2019. június 15., szombat

Szerbia hazahozná a hágai elítélteket


Szerbia hazahozná a hágai elítélteket

Kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Szerbia, hogy azok a rabok, akiket a Hágai Nemzetközi Törvényszék ítélt börtönbüntetésre, Szerbiában tölthessék el börtönéveiket, jelentette ki Nela Kuburović igazságügyi miniszter a Večernje novostinak nyilatkozva. Belgrád a kezdeményezést a Biztonsági Tanács július 17-i ülésén terjeszti be.
Kuburović a lapnak elmondta: 25 év telt el azóta, hogy megállapíttatott: az egykori Jugoszlávia utódállamaiban nincsenek meg a feltételek a börtönbüntetések letöltésére, azóta nagy előrelépés történt a büntetés-végrehajtás rendszerében.
„Ha egyes országoktól olyan kérések érkeznek, hogy a szerb származású elítélteket, akik más országokban töltik büntetésüket, Szerbiába szeretnék szállítani, mivel teljesítjük a szükséges feltételeket, nem tudom, miért ne lehetne ezt megtenni a hágai elítéltek esetében is” – mondta a miniszter.
A tárcavezető szerint eddig csak azok a rabok panaszkodtak, akik Észtországban töltik büntetésüket, a többi szerb elítélt nem panaszkodik a fogvatartás körülményeire. „Igyekeztünk az igazságügyi tárca révén közbenjárni ezen elítéltek érdekében, de sajnos, semmi sem változott” – panaszolta a miniszter. Az észt hatóságok állítólag „komoly gondokat” okoznak, amikor Szerbia képviselői igyekeznek javítani Milan Martić, Dragomir Milošević és Milan Lukić fogvatartásának körülményein, vagy amikor Hágához fordulnak egy-egy konkrét panasszal; Észtország ezt ugyanis a saját büntetés.-végrehajtási rendszere elleni támadásként fogja fel. A Novosti szerint ennek a szerb rabok isszák meg a levét, mert „még súlyosabb tortúrának” lesznek kitéve.
A hágai elítéltek védői több ízben kérelmezték, hogy a szerb rabokat helyezzék át Észtországból egy másik államba, de a hágai törvényszék mindig azt a választ adta, hogy az észt törvények előírásainak megfelelően történik a fogva tartás, illetve, hogy a felsorolt panaszok nem indokolják az áthelyezést.
S hogy mire panaszkodnak a hágai elítéltek Észtországban? A rossz egészségügyi ellátásra, arra, hogy orvoshoz megbilincselve viszik őket, hogy a vizsgálatok során sem veszik le a bilincseiket, hogy nincs fordítójuk… A hágai elítéltek Észtországban nem dolgozhatnak, fizetniük kell az áramért, az élelmiszerért és a tisztálkodószerekért, nem nézhetnek szerb nyelvű műholdas televíziós adásokat, nem kaphatnak Szerbiából csomagot és teljes egészében elkülönítik őket másoktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése