség mellett a mai megmozdulást konkrétabb és lényegretörőbb beszédek is jellemezték.
Miután a szervezők magyar és szerb nyelven egyaránt rávilágítottak az átlagpolgárok kulcsfontosságú szerepére a diktatúra elleni küzdelemben és egy igazságosabb rendszer kiépítésében, Nela Tonković szabadkai művészettörténész a társadalom leépüléséről beszélt, amely Szabadka példáján keresztül is tükröződik.
Mint mondta,
megállt a Városháza tornyának időmérője, ami akár jelképként is felfogható,
hiszen Szabadkán egyértelműen megbénult a fejlődés, a város évek óta egy helyben topog.
Érzelmes beszédében külön kitért a számára kedves és értékes ismerőseinek sorsára, aki egzisztenciális okok miatt egyszerűen kénytelenek voltak elhagyni szülővárosukat.


Nela Tonković

Nebojša Milenković újvidéki művészettörténész szónoklatának középpontjában Bogdan Laban szabadkai polgármester állt.
Szavai szerint a nyers primitivizmusával és pökhendiségével
„Laban nem kivétel, Laban maga a rendszer.”
Labant a rezsim amolyan „mértékegységeként” használta beszédébén. Felsorolta a kormány néhány miniszterét és bértollnokát, akik “mind-mind Labanok”. Maga “Vučić is egy Laban”.
Ha a polgárok nem akarnak különböző “Labanok” túszai lenni, kezükbe kell, hogy vegyék a dolgokat, utalt rá Milenković, majd az ellenzéket is bírálta, mert szerinte a mostani ellenzéki vezetők egy része szintén tehet arról, hogy ma „Labanok” uralkodhatnak.
Továbbá a rezsim (portálunk által is bemutatott) számos bűnéről beszélt.


Nebojša Milenković

Kíváncsian várjuk, vajon akad-e valaki (pl. egy szabadkai magyar értelmiségi vagy átlagpolgár), aki a következő demonstrációk egyikén bátran szól majd a Szerb Haladó Párt csatlósává vált VMSZ-es vezetőség bűneiről.
(Fotók és videó: D. J.)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése