2019. június 3., hétfő

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Csütörtök, június 3.
* A NATO folytatta a Jugoszlávia elleni támadásokat. Zombor, Kula, Szenttamás, Gornji Milanovac és Koszovó térsége volt a célpont. Főként rádióantennákat, tévélejátszókat és ipari létesítményeket bombáztak.
* A Szerbiai Képviselőház elfogadta a  koszovói válság békés és politikai megoldására vonatkozó javaslatot, amelyet Viktor Csernomirgyin orosz különmegbízott és Marti Ahtisaari, az Európai Unió megbízottja adott át. A javaslatra 136 képviselő szavazott, ellene 74-en, 3-an tartózkodtak, egy képviselő nem adta le voksát.
* „Jugoszlávia elfogadja azt a békedokumentumot, amit Martti Ahtisaari, Finnország elnöke és Viktor Csernomirgyin, Borisz Jelcin orosz elnök különmegbízottja hozott” – áll Slobodan Milošević jugoszláv elnök kabinetjének közleményébe.
* A szövetségi kormány teljes mértékben támogatta a szerb parlementnek a határozatát, amellyel elfogadta a Viktor Csernomirgyin és Martti Ahtisaari által átadott békejavaslatot.
* A NATO repülőgépeinek Magyarország területén történő állomásoztatásáról hozott döntés arról tanúskodik, hogy az atlanti szövetség ismét figyelmen kívül hagyja az európai katonai biztonság garantálásával kapcsolatos  nemzetközi megállapodásokat – szögezte le az orosz külügyminisztérium sajtóközleménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése