2019. június 4., kedd

Pásztor Bálint szerint gyászolni, de ünnepelni is kell Trianon napján

Pásztor Bálint a szerb parlamentben formált magyar-albán pártból összeálló frakció vezetője is megemlékezett a Trianoni békediktátumról.

A VMSZ tavaly megszavazta vajdasági ünnepnapnak a délvidék elcsatolásának napját, november 25-ét, így aztán talán nem is meglepő, hogy a magát néhány évvel ezelőtt még baloldali beállítottságúnak valló Pásztor Bálint igen nyakatekert módon osztotta meg Trianonról szóló gondolatait.
A politikus ma reggel Budapestről jelentkezett be közösségi oldalára, ahol kifejtette, hogy
neki Trianon napja inkább a Nemzeti Összetartozás Napja, amelyet épp annyira tart ünnepnapnak, mint amennyire az számára a gyász és az emlékezés napja is. 
Pásztor Bálint szerint a mai nap a magyarság szívósságát, kitartását, életerejét mutatja. Amelyet sajátos módon, egy nagy futással szemléltetett a képviselő, amely útvonaláról és eredményéről képet is osztott meg július 4-én a közösségi oldalán.
A délvidéki magyar közösségnek az utóbbi 99 évben 65 százaléka eltűnt, így az egykoron több mint félmilliós lélekszámunk  200 ezer körüli számra apadt 2019-re. Azonban a világháborúk, magyarellenes népirtások és délszláv háborúk mellett is a 300 ezernyi eltűnt magyarnak egy harmada, vagyis 100 ezren azóta “tűntek el”, mióta a Vajdasági Magyar Szövetség a helyi magyar politika fő tényezője és amióta szinte megszakítás nélkül a belgrádi kormánykoalíció részesei. 
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja. Tegnap a ferencvárosi rendezvényen azt mondtam, ez a nap a gyászról, az emlékezésről, de az ünneplésről is szól. Ünnepeljük a magyarság szívósságát, kitartását, életerejét. A vacsoránál Dr. Bácskai János polgármester úrtól nagyon kedves ajándékot kaptam, büszkén fogom viselni.
És ha már kitartás és szívósság, ma reggel körbenéztem még kicsit Budapesten. Délután 4-kor a VMSZ összetartozás-napi rendezvénye Királyhalmon. Szeretettel várunk mindenkit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése