2019. június 8., szombat

Csak figyelemelterelésként helyezte harckészültségbe a hadsereget a szerb államfő

Csak figyelemelterelésként helyezte teljes harckészültségbe a hadsereget Alekszandar Vucsics szerb államfő, aki keménykedéssel leplezi, hogy elengedni készül országa egykori déli tartományát, a függetlenné vált Koszovót.
Kimondta a kimondhatatlant Alekszandar Vucsics szerb államfő, amikor arról beszélt, hogy országa elvesztette egykori déli tartományát, a többségében albánok lakta Koszovót.
Vucsics hozzátette, hogy két lehetőség van: az egyik a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása, a másik a befagyott konfliktus fenntartása. "Meg fogom kérni a szerb nemzetet, hogy népszavazással döntsön a kérdésben" – közölte.
Néhány órával azután, hogy az államfő – aki húsz éve még véresszájú nacionalistaként fenyegetett mindenkit, aki nem volt szerb – elismerte a valóságot, teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget. Az indokot az szolgáltatta, hogy a koszovói albán rendőrség különleges egysége behatolt a szerb többségű észak-koszovói Mitrovica területére, ahol őrizetbe vett 19 embert, köztük két orosz ENSZ-alkalmazottat.
Az ellenzék szerint könnyen elképzelhető, hogy Vucsics nem gondolta komolyan Koszovó feladását, csak azért beszélt az ügyről, mert az európai parlamenti választás és az új Európai Bizottság megalakításának heteiben úgy akart tenni, mintha a korábbiaknál jobban hajlana a kompromisszumokra.
További részletek a HVG e heti számában!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése