2019. június 6., csütörtök

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Vasárnap, június 6.
* A NATO harci gépei 430 bevetést intéztek jugoszláviai célpontok ellen, amelyek közül kevesebb mint 100 végződött tényleges támadással. A katonai szövetség harci tevékenysége főként koszovói célpontok, illetve az illegális Koszovói Felszabadítási hadsereg egységeit lövő szerb tüzérségi ütegek ellen összpontosult. A NATO-gépek 13 rakétát lőttek ki Đakovica közelében levő célpontokra, Sugárhajtású gépek jelentek meg Prizren felett is.
* A NATO illetékesei ismét találkoztak – ezúttal macedóniai Kumanovóban – a jugoszláv katonai vezetőkkel. A találkozón magyarázzák, részletezik a szövetség által elkészített kivonulási tervezetet.
* A NATO szóvivőjének brüsszeli sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy a bombázás és a kosovói csapatkivonás technikai részleteiről folyó tárgyalás kettős stratégiája mindaddig folytatódik, amíg a Jugoszláv Hadsereg és rendőri erők kivonása bizonyíthatóan meg nem kezdődik Koszovóból.
* A koszovói béketerv végrehajtása szerdán vagy csütörtökön kezdődhet – jelentetette ki Rudolf Scharping német védelmi miniszter.
* A NATO növelni fogja légi csapásait, ha a jugoszláv elnök megpróbálja módosítani a koszovói rendezési tárgyalásokat és csapatkivonási menetét – figyelmeztetett George Robertson, brit védelmi miniszter.
* Sir Charles Guthrie brit vezérkari főnök bejelentette, hogy útnak indultak az első ejtőernyős alakulatok és aknamentesítő logisztikai egységek a koszovói békefenntartó erőben részt vevő, tizenháromezer brit kontingens felvonulására.
* Orosz katonai küldött érkezett délután a macedóniai Kumanovóba, ahol reggel óta tart a NATO-jugoszláv találkozó. NATO-forrás szerint kevés előrehaladás történt a nap folyamán, és a zsákutca lehetősége sem kizárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése