2019. június 24., hétfő

Lemeztelenített igazság a szerbiai „gazdasági növekedésről”:

Harminc kilométeres sebességgel haladó rozoga autó…

  

(Fotó: blic.rs)

 

A szerb rezsim (és feje) állításaival ellentétben a Szerb Haladó Párt és csatlósainak hatalomra jutása óta Szerbiában a gazdasági növekedés siralmas 1,8 százalékos, a világban átlagosan 3,5 százalékos, a környező országokban pedig 4,5 százalékos.

Milan Ćulibrk ismert gazdasági szakember, az ellenzéki NIN hetilap főszerkesztője, aki egy korábban sugárzott televíziós műsorban keményen reagált Vučić dajkameséire, a fenti adatok közlésével, az igazság lemeztelenítésével hívta fel magára a figyelmet.
A fősodratú (főleg rezsimhű) média ezeket persze nem teszi közzé, ehelyett az önkényuralkodó elferdített valóságát tárja a nyilvánosság elé.
Ćulibrk szerint
a szerbiai gazdaság olyan, mint egy óránként 30 kilométeres sebességgel haladó rozoga autó,
amely egy 60 km/h sebességgel közlekedő normális jármű után kullog, de a hatalom mégis azt állítja, utolérjük. Ilyen tempóval ez persze lehetetlen.
Hozzáfűzte: amennyiben Vučić betartja az ígéretét, miszerint idén az átlagbér eléri az 500 eurót, lemond a főszerkesztői posztjáról.
Továbbá kitért a külföldi “beruházók” szerb állam általi támogatására, vagyis pontosabban “lefizetésére”. Emlékeztetett arra, hogy ezek a cégek minimálbérért dolgoztatják agyon a hazai munkaerőt.
A NIN főszerkesztője szerint a támogatások fizetése helyett a külföldi cégeket a nyereségadó alóli mentesítés révén erőteljesebben lehetne vonzani, de a rezsim ezt a módszert valamilyen oknál fogva nem óhajtja alkalmazni. Lehet találgatni, mi állhat a háttérben.
Csak nem arról van szó, hogy a hazai vezető politikusok is beépülnek ezekbe a támogatásokba?
K. P.
https://delhir.info/2019/06/24/lemeztelenitett-igazsag-a-szerbiai-gazdasagi-novekedesrol-harminc-kilometeres-sebesseggel-halado-rozoga-auto/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése